Antalya Tabip Odası: Kızamık Hastalığı Yeniden Hortladı!

Ülkemizde kızamık vakalarının her geçen gün artmasına ilişkin İstanbul Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzmir Tabip Odası’nın ardından kızamık hastalığına bağlı vaka artışları ile ilgili bir açıklama da Antalya Tabip...

Ülkemizde kızamık vakalarının her geçen gün artmasına ilişkin İstanbul Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzmir Tabip Odası’nın ardından kızamık hastalığına bağlı vaka artışları ile ilgili bir açıklama da Antalya Tabip Odası’ndan geldi.

Antalya Tabip Odası: Kızamık Salgını Gerekeni Yaptık Mı?

Antalya Tabip Odası, DSÖ’ye bildirilen son verilerde en çok vaka bildiren üçüncü ülkenin Türkiye olması nedeniyle bugün “Kızamık Salgını Gerekeni Yaptık Mı?” başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, uygulanan sağlık politikalarının olumsuzlukları nedeniyle neredeyse eradike edilme noktasına gelen kızamık hastalığında yeniden hortlama olduğu belirtti.

Aşısız Çocukların Sayısındaki Fazlalık Sürpriz Değil!

Antalya Tabip Odası Yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Figen Yıldırım’ın “kızamık komplikasyonları ve ölüm açısından en riskli 5 yaş altında aşılanma durumu açısından tespit edilen vakalar değerlendirildiğinde 1 yaş altında vakaların neredeyse tümünün, 1-4 yaşta ise yarısından fazlasının aşısız olduğu belirtilmiştir. Dr. Yıldırım ayrıca “Sağlık Bakanlığı’nın pandemi döneminde daha da görünür hale gelen aşı konusundaki ilgisizliği, aşı karşıtlarına karşı suskunluğu ve aşı kararsızlığını önlemeye yönelik ciddi bir çalışma yürütmemesi dikkate alındığında aşısız çocukların bu kadar yüksek olması sürpriz olmaktan çıkmaktadır” dedi.

Kızamık Gündeminde Neler Olmuştu?

TTB ve tabip odalarının kızamık vakalarındaki artışın salgın boyutuna ulaştığı, kızamığa bağlı çocuk ölümlerinin gerçekleştiği duyumları aldıkları ve Sağlık Bakanlığı’na vaka verileri paylaşımında şeffaflık çağrıları konusundaki açıklamaların ardından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bir açıklamada bulunarak, kızamık vakalarında artış olduğunu doğruladı ancak, kızamığa bağlı ölümler olduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kızamık vakalarındaki artışla ilgili herhangi bir veri açıklaması yapmayan Bakan Koca’nın ardından TTB, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden randevu talebinde bulundu.

Kızamık Salgınına Karşı Yapılması Gerekenler

Kontrol stratejisi olarak 9-11 ay arasındaki bebeklerin aşılaması konusunda, 9 ay ve üzerinde ve 12 aydan küçük olan tüm bebeklere ilave bir doz kızamık içeren uygulanmasına, 12. ayı doldurduklarında ise (bir önceki kızamık içeren aşı dozu ile arasında en az dört hafta olacak şekilde) rutin KKK aşısı dozunun uygulanması, sağlık Çalışanı KKK aşılaması, 9-11 ay takvim dışı KKK aşılaması, otellerde çalışan vatandaşların aşılanması, kızamık için risk grubunda olan vatandaşlarımızın aşılanması, mülteci göçmen nüfusun eksik aşılarını tamamlanması, deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızın eksik aşılarını tamamlanması.

Kızamık Salgınına Karşı Alınması Gereken Önlemler

Sağlık kuruluşlarımıza döküntü şikayeti ile başvuran her kişiden numune alınarak kızamık yönünden değerlendirmelerine ilave olarak Antalya Tabip Odası olarak Aralık 2010’dan itibaren varlığını sürdüren, bu yıl daha da artış gösteren kızamık salgınına karşı Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçilmesi kolaycılığına düşmeden şu önlemlerin kısa sürede alınması gerektiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz:

  • Aile sağlığı birimlerinde hemşire-ebe açığı bir an önce giderilmelidir. Hizmet gereksinimi yüksek olan bölgelerde mevcut bir aile hekimi bir aile sağlığı çalışanı yaklaşımından vazgeçilmeli, bu bölgelerde aile hekimi ve hemşire/ebe sayısı artırılmalıdır.
  • Salgın gerçekliğinde yürütülecek aşı kampanyasının bölge tabanlı yapılması zorunludur. Vatandaşın başvurusu ile sınırlı kalınmamalı, sahaya çıkılmalıdır. Mobil aşı istasyonları ile kısa sürede aşı oranı yükseltilmelidir.
  • Toplum aşı konusunda bilgilendirilmeli, yanlış/ yanlı haberlerin sağlık bakanlığı yetkileri tarafından da üzerine gidilmelidir.
  • Deprem bölgesinden gelen depremzedeler için sağlık çalışanlarını rahatlatan uzun süreli sağlık çalışanı görevlendirmeleri yapılmalıdır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?