Bulanık Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
164
Bulanık, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 59 km, Ardanuç ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. "Buna karşın tarıma dayalı ekonomiden bahsetmek oldukça zordur. Zira son 20-25 yılda 1980 öncesi ekili alanlar bugün tamamen diyebileceğimiz oranda terk edilmiştir. Bunun sebebi çok çeşitlidir. Ancak bu nedenlerin başında göç sebebiyle çalışabilir nüfusun azalması ve devletin ekomomi politikası gelmektedir.
264
Artvin İli genelinde olduğu gibi Bulanık Köyü'nde de zaten çok az olan ekilebilir arazi, ekilmesi durumunda da verim çok düşük olmaktadır. Diğer tarım bölgelerindeki girdiler buralarda pek kullanılmamakla birlikte, maliyet yüksekliği nedeniyle ekilebilir alanlar evlerin önündeki küçük bahçeler dışında terk edilmiştir. Geçmiş yıllarda mısır, buğday, arpa vb. ekilebilir alanlar (tarlalar) şimdilerde tamamen çayır ve mera haline dönüşmüştür.
364
Köy halkından çalışabilir insan gücü olanlardan bazı haneler hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. İlk baharda mezralara, yazın ise yaylalara çıkılarak hayvancılık yapılmaya çalışılmaktadır. Bu uğraşlar sonucu elde edilen gelirler ise bezen kendi gereksinimlerini karşılamaya yetecek kadar bile olmamaktadır. Köylü tarım ürünü olarak fasülye, patates, soğan ve yağ, peynir, süt vb birkaç kalem gıda maddesinin dışındaki gıda gereksiniminin tamamını dışardan temin etmektedir.
464
Yaz aylarında belki bazıları için birkaç gün orman işçiliği yapan bazı köylüler için artık bu olanak da yok olmaya başlamıştır. Bu insanlar orman köylüsü olmanın olanaklarından da artık yararlanamamaktadırlar.1980 öncesi yıllarda böyle bir ekonomik gelir kısmen vardı.
564
Köyde yaşayan hane halkı nüfus genellikle 70 yaş üstü yaşlılardan oluşmaktadır. Bu insanların ekonomik geçim kaynakları ise kendi bahçe bitkileri dışında çiftiçi bağ-kur emekli maaşlarından oluşmaktadır. Tırnak içi kısım Gökhan Dede'nin ilavesidir.)" Köyde okuma yazma oranı yüksek olması sebebi ile, köyün yaklaşık nüfusunun 4-5 katı Ankara-Gölbaşı, Bursa Merkez, Adapazarı,Kırşehir,Tokat ve İzmir Kemalpaşada hayat mücadelelerine devam etmektedirler.
664
Nüfüsü giderek azalmaktadır.Dışarıya göçlerle nüfusunu büyük ölçüde kaybetmiştir. Özellikle Bursa ve İzmit'e yoğun göçler vermiştir. Köyde yaşlı nüfüs çoğunlukdadır. Köy nüfusu köyün kendi festivali olan Soçluk Festivali öncesinde ciddi oranda artmaktadır.
764
Etrafı ormanlarla çevrili olup, karanlık meşe ormanları köy sınırları içerisindedir. Yalnız çam dağları ve kaçkar uzantıları da köy coğrafyasına kadar uzanır.Güney doğusunda bulunan mezra (Lori) ve yaylaları Erzurum, Olur, Oltu ve Ardahan la sınırdır.Köy rakımı yaklaşık 1300 metre olup yaylaları 8–10 km uzakta ancak 1500-2500 metre yüksekliğe 1 saat gibi kısa bir mesafede çıkılır. Kuzayinden geçen Bulanık deresi yaklaşık 30–35 km sonra Çoruh Nehri ile buluşur.
864
Yayla yolu üzerinde bulunan Balkaya görülmeye değer bir doğa harikasıdır,Bulanık yaylasında bulunan AĞBAYIR yarım ay şeklinde 200-250 metre yüksekliğinde 3000-4000 metre yarı çapında bir tektonik oluşumdur. Köy halkının seyir yeri olarak yıllardan beri görülmeyi beklemektedir. Lori mezrası dünyanın en güzel doğa harikalarından biri olup arıcılık için son derce uygundur. Yılın 7-8 ayı yeşilin ve çiçeğin kol gezdiği endemik bir bitki örtüsüne sahiptir.
