Elazığ'da tasarlanan "Artırılmış Gerçeklik Projesi" ile çocuklar teknolojiyi artık daha kolay öğrenme fırsatı bulacak.
Yazılım Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi ve SİA Teknoloji Müdürü 26 yaşındaki Safa Merve Taşçı, çocukların daha kolay öğrenmesi için artırılmış gerçeklik kartı geliştirdi. Kartın kullanılması için Taşçı tarafından tasarlanan programın indirilmesi gerekiyor. Tasarlanan kart, telefon kamerasına gösterildiğinde program menüsündeki istenilen görsel 3 boyutlu olarak beliriyor. 6 programa sahip olan ve 200'den fazla görsel bulunan programla çocuklar hem eğlenirken hem de öğrenme fırsatı buluyor.
"150 kelimeyi 3 boyutlu özellikleriyle görebiliyorlar"
3 sene önce artırılmış gerçeklik teknolojileri üzerine çalışma yapmaya başladıklarını ifade eden Safa Merve Taşçı, amaçlarının eğitim sektöründe artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kullanılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Çocukların bu kartla birlikte çeşitli uygulamaları kullanabildiklerini belirten Taşçı, "Örneğin güneş sistemi uygulamamızla gezegenler görebiliyor. Ayrıca anaokulu öğrencileri için geliştirdiğimiz İngilizce öğrenmek için uygulamamız var. Çocuklar 150 tane kelimeyi 3 boyutlu özellikleri ile görebiliyor. Bunun dışında iskelet sistemini ve iç organlarımızı gösteren uygulamamız var. Bu uygulamaları geliştirmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojisini birlikte kullandığımız uygulamalarımız var. Çocuklar, sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak geliştirdiğimiz uygulamaları görebiliyorlar" dedi.
"Amacımız her yaş gurubuna uygun uygulamalar geliştirmek"
Anaokullarında farklı çalışmalar planladıklarını aktaran Taşçı, "Özellikle 4 metrekare boyunda kartımızı bastırıp halı şeklinde yere sererek çocukların kullanmasını sağlayacağız. Bu uygulamanın içeriği tabletlerde daha büyük gözükecek. Aynı zamanda gözlüklerle birlikte daha etkili bir çalışma olacak. İlkokul öğrencileri için de çalışmamız var. Özellikle iç organları gösteren iskelet sistemi uygulamamızla ilkokul öğrencilerine öğretmeyi kolaylaştırmak istiyoruz. Amacımız her yaş gurubuna uygun uygulamalar geliştirmek. Şuanda uygulama sayımız 6 ile sınırlı ama planlamalarımız içerisinde uygulamalarımızı 20'ye yakın hale getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Program hakkında bilgi veren Taşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şuanda 6 programda yaklaşık olarak 200'ün üzerinde görselimiz var. Bu görsellerin her biri program başlığına göre bölümlere ayrılıyor. Gezegenler içerisinde 9 farklı görsel, dinozor uygulamamız içerisinde 9 farklı görsel, kelimeler ile ilgili uygulamamızda 150 farklı görselimiz ve diğer uygulamalarımızı da hesap edince 200 yakın görsele ulaşıyor. Bu sayıyı artırarak daha etkili bir çalışma ve öğrenme ortamı oluşturmayı düşünüyoruz. Çocuklar uygulama sayesinde telefon ve tabletlerini eğitim amacıyla kullanıyorlar."
İHA