Ordu’nun saklı kalmış tarihini gün yüzüne çıkararak yatırımların öncüsü olan Büyükşehir Belediyesi, 1890-1900 yıllarında Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde kesme taştan iki katlı olarak yapımı gerçekleştirilen Merkez Cami’nde restorasyon çalışmalarını tamamladı.
Aslına uygun olarak onarılan cami, kısa süre içerisinde ibadete açılacak.
KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK KABUL EDİLİYOR
Kestane Mahallesi’nde kültür varlığı olarak kabul edilen tarihi caminin restorasyon çalışmaları kapsamında zemin ve tavan döşemeleri, mahfil ve mahfil merdiveni, minber, kürsü, çatı, son cemaat yeri, hazire ve cami duvarları yenilendi. Cami çevresi ve avlusuna andezit taş döşeme ve zemin yağmur tahliye kanalları uygulandı. Kullanılan ahşap malzemenin 1. Sınıf sert ağaç malzemeden seçildiği restorasyon işi kapsamında tüm ahşap sistemin temizlik, onarım ve yenileme işlemleri tamamlanarak, şeffaf renkte ahşap koruyucu ile boyandı.
“TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASLARIMIZI KORUYACAĞIZ”
Ordu’nun tarihini gün yüzüne çıkararak gelecek kuşaklara aktarılması noktasında Büyükşehir Belediyesinin her türlü desteği vermeye devam edeceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Ordu’da saklı kalmış, gelecek kuşaklara aktarılmayı bekleyen birçok kültür mirası var. Büyükşehir Belediyesi olarak bunlara yönelik ayrıntılı inceleme yaparak gerekli çalışmaları başlattık. Gülyalı ilçesinde bulunan ve yıllara meydan okuyarak günümüze kadar gelen asırlık camiyi de aslına uygun restore ederek hizmete hazır hale getirdik. Cami ibadete açılmak için gün sayıyor. Cami yanında bulunan şadırvanın yapımı ise devam ediyor. Büyükşehir olarak tarihi ve kültürel miraslarımızı koruyup geleceğe taşıma noktasında gayretlerimiz sürecek” dedi.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı