Ardahan Çiçek Balı ‘Coğrafi İşaret’ İle Tescillendi

Ardahan çiçek balının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) desteğiyle Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 4 yıldır yürütülen...

Ardahan çiçek balı "coğrafi işaret" ile resmen tescillendi.

Ardahan çiçek balının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) desteğiyle Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 4 yıldır yürütülen çalışmalar tamamlandı. Kafkas arı ırkının ürettiği kente ait organik bal, Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillendi.

Ardahan Valisi İbrahim Özefe, "Çiçek balımız için coğrafi işaret belgemizi aldık. Bu bilinen bir olgunun hak edilmişliğin tescili" diyerek "Bizim sabırsızlıkla beklediğimiz, belki normal süreci ama bize uzun gelen bir sürecin sonuna geldik. Ardahanımız için çok güzel şekilde sonuçlandı. Çiçek balımız için coğrafi işaret belgemizi aldık. Bu bilinen bir olgunun hak edilmişliğin tescili, Ardahan'ın 2 bine yakın değişik bitki türleriyle arıcılık için çok önemli bir potansiyele ve çok ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Kamuoyu da bunu büyük ölçüde biliyor. Ayrıca Ardahan ve Artvin arıcılıkta kapalı havza. Posof daha bir ayrıcalıklı ve Posof'ta yapılan arıcılık ayrı bir havza olarak değerlendiriliyor. Her yönüyle Ardahan arıcılığı ve Ardahan balı özellikli, ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu belge bunu da resmi olarak tescil etmiş oldu. Yıllık 650 ila 700 ton arasında bal üretimimiz var. Bunu arttırmak için gerek valilik olarak, gerek kamu kurum kuruluşları olarak ve özellikle de Arı Yetiştiricileri Birliğimiz olarak gayretlerimiz var. Önemli bir geçim kaynağı ve Ardahan'ın önemli bir ayrıcalığı, hayırlı olsun" ifadelerini kaydetti.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise, "Türkiye'de şu anda ikinci "coğrafi işaret" tescil belgesine sahip olduğumuzu gururla söylüyorum. İnşallah önümüzdeki genlerde ve aylarda coğrafi işarete layık olacak bir şekilde deneyimli uzmanları çağırarak, bunlardan bilgiler alınacak. Bundan sonra kentimize has olan Ardahan çiçek balımızı yurt dışına ihraç edebileceğiz" şeklinde konuştu.

Kafkas arı ırkının özellikleri

Dünyada 4 önemli arı ırkından biri sayılan Kafkas arı ırkı, hortumu en uzun (7,2 mm) ve çalışkan bir arı ırkı olarak biliniyor. Bu sayede derin tüplü çiçeklerin de nektarlarından yararlanılıyor. Bu özellik arının yaptığı balı diğer ballardan üstün kılıyor. Yöre dar alandaki ani yükseltiler nedeniyle en az dört ay boyunca çiçekli kalıyor. Bu nedenle arılar nektar kaynağı sıkıntısı çekmiyor. Ayrıca bölge, gezginci arıcılara karşı da koruma altında. Bu nedenle üretilen bal sadece yörenin doğasını yansıtıyor ve kendisine has ayırt edici özellikler taşıyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları