Antalya Ticaret Borsası (ATB), kökleri Pamfilya dönemine dayanan Antalya'daki zeytin ve zeytinyağı sektörünü canlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Antalya Ticaret Borsası'nın düzenlediği Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren üretici, tüccar, Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, BATEM'den yetkililerin katılımıyla Borsa Toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bu topraklarda zeytinciliğin Pamfilya dönemine uzandığını anımsatırken, "'Zeytinyağlı yiyemem ama" türküsüyle zeytinyağına bize unutturdular. Şimdi zeytini yeniden keşfetmemiz gerekiyor" dedi. Ali Çandır, yıllardır zeytin ve zeytinyağı sektörünü geliştirmek için neler yapılması gerektiğinin konuşulduğunu ancak bir sonuç alınamadığına dikkat çekti. Dünyada "ortak rekabet" diye bir kavram olduğunu, bizim üretici ve tüccarımızın "bireysel rekabet'in peşinde olduğunu vurgulayan Çandır, "Aynı pazara mal satanların birlikte hareket ederken gelirini nasıl artırabilirize bakmamız lazım, birbirimizin fiyatının altına girerek, negatif söylemlerle bir yere varmamız mümkün değil. Bu anlayış bizim gelişimimize engel oluyor. Zeytinyağı sektörün içindeki iletişimsizlik en büyük sorun. Bu toplantının amacı da bu iletişimi sağlamak. Gelin bu işi bir kurumsal yapıya götürelim" diye konuştu.
Network oluşturmalıyız
Zeytin ve zeytinyağı konusunda bir network oluşturulmasını öneren Ali Çandır, "Geçmişte yaptığımız toplantılarda zeytincilik sektörüyle ilgili üretici birliği, dernek gibi yaklaşımımız oldu. Ama network oluşturup, grup halinde hareket edip daha sonra dernek mi birlik mi olacağız buna bakabiliriz. Hepimizin ufkumuzu geliştirmeye ihtiyacımız var" dedi.
Veriler sağlıklı değil
Zeytin sektörüyle ilgili istatistik problemi olduğunu söyleyen ATB Başkanı Çandır, "Elimizdeki ürünü rakamlara dökmemiz gerekiyor ki sağlıklı bir program yapalım. Antalya'daki zeytinin ne kadarı memecik, ne kadarı tavşan yüreği, ne kadarı gemlik bilmiyoruz. "Türkiye'nin yüzde 2.5 kadarı zeytin varlığımız var, ürün varlığı olarak Türkiye zeytininin yüzde 4'ü üretiyoruz" diyoruz ama bu rakamlar sağlıklı değil" diye konuştu.
Zeytin komisyonu oluşturuldu
Sektörel analiz toplantısına katılanlar, zeytin ve zeytinyağı sektöründe markalaşmak için birliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, sektörün birlikte hareket etme kültürüyle gelişebileceğine dikkat çekti. Katılımcılar, zeytin ve zeytinyağı konusunda en büyük sorunun örgütlenme ve pazarlama olduğunu vurguladı. Antalya'da zeytinyağı tanıtımıyla ilgili büyük eksiklik bulunduğunu söyleyen sektör temsilcileri, Ege'deki Zeytinyağ Tanıtım Konseyi'ni örnek verdi. Kökleri derinlere dayanan Antalya zeytinyağlarının iyi bir tanıtımla atağa geçebileceğini ifade eden sektör temsilcileri, tağşişli yağdan şikayet etti.
Toplantıda, BATEM uzmanları tarafından zeytin karasuyu hakkında sunum yapılırken, network oluşturulması için karar alındı. Toplantıda, üretici ve tüccarlardan oluşan bölge zeytin ve zeytinyağının gelişimini sağlayacak ve takip edecek Zeytin Komisyonu oluşturulmasına karar verildi. Komisyon, zeytin ve zeytinyağı üretiminden ambalaja, tanıtımından marka ve pazarlamaya kadar pek çok konuda çalışma yürütecek.
İHA