964
Köyün gelenek, görenekleri örf adetlerin yaşatıldığı bir köydür. Köy halkı dayanışma ve yardımlaşmayla dışarıya çok fazla ihtiyaç duymadan imece usulü işlerini görmektedirler.
1064
Komşuluk ilişkilerine son derece önem veren köy halkı aralarına tüm sorunları diyalog yolu ile çözerken köy içerisinde saygınlığı olan insanları kaanat önderi olarak dikkate alırlar.yemekleri daha çok yörede yetişen sebze,bitki ve gıdalardan temin edilir.Bunlara örnek Bucuko denilen, sırık fasulyesi kurutularak yapılan yemek, mısır unundan yapılan Papa yemeği ortasına tereyağı dökülerek ayranla yenir.
1164
Peynir Kuymağı,Muğlama,Tırta Aşı,Ğarşo,Lenger KebabıYörede yetişen patatesten yapılır nadiren içerisine kuşbaşı et konur fırına sürülerek yapılır,Yaprak Döner,Pancar Aşı Yaylalarda yetişen bir ot çeşidi yazın toplanır kurutulur, kışın sütlü ve bulgurla yapılır. Madımak,Kete,bişi,Kaymak Kuymağı Mısır unundan yapılır, Gevrekli Buğday unundan ve mısır unundan yapılır bir tür çörek, Ayrıca unutulmaya başlanmış olan Furuç,Gağahlat (banta),armut ve elmanın kesilerek güneşte kurutulması ile yapılır.Ayrıca köyde arıcılık, küçük baş hayvan yetiştirciliği de vardır.
1264
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır.Bu içme suyu şebekesi 1992 yılında bitmiş, kanalizasyon şebekesi 1993 yılında dönemin muhtarı olan Tuncer Gümüş tarafından programa aldırılmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. 1978 yılında kâğıt üzerinde açılmış olan Sağlık Ocağı, Tuncer GÜMÜS'ün Muhtarlik döneminde 1990 lı yılların ortalarında var olan sağlık evi ve lojmanı Sağlık Ocağı olarak hizmete açılmıştır.Yine 1990'li yillarda Tuncer GÜMÜS döneminde Bulanik Köyü mezrasi (Lori) ve Bulanik Köyü Yaylasina Elektrik hatti çekilerek mezra ve yayla evlerinde elektrik mevcut hale getirilmistir.
1364
Fehmi Morkanın Muhtarlık dönemimde Hazık Eren e ait olan Napuzar tarladan köy imece usulü ve köy salma yöntemi ile bedeli ödenerek köy adına tapusu alınmıştır.Ancak yaklaşık 25 yıl geçmesine rağmen devlet tarafından var olan bu arsaya Sağlık Ocağı yapılmamıştır.Bulanık Köyü Bölgesinin en büyük ve gelişmiş köyü olmasına rağmen Bölge Okulu, Sağlık Ocağı vb hizmetler farklı yerlere gidilerek alınmaktadır.Bulanık Köyünde konuşlanmış olan Jandarma Karakoluda 10 para köye bakmaktadır dolayısıyla bölge halkının hizmetine sunulacak devlet hizmetlerine en uygun ve ekonomik çözüm de merkez köy olması sebebi ile Bulanıktan yapılması daha mantıklı ve akılcı yaklaşımdır.
1464
ulanık köyünün ilçeye uzaklığı 17 km olup bunun ilçeden başlamak üzere yaklaşık 8–10 km asfalt olup (asfalt yok kısmı ancak 2006 yılında yapılmış olup,)devamı toprak yoldur. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Bulanık Köyü Merkez ve 2 mahalleden oluşmaktadır Kuzey batısında Kirazlı Mahallesi yaklaşık 55-60 hane Kuzeyinde Yeni Rabat Mahallesidir.
1564
Yeni Rabat (Rabat) antik bir kent özelliği ile gün yüzüne çıkmayı bekliyor.Rabatta bulunan kilise tahmini 10.YY da inşa edilmiş döneminde bölgenin manastırı olma özelliği ile dikkat çekiyor.Tarihi bir bölge olarak Kilisesi (Rabat Kilisesi), Kalesi,Şelaleleri ve Muhteşem doğası ile Bulanık Köyü ve Rabat görülmesi gereken ender coğrafyalardandır.