Ağrı'da Kurban Bayramı süresince vatandaşların bıçak bilemek için uğradığı bileme ustası Orhan Avrancı, askerde öğrendiği mesleğini devam ettirerek evine ekmek götürüyor.
Hamur ilçesine bağlı Soğanlıtepe Köyü'nde ikamet eden Orhan Avrancı vatani görevi olan askerliği Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaptı. Avrancı, askerlik süresi içerisinde itfaiye alanında, torna çark tesviye bölümünde bilemecilik dersleri alarak bu alanda usta oldu. 5 yıldır her Kurban Bayramında Ağrı merkezde çeşitli yerlerde bileme makinesini kuran Avrancı, geçimini bilediği bıçak, satır, balta ve çeşitli kesici aletleri bileyerek geçimini sağlıyor. Bu yılda Kurban Bayramı arifesinde Eski Van Caddesi'nde tezgâhını kuran Avrancı, mahallelerde ve köylerde ikamet eden vatandaşların getirdiği bıçakları 2 buçuk liradan biliyor.
'ben bu işi askerde eğitimini alarak öğrendim'
Bilemecilik mesleği yapan kişi sayısının her geçen yıl arttığını ve bu işi Ağrı'da 5 yıldır yaptığını söyleyen Orhan Avrancı, sadece Kurban Bayramlarında bileme işini yaptığını belirtti. İşini severek yaptığını dile getiren Avrancı, "Bilemecilik işini Ağrı'da 5 yıldır yapıyorum. Bu mesleği yapan kişiler her yıl çoğalıyor. Tabi ben bu işi askerde eğitimini alarak öğrendim. Eski Van Caddesi'nde Kurban Bayramlarında bıçak biliyorum. Bunun dışında serbest meslek işlerini yaparak bu şekilde geçimimi sağlıyorum. Askerliğimi Muğla Marmaris ilçesinde yaptım, bilemecilik itfaiye alanında torna çark tesviye bölümünde verilen derslerden biriydi. Şimdi ihtiyacım olduğu için bu işi yapıyorum, insanın yaptığı işte sadece ihtiyaç olmaz, insan işini severek yapmalı ki ihtiyaçlarını karşılasın" dedi.
Kurban Bayramı süresince işlerin iyi yapıldığını hatırlatan Avrancı, bayram sonrasında iş olmadığı için başka işler yaptığını ifade etti. Geçen yıl Kurban Bayramında bileme işinin daha iyi olduğunu aktaran Avrancı, "Kurban Bayramı zamanlarında işler iyi oluyor, ama bayram sonrasında bu iş yapılmıyor. O yüzden başka işlere başvurmak zorunda kalıyoruz. Bu iş her zaman devam etmiyor. Sadece bayramın 4 günü devam ediyor. Bıçak, satır, balta biliyorum. Geçen yıl bileme işi daha fazlaydı, bu yıl biraz azaldı. Geçen sene gelmiş olsaydınız yoğunluktan dolay böyle bir röportaj yapamazdık. Bu sene birazda bıçak bileme fiyatları yüksek olduğundan dolayı geçen yıla göre insanların talebi biraz azaldı. Bıçaklarımızı da 2 buçuk liraya biliyoruz. Bu iş sadece bıçakla bitmiyor, vatandaşlar bıçağı hayvan kesmek için alır, ama alım gücü olmadığından dolayı bıçakta bilemiyorlar. Köylerde yaşayan vatandaşlar kurbanlık alabiliyorlar. Şehir merkezinde insanlar kurban alamıyorlar. Çünkü şehir merkezinde geçim daha zorlaşıyor. Ama köy halkı en azından bütün ihtiyaçlarını köyde karşılayabiliyor. Bu yüzden köylü vatandaşlarımız daha çok bıçak ve diğer malzemeleri biliyor. Akşamüzeri saat 17.00 gibi köy araçları köylere gidiyor. Vatandaşlarda köylerine gittiği için işlerimiz azalıyor" şeklinde konuştu" ifadelerini kullandı.
İHA