Antalya'da okul servislerine yönelik denetimler yapıldı. Tüm servislerde öğrencilerin emniyet kemerlerinin takılı olması dikkat çekti.
Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının ilk haftasında, kentin çeşitli noktalarında okulların çıkış saatlerinde servis araçlarını denetledi.
Öğrencilerin güvenli şekilde okullarına gidip gelmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen denetimlerde trafik ekipleri, okul servislerini durdurarak sürücülere evrak kontrolü yaptı. Sürücü belgesi çeşitli yeterlilik belgelerinin sorgulandığı denetimde ekipler servis sürücülerine, emniyet kemeri takılması, fazla yolcu almamaları, ikaz ve alarm işaretlerinin tam olması,hostes bulundurulması, fazla yolcu almak için sandık yapılmaması, hız kurallarına uymaları noktalarında uyarılarda bulundu.
Emniyet kemerinin önemi hakkında öğrencilere bilgi veren ekipler, uygulamalı olarak emniyet kemerinin nasıl ve neden takılması gerektiği hakkında öğrencilere açıklamalar yaptı.
Muratpaşa 100. Yıl Caddesi'nde denetimlerini sürdüren trafik ekipleri, sürücülerin yeterliliği, araçların muayenesi, araçlar üzerindeki "dur" ve "okul taşıtı" levhalarının olup olmadığı, servislerde rehber öğretmen bulunup bulunmadığı ve emniyet kemeri uygulaması yaptı. Uygulamada bir çok servisin kurallara uygun olarak öğrenci taşıdığı belirlendi. Fazla öğrenci taşıdığı belirlenen Hüseyin Peker isimli servis şoförüne 95 Lira para cezası kesildi. Öğrenciler ve bazı servis sürücüleri denetimlerden memnun olduklarını dile getirdi. Ekiplerin eğitim süresi boyunca denetimlerine aralıksız devam edeceği kaydedildi.
"İlk cezası"
Hüseyin Peker ceza makbuzunu aldıktan sonra, "Keşke fazla yolcu taşısaydım da bu cezayı yeseydim. 7 yılda ilk kez ceza yedim" dedi.
"Amacımız öğrencileri güvenli taşımak"
10 yıldır okul servis şoförlüğü yaptığını belirten Çağlar Muratoğlu, "İki okuldan öğrenci taşıyorum. Servis yaparken öğrencilerin emniyet kemerlerinin takılı olması, aracımız evraklarının eksiksiz olmasına özen gösteriyorum. Amacımız çocuklarımı evinden alıp okuluna, tekrar geri evine sağlıklı ve güvenli şekilde ulaştırmaktır. Emniyetin uygulamasını yerinde buluyorum. Haftada en az iki kez yapılmalıdır" dedi.
"Yetersiz kişiler belirlensin"
Ülke genelinde bazı servislerde yaşanan olumsuz olaylara üzüldüklerini aktaran Muratoğlu, "Bu çocuklar hepimizin çocuğu. Ama bir kişinin yaptığı hatayı da tüm servisçilere yüklemesinler. Yapılan denetimlerle içimizdeki yetersiz şoförler ayırt edilsin" diye konuştu.
"Amaç ceza yazmak değil"
Trafik Denetleme Şube Müdürlü Mustafa Sincanlıoğlu, öğrencilerin can güvenliği için servis uygulamalarının önemli olduğunun altını çizerek, amaçlarının ceza yazmaktan çok sürücülerin gerekli tedbiri almalarını sağlamak olduğunu vurguladı.
"1 haftada 24 ceza"
Sincanlıoğlu, 2016-2017 eğitim öğretim sezonunda Antalya'da 1909 okul servis aracının olduğunu, bunlardan 309'unun sürücülerine, 616'sının ise plaka olmak üzere 925 cezai işlem uygulandığını belirtti.
2017-2018 döneminin ilk haftasında ise 475 denetimde 24 sürücüye cezai işlem uyguladıklarını kaydetti.
İHA