Araç Deretepe köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Deretepe köyü son dakika gelişmeleri, Deretepe köyüne özgü yemekler, Araç Deretepe köyünün tarihi, Deretepe köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Deretepe köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Deretepe, Kastamonu ilinin Araç ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Deretepe Köyü Resimleri ve Deretepe köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Araç Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Araç Kastamonu Arası Kaç Km? Araç Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Araç Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Araç Köyünde doğan biri var mı? Araç Doğumlu Ünlüler Kimler?
Deretepe, Kastamonu ilinin Araç ilçesine bağlı bir köydür.Dereköy , Tepeköy Kösler köprübaşı mah ve çorak isimli beş mahalleden oluşur. Dere ve Tepe köylerin birleşiminden gelir ismi. Köyde sit alanı olarak hacıbuarı ve doruk vardır. Özel mülk olan doruk bir höyüktür. Köyün kurulması milattan öncesine dayanmaktadır, bunun kanıtı sit alanlarında bulunan tarihi eserlerdir. Günümüzde yaşayan halkın kökleri araştırıldığında köyün yerli ve kurucu halkı BARLASLAR a dayanır. Barlaslar yaklaşık 500_600 yıl önce bu köye ve çevre köylere yerleşmişlerdir,yakındaki İĞDİR kasabasının anlamı orta asyadan gelmektedir.Oğuz Türklerinin 24 boyundan birinin adı İĞDİR dir.Kökleri TİMUR un babasının kabilesine dayanmaktadır.oradanda Horasan a giden BARLASLAR Kastamonu yöresine SİİRT üzerinden geldikleri söylenir rivayete göre bir kısmının siirt te kaldıkları ve oraya yerleştikleri söylenir.[1] köy halkını oluşturan BARLASLAR ın gazeteci abimiz Sn.Mehmet BARLAS VE Ailesi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.Sn.Mehmet BARLAS Gaziantepli bir sevdiğimiz bir gazetecimizdir,abimizdir.
Köy de okuma yazma oranı çok yüksektir.Okuyan kişilerin çoğu İstanbul a ve Ankara ya gitmiştir.Köy ün esas zanaatı eskiden DOKUMACILIK VE ŞEKERCİLİK ti.Köydeki erkeklerin çoğu kumaş dokumacılığını ve akide şekerciliğini öğrenmiştir.İSTANBUL daki birçok meşhur şekerci köy mensubudur.HACI BEKİR,OSMAN NURİ,ŞEKERCİ ALİ UZUN,KASTAMONU ŞEKERCİSİ.ARAÇ ŞEKERCİSİ Sayılabilir.ŞEKERCİ UZUNGİL KURUCUSU MEHMET ALİ UZUN kastamonulu değil aile Ispartalı dır....Köyün geleneksel yemekleri arasında Bandurma, Mıhlama, Hamur Karıştırma erişteli mercimek çorbası vardır. Ramazan aylarında gelip geçen yolcular ın iftarını açması için sokağa iftar sofrası kurulur teravi sonrası köy odasında güncel sohbetler olur. Yazın köyün nüfusu ikiye katlanır ve gençler tömbeklerin öğeninde sohbet ederler. Köyde her ailenin takma adı, yani lakabı vardır: Sakagil, Gıra gil, Hasanagil, Tömbekler, Eriştagil, Yürükgil gibi. Ayrıca insanların da takma adları vardır. Örneğin Cırık Yadük, Goca Cingan, Cazgır, Kel Ahmet şeklinde. Köyde mizah ön planda olup insanları sevecen ve neşelidir.Köy ün insanları çok yardımsever dir.Tüm Kastamonu da olduğu gibi burada da yardıma ihtiyacınız olduğu takdirde tüm işini gücünü bırakıp size yardıma koşarlar.Mesela yol sorun işini gücünü bırakır sizi sorduğunuz adrese kadar götürür.İkramı çok severler ikram edilen şeyin yenilmesini veya içilmesini isterler yenilip içilmez ise üzülürler.mutlaka içilmesi veya yenilmesi ısrarla istenir.
Kastamonu il merkezine 68 km, Araç ilçesine 23 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Ormanlık bir bölge olduğu için fazla yağmur almaktadır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köy halkı alışverişini yakındaki kasaba İĞDİR den yapmaktadır.Genelde tüm alışveriş için KARABÜK kullanılmaktadır.KASTAMONU sapa geldiği için pek KASTAMONU tarafına gidilmemektedir.Karabük İĞDİR e 49 km uzaklıktadır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi var akmıyor yani su yoktu son adnan meftun tiftik döneminde su gelmiştir köyün su sorunu yoktur köyde ınsan yok yatırım yok yok kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt,şose olup köyde yine bu dönemde yol çalışmaları başlamıştırelektrik ve sabit telefon vardır.