Aşırı kilo erken yaşta diz kireçlenmesine neden oluyor

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sefa Aktı aşırı kiloların erken yaşta diz kirençlenmesine neden olduğunu söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sefa Aktı aşırı kiloların erken yaşta diz kirençlenmesine neden olduğunu söyledi.

Aktı yaptığı açıklamada,"Diz eklemlerindeki kıkırdak yapılar ağırlığın da etkisiyle zamanla yıpranmaya başlar. Bu duruma diz kireçlenmesi denir. İlerleyen yaşın ve aşırı kilonun önemli risk faktörü olduğu dizi kireçlenmesi hastalığı kişide ağrı ve yürüme güçlüğü şikayetlerine yol açar. Diz kireçlenmesi kabaca 1'den 4'e kadar seviyelere ayrılır. Tedavi yolları kireçlenmenin seviyesine ve hastanın şikayetlerine göre belirlenir. Amaç, kireçlenmeyi ilerlemeden tespit edip ameliyata gerek kalmadan durdurmak yada yavaşlatmaktır. Hafif seviyelerde ilaç, enjeksiyon, PRP, radyofrekans, egzersiz, dinlenme, fizik tedavi desteği, yaşam değişiklikleri gibi ameliyatsız yöntemlere başvurulabilir. Eğer kireçlenme ilerlemişse ve kişinin şikayetleri hayat kalitesini düşürmüşse diz protezi ameliyatı yapmak gerekebilir" dedi.

"Fazla kilolardan kurtulun"

Diz kireçlenmesinin en önemli iki nedeni fazla kilolar ve yaşlılık olduğunu belirten Aktı,"Yaşın ilerlemesiyle birlikte kıkırdaklar yıpranarak aşınmaya başlar. Aşırı kiloda buna eklenince kireçlenme hızlanır ve daha erken yaşlarda da görülebilir. Zaten dize bir yük biniyorken ortalamanın üzerinde olan her kilo yükü 2 kat arttırmış olur. Bu yüzden kireçlenmenin seviyesi ileri de olsa hafif de olsa; hatta henüz hiç kireçlenme başlamasa da hastalarımıza fazla kilolarından kurtulmalarını öneririz.Yaşı genç, kiloları ideal olan bir kişide kireçlenme olmaz diye bir kural yoktur. Genetik etmenler, ek hastalıklar ya da güçsüz adaleler de kireçlenmenin nedenleri arasındadır. Öte yandan dize yönelik travmaları, diz ekleminin enfeksiyon geçirmesini, daha önce bağ, kıkırdak veya menisküs yaralanmalarının oluşmasını ve romatizmal hastalıkları da nedenler arasında sıralayabiliriz" ifadelerini kullandı.

"Diz kireçlenmesinin ilk ve en önemli belirtisinin ağrı olduğunu söyleyen Aktı,"Ağrılar seviyenin ilerlemesiyle artar ve gece uyutmayacak kadar şiddetlenebilir.Ağrılardan dolayı yürümekte güçlük çekilir. Kişi birkaç metre bile yürüyemez hale gelebilir. Özellikle merdiven inip çıkmak mümkün olamaz. Normal şartlarda çok kolay yapılabilecek günlük hareketler artık yapılamaz. Hareket kısıtlılığı mevzu bahistir. Bunlar dışında bazı hastaların diz önünde şişlik görülebilir. Bu şişlik nadiren dizin arkasında karşımıza çıkar" şeklinde konuştu.

Aktı, diz kireçlenmesi ileri seviyede ve hastanın şikayetleri hayat kalitesini düşürecek kadar şiddetli oluyorsa,"Diz protezi ameliyatı yapılabilir. Bu ameliyatta bozulan yüzeyler çıkarılır ve yerlerine özel protezler konulur. Kişi ağrı dahil tüm şikayetlerinden kurtulur. Konulan malzeme özeldir ve tamamen dize uyumludur. Hasta eskiden yaptığı hareketleri rahatlıkla yapabilir. Açık bir ameliyattır, iyileşme süreci kapalı ameliyatlara göre daha yavaş olur. Ameliyattan sonraki gün hasta ayağa kaldırılır. Hastanede ortalama 3-5 gün kadar kalınır" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!