Atakum Çamlıyazı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çamlıyazı köyü son dakika gelişmeleri, Çamlıyazı köyüne özgü yemekler,Atakum Çamlıyazı köyünün tarihi, Çamlıyazı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çamlıyazı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Atakum , Samsun ilinin Atakum ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çamlıyazı Köyü Resimleri ve Çamlıyazı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Atakum Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Atakum Samsun Arası Kaç Km? Atakum Hava Durumu? Samsun Köyleri ve atakum Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında AtakumÇamlıyazı Köyünde doğan biri var mı? Atakum Doğumlu Ünlüler Kimler?
ÇAMLIYAZI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Çamlıyazı , Samsun ilinin Atakum ilçesine bağlı bir mahalledir.
Çamlıyazı, Samsun ilinin Atakum ilçesine bağlı bir mahalledir.Kırım Savaşı’ndan sonra Rusya, Kırım ve Kafkasya’da yaşayan Müslüman topluluklarını baskı, şiddet ve propaganda yoluyla Hıristiyanlaştırıp Ruslaştırmaya çalışmıştır. 1861 yılında Kafkasya’yı ziyaret eden Rus Çarı II. Aleksandr, işgalden vazgeçmesi için başvuran bir heyete: “Ya gösterilecek yerlere ya da Türkiye’ye göç edersiniz.” cevabını verdi. 1864’te ise Müslüman toplulukların bir ay içinde Kafkasya’yı terk etmelerini istedi. Terk etmeyenlere savaş esiri muamelesi yapacağını ilân etti. Rusların, Kırım ve Kafkaslardaki Müslüman topluluklara yaptıkları baskıların neticesinde halk, Osmanlı topraklarına göç etmek zorunda kaldı.
Kırım Savaşı sonrasında uzun ve yorucu yolculuk sonucunda yüz binlerce Kırım ve Kafkasyalı Osmanlı topraklarına ulaşabildi. Doğrudan Samsun’a ulaşan göçmenlerin yanında önce Trabzon’a gelip, sonradan daimi iskân bölgelerine gönderilmek üzere Samsun’a sevk edilen göçmenlere de rastlanmaktaydı.
Ruslar, Kırım ve Kafkasya’da ekonomik yönden zarara uğramamak için Canik gibi Karadeniz’e çevre sancak ve eyaletlerde yaşayan Rum ve Ermenileri Kafkasya’ya göçe teşvik etti. Çamlıyazı (Mevrek) mahallesi ve civarında yaşayan Rum ve Ermeniler de buna istinaden Kafkasya'ya geri dönmüşlerdir.
Bu göç sonucunda Kırım ve Kafkasya’da yaşayan Müslüman ailelerden bazıları Çamlıyazı (Mevrek) mahallesi ve civarına yerleşerek yaşamlarını günümüze kadar sürdürmüşlerdir. Mahallede yaşayanların soy isimleri çoğunlukla "MIRIK"tır. MIRIK kelimesinin her ne kadar olumlu bir anlamı bulunmasa da mahallenin çok eski yaşlı insanları kendilerinin Kırım'dan geldiklerini ve MIRIK'ın tersten okunuşunun KIRIM olduğunu beyan etmişlerdir. Mevrek mahallesinin adı, sahip olduğu çamlıktan dolayı, Kâzım Taşkıran tarafından Çamlıyazı Mahallesi olarak değiştirilmiştir. [1] [2] [3] [4] [5]
Samsun'un merkez mahallesi olduğu için Samsun'dan pek farklı yapısı yoktur.Samsun merkezine 18 km. uzaklıktadır. Mahalleden minibüs ve belediye otobüsleri geçmektedir.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallede, ilköğretim okulu vardır eğitim vermektedir aynı zamanda taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.