Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Enerya Antalya Gaz Dağıtım AŞ'nin, sistem kullanım bedeline yaptığı yüzde 895 oranındaki zammın ardından, Akdeniz Bölgesi'nin en büyük enerji üretim tesislerinden biri olan Antalya Enerji AŞ'nin üretimini durdurmak zorunda kaldığı söyledi. Bahar, haziran ayından bu yana üretim yapmayan firma nedeniyle Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin aylık doğalgaz tüketimin yüzde 80 oranında düştüğünü kaydetti.
Enerya Antalya Gaz Dağıtım AŞ'nin, "Antalya OSB hariç" kentin geri kalanına 5 milyon TL'lik yatırım yaptığı bahanesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) sistem kullanım bedelini artırmak için başvuruda bulunmasının ardından, sadece Antalya OSB firmalarını etkileyecek bir düzenleme yapılmış ve sistem kullanım bedeli yüzde 895 oranında artırılmıştı. Düzenleme ile bin metreküp kullanım için 11,82 TL'lik sistem kullanım bedeli ödeyen bölge sanayicisi aynı miktar kullanım için 110,54 TL ödemeye başlamış, sistem kullanım bedelinin toplam doğalgaz faturasına olan yüzde 1,5'lik etkisi, yüzde 12,5'e çıkarılmıştı.
Yüksek maliyet üretimi durdurdu
15 Nisan'dan itibaren geçerli olan yeni tarifeye 1 buçuk ay dayanabilen Akdeniz Bölgesi'nin en büyük enerji üretim tesislerinden biri olan Antalya Enerji Üretim AŞ, yüksek maliyet nedeniyle 1 Haziran'dan itibaren üretimini durdurdu. Doğalgazdan elektrik enerjisi üreten firmanın üretimini durdurmasının ardından Antalya OSB'nin aylık doğalgaz tüketimi de yüzde 80 oranında düştü. Firmanın üretimde olduğu Mayıs ayında toplam 7 milyon 600 bin standart metreküp doğalgaz tüketen Antalya OSB'nin aylık tüketiminin 1 milyon 300 bin standart metreküpe kadar düştüğü görüldü.
"Enerji, milli servettir"
Artışın başta ülke ekonomisi olmak üzere tüm paydaşlara zarar verdiğine dikkat çeken AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, "Antalya Enerji, Antalyalıların kurduğu çok değerli ve önemli bir yatırımdır. Ancak bu yatırım şu an atıl durumdadır. Bölgemize tek kuruş yaptırım yapmamış olan Enerya'nın faturayı tek bir tesise çıkarması kolaya kaçmaktır. Bu durumu hukuka, adalete, ekonomik insafa sığmaz. Antalya Enerji gibi dev bir tesisin durması, ülke ekonomisinde kayıplar yaşamasına neden olacaktır. Tesis elektrik üretmediği için enerjide dışa olan bağımlılığımızın artmasına yol açılmıştır. Antalya Enerji, enerji alanındaki faaliyetleri ve ürettiği katma değer nedeniyle milli servetimizin bir parçasıdır, bu nedenle de sorun artık memleket meselesi olarak ele alınmalıdır. Dolayısıyla bu durum sadece Antalya OSB sanayicilerini değil, tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren milli bir meseledir" dedi.
"Akla ve mantığa aykırı"
Yapılan artışın akla ve mantığa aykırı olduğunu söyleyen Başkan Bahar, "Uygulamanın mantıklı hiçbir açıklaması olmadığı gibi Enerya dahil hiç kimseye de faydası yoktur. Firma zam yaparak karını artırmayı hedeflemiş ancak ama kendi kazdığı çukura düşmüştür. Antalya Enerji'nin üretimde olduğu dönemde Enerya'ya yaklaşık 850 bin TL sistem kullanım bedeli ödüyorken, tesis üretimini durdurduğu için şimdi ortalama 150 bin TL ödüyoruz. Azıcık matematik bilgisi olan, ticaretten anlamayan biri bile bu durumun ticaretin doğasına aykırı olduğunu görebilir" şeklinde konuştu.
"Ekonomik cinayet"
Böylesine önemli bir yatırımın atıl duruma getirilmesinin ekonomik cinayet olduğunu vurgulayan Bahar, "Çalışamaz hale getirilen bir fabrikadan ne elde edilebilir? Durmuş bir işletme katma değer üretmez, istihdam sağlayamaz, ancak üretirse kazanır. Sorunun çözülmesi devletimize ve milletimize artı kazandırır. Antalya OSB'ye yapılmayan doğalgaz alt yapı yatırımının cezası bir firmaya fatura ediliyor. Bu duruma sessiz kalmamız mümkün değildir. EPDK'ya gerekli başvuruları yapıp adli süreci başlattık. Hakkımız olanı almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ancak hak aramak, sonunda hakkın olanı almak olsa dahi süreç içerisinde kaybedilen zamana acıyoruz" ifadelerini kullandı.
İHA