Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, "Türkiye'nin en önemli üç sanayi odası olarak hedefimiz, şu anda yüzde 30'lar seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranını Türkiye'nin 2023 hedefi olan yüzde 15'ler seviyesine indirmek için katkı sağlamak" dedi.
ASO koordinatörlüğünde İstanbul Sanayi Odası ve Adana Sanayi Odası ortaklığı ile yürütülen Kayıt Dışı İstihdamın Azaltılması Projesi kapsamında ASO'nun ev sahipliğinde seminer ve panel gerçekleştirildi. ASO Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, projenin amacının çalışan ve işveren farkındalığını arttırarak kayıt dışı istihdam ile mücadele için çözüm önerileri geliştirmek olduğunu dile getirdi. Cabbar, kayıt dışı istihdamın tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu belirterek, "Türkiye'nin en önemli üç sanayi odası olarak hedefimiz, şu anda yüzde 30'lar seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranını Türkiye'nin 2023 hedefi olan yüzde 15'ler seviyesine indirmek için katkı sağlamak" dedi. Projeyle Ankara, İstanbul ve Adana'da saha çalışması yaptıklarını vurgulayan Cabbar, "Dünyada istihdam yükünün az olduğu ülkelerde kayıt dışı da az. Emek yoğun sektörlerde kayıt dışılık daha fazla. Tarımda ve hizmet sektörlerinde de kayıt dışılık yüksek. İmalat sanayiinde ise yüzde 20'ler civarında. Büyük illerimizde ise kayıt dışı oranı düşük. Bizim yaptığımız tespitler, dünya örnekleriyle de örtüşüyor" diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamın önlenmesi için devletin yanı sıra işçi ve işveren örgütleri başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine büyük görev düştüğünü belirten Yavuz Cabbar, ASO öncülüğünde yürütülen projenin sadece 3 şehirde değil tüm Türkiye'de bir farkındalık oluşturması temennisinde bulundu.
Seminerde daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Müdürü Kamil Özkan bir sunum yaptı. Özkan, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün GSMH'nin yüzde 26'sı civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Kayıt dışı ekonomiye ilişkin algının daha yüksek olduğunu vurgulayan Özkan, "Yapılan anketlerde kayıt dışı ekonominin yüzde 35-40 civarında olduğu sanılıyor. Bizim yaptığımız çalışmalara göre, 2002 yılında 32.4 seviyelerinde olan kayıt dışılık, yüzde 26.5 seviyelerine geriledi. Gerek tüketici bilincinin artması, gerek kredi kartı sayısındaki artış ve uygulama alanının genişlemesi, denetimlerle birlikte kayıt dışılığın azalmasını sağladı" dedi. Özkan, kayıt dışının azalmasıyla ilgili olarak hedeflerinin AB ortalaması olan yüzde 18 seviyeleri olduğunu da sözlerine ekledi.
TİSK Araştırma Uzmanı Esra Belen ise kayıt dışılığın nedenlerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Türk-İş Uzmanı Güldane Karslıoğlu ile Hak-İş Uzmanı Elif Yıldırım ise işçi kesiminin kayıt dışılığa bakışına ilişkin tespitlerde bulundu. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Koordinatörü Kadir Beyaztaş ise kayıt dışı istihdamın en büyük unsurlarından göçmenler konusunda yaptıkları bazı tespitleri katılımcılarla paylaştı.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise kayıt dışı istihdam konusunda bir panel gerçekleştirildi. Öğretim Üyesi Dr. İsmet Demirkol'un moderatörlüğünü yaptığı panele, ASO Saha Koordinatörü Yüksel Vardar, BİTAV Genel Sekreteri Reşat Kadaifçiler, Hak-İş Avukatı Buğrahan Bilgin, SGK Uzmanı Özgen Akçam ve SGK Denetmeni Hüseyin Erkeç konuşmacı olarak katıldılar. Panelistlerin konuşmalarının ardından soru cevap bölümüyle toplantı sona erdi.
İHA