Atso 135. Yaşını Kutladı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 135. Kuruluş Yıldönümünü kutlamasında Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "Türkiye, sanayi, turizm, tarım, teknoloji,...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 135. Kuruluş Yıldönümünü kutlamasında Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "Türkiye, sanayi, turizm, tarım, teknoloji, eğitim stratejilerini geliştirmek zorundadır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'e şurada 6 yıl kaldı, 3-4 yıl sonra 100 yılın muhasebesini yapmaya başlayacağız. Çağdaş uygarlık hedefine ulaştık mı, nerede hata yaptık diye tartışacağız. Daha yüksek büyüme için bilim, teknoloji ve verimlilik devrimi yapmalıyız. Araştırmacı, girişimci, yenilikçi bir toplum olmalıyız. Sadece ülke olarak değil, Antalya ve ATSO olarak da 2023'e hazırlanmak gerektiğine inanıyorum" dedi.

ATSO 135. Kuruluş Yıldönümünü kutladı. Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törene ATSO Başkanı Davut Çetin, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, ATB Başkanı Ali Çandır ve meclis üyeleri katıldı. Tören Saygı Duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Çetin: "Kuruluş yıldönümü töreni oda için en güzel geleneklerden birisidir"

ATSO'nun kuruluş yıldönümü töreninin oda için en güzel geleneklerinden birisi olduğunu söyleyen Başkan Davut Çetin, "Bu törende eski üyelerimize ödül vererek vefa borcumuzu ödemeye çalışırız. Aramızdan ayrılmış olan başkanlarımızı ve arkadaşlarımızı anarız. Eski başkan ve üyelerimizle birlikte Odamızın kurumsal devamlılık ilkesini korumaya gayret ederiz. Bu vesileyle, 135 yıldan bu yana Türkiye'ye, Antalya'ya ve Odamıza hizmet etmiş olan herkesi saygıyla anıyoruz. Dünyada geleneklerin zayıfladığı bir çağda, oda olarak biz geleneklerimizi korumaya çalışıyoruz. Çünkü geleneğe saygı tarihe ve geçmişteki emeklere saygıdır. Ayrıca gelenekler, kültürel hukuk denilen, yazılı olmayan hukuk kurallarıdır" dedi.

"135. kuruluş yıldönümü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştiriyoruz"

135. kuruluş yıldönümü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, "Bugün, en eski üyelerimize plaket takdimi yapacağız. İnovasyon, tasarım, katma değer artışı gibi konularda ulusal ve uluslararası ödüller alan, dereceye giren, başarılarıyla bizlere gurur veren üyelerimize teşekkür plaketi vereceğiz. Antalya'da Ticaretin Fotoğrafını Çek temasıyla Instagram fotoğraf yarışması düzenledik, bugün yarışmanın ödüllerini de vereceğiz. Yıldönümü kapsamında pazar günü Antalya Kültür-Sanat sergilerini ücretsiz yaptık. Tarihimize ışık tutan bu sergileri herkesin görmesini diliyor, tavsiye ediyorum. 8-9 Nisan tarihlerinde 11. Antalya Türk Müziği Günleri'ni gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda, değerli araştırmacı Hüseyin Çimrin'in Antalya tarihi ve kültürü ile ilgili üç kitabının basımını da üstlenmiş bulunuyoruz. Bugün fuayemizde Sevgili Hüseyin Çimrin'in Atatürk fotoğrafları koleksiyonunu da gördünüz. Kendisine emek ve katkıları için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"2013-2017 döneminde zor bir görev yaptık"

