Dünyada hemen hemen her ülkede COVID-19 aşıları kullanılmaya başlandı ve çoğunlukla öncelik olarak risk altındaki nüfus aşılanıyor. Ancak düşük kaynaklara sahip birçok ülkede aşı sayıları az ve aşılama oranları düşük. Sürü bağışıklığı ile ilgili araştırmalar sonucunda uzmanlardan gelen açıklamalara göre; küresel aşı eşitsizliği, mevcut salgını sona erdirip bir sonraki salgına hazırlanmayı zorlaştıracak.
“AHLAKİ BAŞARISIZLIK”
Küresel aşı eşitsizliğinin hem ahlaki bir sorun hem de ulusal bir güvenlik sorunu olduğunu yazan yazarlar ise, bunun nedenini, eşitsizliğin sağlık ve ekonomik refah arasındaki eşitsizliği güçlendirmesi olarak görüyor. Dünya Sağlık Örgütü Yürütme Kurulu son oturumunda, “Dünya feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde ve bu başarısızlığın bedeli dünyanın en fakir ülkelerinde yaşamlar ve geçim kaynakları ile ödenecek” açıklamasında bulundu.
SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI 4 YILI GEÇECEK
COVID-19 salgınında, popülasyonun yüzde 70-85’ine iki doz aşı yapıldığında sürü bağışıklığının ortaya çıktığını belirtilirken bu durumda dünya çapında sürü bağışıklığının kazanılması için yaklaşık 4 yıl 6 ay geçmesi gerektiği tahmin ediliyor.
Uzmanlar, düşük kaynaklara sahip ülkelerdeki insanların yüzde 80’inin 2021 sonuna kadar aşıyı almayacağını tahmin ediyor. Diğer tahminlere göre, 67 düşük gelirli ülkedeki nüfusun yıl sonuna kadar aşı olmuş olma olasılığının düşük olduğunu belirtiyor.
Küresel sürü bağışıklığını kazanma süresi uzadıkça, SARS -CoV-2 virüsünün mutasyona uğraması için daha fazla zamanı olduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumun da mevcut aşıları işe yaramaz hale getirebileceğini ve yeni varyantlarla yeni bir tehlike yaratabileceğini dile getiriyor. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)