Çiftepınar, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski adı "kücük Aşa" olarak bilinmektedir. Komşusu olan Sularbaşı köyü ile Büyük Aşa ve Küçük Aşa isimlendirmeleriyle ayrılmışlardır.
Araklı ilçesine bağlı olan Çiftepınar, 1997 nüfus sayımında 286 nufus iken, 2000 yılı nüfus sayımında köy nüfus sayısını kormuş ve 285 olarak tespit edilmiştir.
Çiftepınar Köyü Trabzon iline 62, ilçe merkezine ise Karadere Vadisi boyunca 32 km. uzaklıktadır.
Çiftepınar köyü merkezinde yontma taştan yapılı bır cami vardır. Bu cami ,,,, salih dede tarafından santada yaşayan Kobaloglu ismindeki bir Ruma yaptırılmıştır .Salih dede köye ilk gelip yerlesen Mehmet Bölükbasi nin ogludur.Yani soy ismin den de anlasilacagi gibi Salihogullari nin dedesidir. Ruhuna rahmet.
Köyde 5 yıllık eğitim veren ılkokulumuz bulunmaktadır. Okulun öğrenci sayısı 40'tır. Ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler ise Çankaya Beldesine veya Araklı ilçe merkezinde eğitimlerini sürdürmektedirler.
Köy yolu Karadere boyunca devam eden karayolundan köy merkezine varıncaya kadar 4 km dir. Köye ulaşım münübüs ile sağlanmaktadır. Köy yolunun 1 Km.'ye yakın kısmı betondur. Geriye kalan 7 Km. ise betonlanmamış, stabilize yoldur.
Köyde belli başlı mahalle ve mevkiler şöyledir; Bilalli mahallesi, Salihli Mahallesi,İpekçioğlu Mahallesi ve Cami Mahallesi'dir.
Köyün geçim kaynağı olarak findik, misir ve benzeri tarım ürünleri yapılmaktadır. Ayrica hayvancilik da en önemli gecim kaynagidir. Köyün ileri gelen yaylalarının başında burun yaylası bulunmaktadır . yaylada eski dönemden kalma tarihi yapılar göze çarpmaktadır.Diğer önemli yaylalar, tarihi Santa Harabelerinin de olduğu Santa Yaylası ve cifin boğazı yaylasıdır.
Anlasilacagi gibi köy halki Anadolu veya Kafkaslar dan gelen bir baska deyisle Rus baskisindan kacan ailelerden olusan kücük bir köydür. Köy Karadere'yi oluşturan kollardan 2 tanesi bu köyden geçtiği için, adını buradan almaktadır.
Trabzon iline 62 km, Araklı ilçesine 32 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır köyün gençlerinin yüzde doksanının yurdışı ve yurtiçi inşaat sektöründe çalışmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardir ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol sitalibze olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.