Meclis ve yönetim kurulu olarak 2013-2017 döneminde zor bir görev yaptıklarını dile getiren Başkan Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2014'de Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yerel seçim, 2015'te iki genel seçim yaşadık. 24 Kasım 2015'de Rus uçağının düşmesi sonucunda Antalya ekonomisi yakın tarihin en kötü yılını yaşadı. 2016'da 15 Temmuz darbe girişimi, karşı karşıya kaldığımız hain terör saldırısı ve şimdide referandum süreci, Türkiye'nin ve Odamızın gündemini, çalışma takvimini olağanüstü biçimde etkilemiştir. Bu görev döneminde bu koşullara ve Başkanlık nöbetindeki değişime rağmen, dönem hedef ve çalışmalarını büyük ölçüde tamamladık. Antalya Kültür Sanat, Kaleiçi Evi inşaatları, EXPO ATSO Evi ve Ekim ayındaki patlama sonrası binamızdaki büyük tadilat nedeniyle inşaat çalışmalarına çok yoğun mesai harcamak durumunda kaldık. Odamız uluslararası nitelikte akredite oda oldu. Korkuteli Sanayi Bölgeleri kuruluş çalışmalarını tamamladık. Yurtdışında sektörel heyet ve URGE projelerimiz tarım, gıda, yapı sektörü gibi önemli sektörlerimize yeni pazarlar açtı. Fuar destekleriyle sektörel gelişmeye öncü olduk. Üyelerimiz ve Antalya esnafı için Alışveriş festivali başlattık. Kent merkezinde canlılık ve kent kültürü hedefi olan Antalya Kültür Sanat sergileri 1,5 yılda 35 bin kişiye ulaştı ve sanat eğitimiyle katkı yaptı. Antalya'nın tanıtımı için fotoğraf yarışması, sosyal medya kampanyası yaptık. 2016 yılında Antalya ekonomisi neredeyse son 40 yıldaki en büyük küçülmeyi yaşadı."

"Antalya'nın bir estetik devrimine ihtiyacı olduğuna inanıyorum"

Kent estetiği konusunda fazla bir ilerleme kaydedemediklerini belirten Davut Çetin, "Antalya'nın bir estetik devrimine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Caddelerimiz kentin ortak misafir salonlarıdır. Avrupa'da şehirlerarası yolların kenarındaki bina ve işyerleri görüntü kurallarına uyarlar. Kimse malzemelerini gelişigüzel yoldan görünecek şekilde bırakamaz. Bir kentte istediğimi yaparım kültürü olamaz, kent kural demektir. Her bina, daire ve işyeri sahibi dış görünüm konusunda önlem almalıdır. Bu konuda ilerleme sağlamak üzere bu yıl vitrin yarışması başlatıyoruz" dedi.

"Antalya ve ATSO olarak da 2023'e hazırlanmak gerekiyor"

Robotların insanların yerini alacağı çağın yaklaştığını söyleyen ATSO Başkanı Çetin, "Hepimiz böyle bir geleceğe uzun vadeli planlarla hazırlanmalıyız. Türkiye, sanayi, turizm, tarım, teknoloji, eğitim stratejilerini geliştirmek zorundadır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'e şurada 6 yıl kaldı, 3-4 yıl sonra 100 yılın muhasebesini yapmaya başlayacağız. Çağdaş uygarlık hedefine ulaştık mı, nerede hata yaptık diye tartışacağız. Daha yüksek büyüme için bilim, teknoloji ve verimlilik devrimi yapmalıyız. Araştırmacı, girişimci, yenilikçi bir toplum olmalıyız. Sadece ülke olarak değil, Antalya ve ATSO olarak da 2023'e hazırlanmak gerektiğine inanıyorum. 6 yıl kaldığı için son 2 yılda konuşmanın anlamı olmayacaktır, bugünden başlanması gerekir. Akıllı makinalar karşısında bizler ancak insani yönümüzle üstün gelebiliriz. Her işadamı ve çalışan işine sanat ve duygu katarak başarılı olabilecek. Ülkeler eğitimle, bilimle, kültür ve sanatla yarışacak" ifadelerine yer verdi.

"AR-GE ile sanatın bir tutulması gerekiyor"

Kamu ve özel sektör olarak AR-GE ile sanatın bir tutulmasını söyleyen Çetin, kaynak ayrılmasının artması gerektiğini söyledi. Davut Çetin, "Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bütçesi toplam bütçemizin yüzde yarımıdır. Türkiye'nin sigaraya yaptığı harcama, eğitime, AR-GE'ye, kültür ve sanata yaptığı toplam harcamaya yakındır. Bunu mutlaka değiştirmeliyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı için AR-GE, eğitim, sanat, demokrasi, teknoloji gibi alanlarda hedefler koymalıyız. Ülkenin ortak hedefleri olursa, kentlerin, şirketlerin, ailelerin ve gençlerin de daha güçlü hedefleri olacaktır. Antalya için akıllı kent, yeşil kent, metro, eğitim kalitesi, yeni ürün, yeni sektör ve yeni pazar hedefleri koymalıyız" şeklinde konuştu.

