Arapgir’de 180 Yıllık Emiroğlu Konağı Kültür Evi Olarak Hazırlanıyor

Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu'nun memleketi Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan 180 yıllık konağı restorasyonu yapılarak kültür evi olarak...

Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu'nun memleketi Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan 180 yıllık konağı restorasyonu yapılarak kültür evi olarak açılacak.

Anavatan Partisi iktidarları döneminde Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan eski Malatya Milletvekili Metin Emiroğlu 180 yıl önce inşa edilen baba evini Kültür evi olarak düzenlenmek üzere Arapgir'e bağışlamıştı. Taş, ahşap ve kerpiç karışımlı konağı aslına uygun olarak restore ettirdikten sonra 2012 yılında Malatya Valiliğine hibe eden Emiroğlu, konağın kültür evi olarak açılması içinde destek veriyor.

Konağının bahçesine "Bellek 1071 tarih parkı tematik müze" ile ilgili çalışmalar yapılırken Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu Arapgir evlerinin genellikle bahçeler içinde, toprak damlı, duvarları taş ve kerpiç karışımından yapılmış olduğunu söyledi. Arapgir evlerinin iskeletlerinin kavak ağacından ve odalarında ahşap yüklükler olduğunu belirten Cömertoğlu, "Yüklük içinde, adına "çark" denilen ve yıkanmak için kullanılan duş teknesi benzeri tek parça bir taş bulunurdu. Mutfağın bulunduğu bölümden birkaç basamakla mahzene inilirdi. Konakların mahzenlerin de Arapgir'in ünlü köhnü üzümü de dahil kışlık üzüm salkımları ahşap kafeslerde asılarak kurutulurdu. Pekmez yapılırdı. Mahzene yakın yerde bir buğday ve ekmek ambarı mutlaka vardı. Konağın alt katların da ise ahır, ahır sekisi ve merek dediğimiz yem deposu bulunurdu. Arapgir de çok sayıda buna benzer konak vardır, Emiroğlu konağı gibi birçoğunu ayağa kaldırmayı başardık. Gelecek kuşaklara bu konakları mutlaka taşımalıyız. Emiroğlu konağı kültür evi olarak hizmete açılacak odaları misafirhane gibi döşeniyor. İlçeye gelecekleri burada ağırlayarak Konak havasını yaşatmaya çalışacağız" diye konuştu.

Safranbolu'ya rakip olacak

Arapgir'de bu güne kadar 10'dan fazla konağın restore edilerek ayağa kaldırıldığını ifade eden Cömertoğlu, konaklarının Safranbulu evlerine rakip olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

"Ben göreve geldiğimde, Arapgir göçle yok olan elindekini tüketen, yerel körlük ile değerlerinden bihaber durumda idi. Belediye olarak da paramız yok, personelimiz yoktu ama tarihsel bir sahiplenme ile ayağa kalkabileceğimize inandık ve Valilerimizin kapısını çaldık. Arapgir de 40 sivil yapının roleve, yenileme uygulama projesini hazırlatıp, 385 geleneksel konut envanterini çıkardık. 1830'ların dokuma şehri ve o yıllarda nüfusu 40 binleri aşan bölgenin tarihi değerlerini, yemeğinden müziğine özelliklerini İstanbul üniversitelerimizle de işbirliği yaparak açığa çıkardık. Arapgir mevcut yerleşmenin yanında vadi içinde eski Arapgir'imiz vardı. Orada tarihi evler ve camiler kaderine terk edilmişti. Eski Arapgir de bulunan 10 mahalle de önemli ölçüde harap olan Camiler, hamamlar a el attık. Burada yer alan tarihi kütüphane, mescit camiler, köprülerin kurtarılması için harekete geçtik. Valilik ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün desteğiyle, Çarşı Cami (Mirliva Ahmey Bey), Millet Han, Kaşkaloğlu Konağı, Çobanlı Cami ve konağını ilk etapta onarımını sağladık. Çarşı Hamamını onarıyoruz. Ömer Baba Türbesi, Tekke Cami, Şeyh Hasan Cami, Osman Paşa Cami, Ulu Cami, Yazılı Mağaralar, Arapgir Narin Kalesi, Deveci Hanı, Molla Eyüp Cami, Hankah, Ümmü Gülsüm Hatun Çeşmesi, Osman Paşa Şehir Hamamı, Kale Arkı, Kozluk Köprüsü, Eski Şehir ve mezar yerlerini onarıp ayağa kaldırdık. Örnek olabilecek dokuma atölyesi olan evleri, eski yapıları kurtarmak için harekete geçtik. Arapgir de dünü geleceğe taşıyacak çalışmalar gerçekleştirdik. Yok olmak üzere olan tarihimizin değerlerini gün ışığına çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Arapgir de gelecek turizmdir. Tarihi eserleriyle, 200 yıllık tarihi konaklarıyla Arapgir'in geleceği turizmdir. Bunun alt yapısını oluşturduk, çalışmaya da devam ediyoruz. Arapgir'in tüm ortak değerlerine sahip çıkıyoruz."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.