Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Sektörel Ticaret Heyeti, İran'a gerçekleştirdiği 5 günlük seyahati tamamladı.
Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleşen programa Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Bakanlık yetkilileri, Bölge Müdürü İlhan Metin ve inşaat-yapı, makine-metal-enerji sektöründe faaliyet gösteren bölge sanayicileri katıldı.
17 kişiden oluşan heyet seyahatin ilk günüde Tahran Büyükelçiliği ve Tahran Sanayi ve Ticaret Odası'nı ziyaret ederek İran pazarı, ekonomisi ve ülkede iş yapma fırsatları hakkında bilgi aldı. Programın devamında ülkede faaliyet gösteren bir çelik işleme tesisini gezip incelemelerde bulunan heyet, temaslarını 16. Tahran Uluslararası Genel Sanayi Fuarı'nda sürdürdü. Seyahatin son gününde İranlı işadamları ile yüz yüze görüşmeler yapan Antalyalı sanayiciler, yeni ihracat kanalları ve olası ortaklıklar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Örnek OSB
İran seyahatinin, son dönemlerde düzenlenen en verimli programlardan biri olduğunu belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, "Sektörel Ticaret Heyeti programlarımda elde ettiğimiz başarı ile Türkiye'deki tüm OSB'lere öncülük eder hale geldik. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 7 program Bakanlığımız tarafından takdir gördü ve diğer OSB'lere örnek gösterildi. Bu, emeğimizin ve zamanımızın boşa gitmediğinin önemli bir kanıtı. Seyahate katılan sanayicilerimizin ihracat ağına ziyaret edilen ülkeyi katması ise bizler için ayrı bir gurur kaynağı" dedi.
Türk ürünleri revaçta
Bahar, "İran, ambargonun kalkmasından sonra özellikle ticari anlamda bütün dünyanın dikkat kesildiği bir ülke konumunda. Bu nedenle de oldukça zor bir pazar. Çünkü dünya ile yarışmanız gerekiyor. Ayrıca ülkenin jeopolitik durumu, ekonomideki sıkı koruma politikaları, mevzuattaki belirsizlikler, global ekonomiden kopukluğu gibi riskleri de göz önüne aldığınız da yarış bir kat daha zorlaşıyor. Temaslarımız sırasında bu durumu tüm çıplaklığı ile görme şansını yakaladık. Ancak tüm bu zorluklara rağmen Türk ürünlerinin İran halkı nezdindeki popülaritesi ve Türk firmalarına duyulan güven ihracatımızın artmasına ve hatta yeni ortaklıkların kurulabilmesine zemin hazırlayacak çok önemli bir kaynak. İran'ın 82 milyonluk nüfusu ve 500 milyar dolarlık ekonomisi, uzun süredir ambargo altında olması nedeniyle tüketime olan iştahı ve coğrafi avantajlarımız ise bizlere bu yarışta önemli bir artı olarak görülebilir. İranlı işadamları ile yaptığımız birebir görüşmeler sırasında bu güveni ve ortaklık yapmaya yönelik isteklerini yoğun bir şekilde hissettik" şeklinde konuştu.
Dirsek temasımız sürecek
Program kapsamında tesis edilen diyaloğun sürmesi ve gelişmesi için bundan sonraki sürecin hassasiyetle takip edileceğini aktaran Bahar, "Özellikle ekonomi alanında ortak yatırımlar, bireysel olarak değil bölge ülkeleri olarak kalkınma ve gelişme konularında ortak projeler hayata geçirilmesinde fayda vardır. Tüm dünyanın yakın takibe aldığı bu coğrafyada İran ve Türkiye'nin ortak hareket etmesi hem her iki ülke hem de bölge ülkelerinin lehine sonuçlar doğuracaktır. Görüşmelerimizin sonucunda filizlenecek yeni iş anlaşmaları Antalya sanayisine sadece ekonomik girdi sağlamakla kalmayacak, yeni ve zor bir pazarın şifrelerini de ele geçirmemize olanak sağlayacaktır. Bu nedenle temaslarımızı ziyaret süremiz ile sınırlı tutmayacak, kurduğumuz iletişim köprüsünün süreklilik arz etmesi için dirsek temasını kesmeyeceğiz. İran gibi güçlü ve zengin bir pazarda söz sahibi olmak, Antalya ekonomisi için önemli bir artı olacaktır" ifadelerini kullandı.
İHA