"ATSO, çok değişen bir anlayışa sahip olmadı"

ATSO'nun bugüne kadar çok değişen bir anlayışa sahip olmadığını ifade eden Çetin, hep kurumsal devamlılık anlayışının benimsendiğini belirtti. Çetin, "1990'larda Antalya'ya Güzel Sanatlar Lisesi kazandırdık. 2000'li yıllarda günübirlik tesisler ve yeni hizmet binamız yapıldı. 2010'lu yıllarda Antalya Kültür Sanat ve Kaleiçi evi kazandırıldı. Bütün bunlar bugün aramızda bulunan başkanlarımızın vizyon ve katkılarıyla, üyelerimizin destekleriyle ortaya çıktı. Geçen yıl, Odamızın 2017-2021 dönemi stratejik planını hazırladık. Bu planda gelecek vizyonumuzun öncelikli temasını inovasyon olarak belirledik ve 2017 yılını ATSO inovasyon yılı ilan ettik. Bu çerçevede bu yıl içerisinde inovasyon ödülleri vermeye başlayacağız. Üniversitelerimize proje pazarı ve biyoteknoloji teknoparkı konularında destek vereceğiz. E-ATSO'dan sonra bir adım daha atarak, mobil-ATSO, yani cepte ATSO'ya geçeceğiz. Dijital ekonomi, e-ticaret, sanayi 4.0 alanlarında üyelerimize rehberlik edeceğiz. ATSO inovasyon merkezi projesiyle inovasyon kültürü yaratmaya çalışacağız. İnovasyon kültürünü, hatta sosyal inovasyon kültürünü Antalya olarak öğrenmek, geliştirmek zorundayız."

"İnovasyon teması dışında diğer önemli bir konu çevre ve ya yeşil ekonomi"

ATSO Başkanı Çetin, 2023'e doğru inovasyon teması dışında diğer önemli bir konunun çevre veya yeşil ekonomi olması gerektiğini ifade ederek, "2030'a doğru karbon emisyonunun azaltılması hem kentler hem de işletmeler için zorunlu hale gelecektir. Bugün KDV-ÖTV derdindeyiz, birkaç yıl içinde karbon vergisini konuşuyor olacağız. Bu nedenle Antalya olarak, daha radikal bir çevre politikası geliştirmeliyiz. Dağlarımızı, yeşil alanlarımızı, su kaynaklarımızı azami ölçüde korumalıyız. Bunun için kitlesel fonlama yöntemiyle sosyal amaçlı proje yönetimine geçmeliyiz. Bunu yaptığımızda bütün sektörlerimiz, turizm, tarım, ticaret daha fazla kazanacaktır. Kültür-sanat, inovasyon ve çevre temalarının Cumhuriyetimizin 100. yılında Odamıza ve Antalya'ya çok yakışacağına inanıyorum" dedi.

"Antalya ekonomisinde sorunlar devam ediyor"

Antalya ekonomisinde sorunların devam ettiğini dile getiren ATSO Başkanı Çetin, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Çoğumuzun tedirgin bir biçimde sezonu beklediği bir dönemde ben iş ahlakı, inovasyon, kültür-sanat, çevre, estetik gibi konuları konuştum. Çünkü bugün turizmde, tarımda sorunlar yaşıyorsak, sorunların temelinde aslında bu konulardaki eksiğimiz yatmaktadır. Üretimde ve ticarette sanatı kullanırsak marka oluruz. İnovasyonu öğrenirsek yeni ürün, yeni pazar buluruz. İş ahlakı olmadan ekonominin gelişmediğini zaten biliyoruz. Estetik, turizm, ticaret, kentimizin marka olması, beşeri sermaye çekilmesi için gereklidir. Yeşil alanları zengin olan, estetik kentlerde insanlar daha mutlu ve verimli olurlar. Antalya fiziksel olarak yeterince büyümüştür. Seralarımızın sayısı, otellerimizin sayısı, işyeri sayısı, konut sayısı yeterlidir. Bundan sonraki gelişme kalite artışıyla, yeni ürün, yeni pazar gelişmesiyle ortaya çıkmalıdır. Bir insan, bir işletme, bir kent ve ülke her şeyden önce sevgiyle gelişir. Hepimizin sevgiyi yeniden öğrenmeye ihtiyacı var. Müşterisini, çalışanını mutlu eden işletme daha fazla kazanır. Fakirliği paylaşan toplum, zenginliği paylaşmayan toplumdan daha mutludur. Toplum mutluysa ekonomi gelişir. Sevgiye, saygıya, paylaşmaya daha fazla önem vermeliyiz. Bütün üyelerimizin 135. Yıldönümünü bu düşünce ve duygularla kutluyorum."

Ümit Uysal: "Hiçbir Anadolu kenti Halep olamamıştır"

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise, "135. yılda ATSO'nun kuruluşunu kutlamak çok değerlidir. Bizim tarihsel gelişimizi içinde Anadolu kentlerinin ticaret geleneği ya son derece hızlı kalmıştır ya da sonradan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla beraber vatandaşlarla beraber devam edemeyen yani cumhuriyet öncesinde azınlıkların elinde kalmıştır. Cumhuriyet ile beraber kazanılan inanılmaz ivme çok manidardır. Dün Gaziantep'teydim, Gaziantep 90 yıl önce Halep'in kazasıydı. Hiçbir Anadolu kenti Halep olamamıştır. Ne ticarette ne bilim kültürde ne de başka bir şeyde. Ama şimdi 90 yıl sonra kendi kazası Gaziantep, Halep'in 30 katını üretiyor" dedi.

"2000'li yıllarda krizi aşmak için para basıyorlardı"

İnsanoğlunun çok çabuk sıkıldığını ve elindekinin kıymetini bilmediğini ifade eden Başkan Uysal, "Son yılar için şunu ifade edebilirim. 2000'li yıllardan beri dünyada para bolluğundan bahsedebiliriz. O dönemde krizi aşmak için para basıyorlardı. Şimdi bu süreç bitti. Bu süreç şimdi daralmayla ve faizlerin yükselmesiyle devam ediyor. Para bolluğundan inoativ özelliklerini yükseltenler ve paradan para kazanan ülkeler çok karlı çıktılar. Para bolluğu varsa alıp harcayabilirsiniz. Biz hangisini tercih ettik sizlerin takdirinize bırakıyorum. Bundan sonraki bir süreçte aydınlık bir Türkiye'de, yüksek bir vizyonla yaşantımızı diliyorum."

Çetin Osman Budak: "ATSO Antalya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil ediyor"

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, "Çok güzel ve acı anılarımız var burada. Davut Çetin Başkanımız bayrağı gayet güzel dalgalandırıyor. Ayda bir yapılan toplantılarda bazı konuşmalar yapıldığında siyaset yapılıyor deniliyor. Burada Antalya'nın tarımı, ekonomisi, sorunları konuşuluyor ve tartışırız. Yine tartışılıyor. Bunlar konuşulmayacak da ne konuşulacak. Çünkü Antalya ekonomisini şahlandıran kurum ve şahıslar buraya kayıtlıdır. Antalya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil ediyor burası. Burada konuşulanlar ne bir parti siyasetidir ne de başka bir şeydir. Keşke burada bugün iktidar partisinden bir milletvekilleri olsaydı, keşke valimizde burada olsaydı. Keşke büyükşehir belediye başkanımız da burada olsaydı" dedi.

"ATSO, Gazi Meclisi'dir"

ATSO'nun geçmişte çok büyük savaşlar gördüğünü söyleyen CHP Antalya Milletvekili Budak, "ATSO, 1. Dünya Savaşı'nda buradaki tüccarlar kahraman Türk askerlerine ve ordusuna buradan silah yardımı yapmıştır. Kurtuluş Savaşı'nda yine aynı şekilde ATSO, en önemli faktörlerinden bir tanesi olmuştur. Hem ekonomik olarak hem de aynı zamanda buradan yine Kuvaiye Milli'ye güçlerine kaçak yollarla silah ve mühimmat göndermiştir. Kurtuluş Savaşı'nda destek veren ve şehit düşen tüccarlarımız var. Kurumun önemini belirtmek için şunu söylüyorum. Teröristlerin saldırısına uğramış bir kurumdur burası. Burası bir gazi bir odadır. Biz TBMM'ye niye gazi diyoruz, Kurtuluş Savaşı'nı yönetmiştir. Ticaret ve Sanayi Odası, hedef haline getirilmişse burası da gazi ATSO'dur. Onun için burası için bundan sonra bu tabiri rahatlıkla kullanabiliriz" diye konuştu.

Konuşmaların sonunda ATSO'da 10 yıl ve üzeri hizmet etmiş olan Meclis Üyeleri, Sektörlerinde ulusal ve uluslararası alanda ödül almış olan üyeler, gerçek ve tüzel kişi olarak kayıtlı en eski faal üyeler ve "Antalya'da Ticaretin Fotoğrafını Çek" Instagram Yarışmasında Dereceye Girenler ve Antalya Kültür Sanat mansiyon ödülüne layık görülenlere plaket ve ödülleri verildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.