Avrupa'nın en büyük eğitim fuar ve konferansı EAIE, Türkiye'nin gövde gösterisine sahne oldu. Fuarı değerlendiren Dr. Mustafa Aydın, "Türkiye yakın gelecekte dünyanın her yerinden uluslararası öğrenciler için gerçek bir cazibe merkezi olacak" dedi.
Her yıl Eylül ayında gerçekleştirilen ve bu yıl 29'uncusu İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlenen Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği (EAIE) Fuar ve Konferansı'na Türkiye'den katılan eğitim kurumları büyük ilgi gördü.
95 ülkeden 252 üniversite
Toplam 95 ülkeden 252 standın yer aldığı fuarda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (DEİK/EEİK) Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın liderlik ettiği ve DEİK/EEİK tarafından organize edilen "Study in Turkey" pavilyonuyla fuarda yer alan Türkiye, 6 bine yakın uluslararası eğitimcinin katıldığı EAIE Yıllık Konferansı'nda hem katılımcı ve ziyaretçilerden çok yoğun bir ilgi gördü, hem de konferanslar, çalıştaylar, eğitim oturumları, network fırsatları ve özel etkinlikler ile dolu dolu geçen etkinlikte Türkiye'yi temsil etme fırsatı yakaladı.
"Eğitim bütün sektörler için olmazsa olmaz tek çaredir"
EAIE fuarını değerlendiren Dr. Mustafa Aydın, "Bu tür fuarlar, üniversitelerin birbirini tanıması, Dünya'nın - Japonya'nın, Avustralya'nın, Güney Afrika'nın, Amerika'nın, İngiltere'nin, Almanya'nın- ne yaptığını görmesi, kendisiyle karşılaştırması, hangisini alıp kendi kurumlarıma daha doğru uyarlayabilirim diye düşünmesi açısından son derece önemlidir. EAIE Fuar ve Konferansında da bu fırsatı yakalamanın yanında, uluslararası düzeyde işbirliklerini geliştirme açısından çok başarılı çalışmalara imza attık" diye konuştu. Sadece yerel sınırlar arasında kalarak hizmet vermeye çalışan kurumların çökmeye mahkum olacağını söyleyen Dr. Mustafa Aydın, "Eğitim sektörü, dünyaya global bir bakış açısıyla bakmalıdır. Çünkü bu sektör, toplumu yönlendiren bir alandır. Siyasetçiden ekonomiste, imalatçıdan haberciye kadar herkesi eğitim sektörü yetiştirir. Eğitim bütün sektörler için olmazsa olmaz tek çaredir. Bu nedenle eğitim sektörü, yeniliği herkesten önce kendi bünyesine katmalı ve evrensel düşünmelidir. Dolayısıyla eğitimcileri bir araya getirerek dünyadaki yeni trendleri, yaklaşımları, yöntemleri, eğitimin hangi yöne kaydığını, bilişimin ve teknolojinin hangi yöne gittiğini, yapay zekanın ne anlam ifade ettiğini, siber güvenliğin, Sanayi 4.0 kavramını, eğitimin baktığıyla tahayyül edilemeyecek sınırlar içerisine sıkıştırılamayacak geniş bir alanı kapsadığını ancak böyle fuarlarda kavrayabiliyoruz" dedi.
Malaga Üniversitesi ile İş Birliği
Konferans süresince uluslararası eğitime ilişkin çeşitli seminerlere katılan, yeni ortaklıklar ve ortak programlara yönelik görüşmeler başlatmak için çeşitli bakanlıkların, ulusal ajansların ve üniversitelerin temsilcileriyle bir araya gelen Dr. Mustafa Aydın, DEİK/EEİK Başkanı sıfatıyla gittiği İspanya'da, Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı olarak, İspanya Ulusal Ajans Başkanı ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye ile İspanya arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve İspanya üniversitelerin 14-16 Şubat 2018 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne (EURIE) katılımları noktasında kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Dr. Mustafa Aydın ayrıca, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı unvanıyla Malaga Üniversitesi'ni de ziyaret etti. Ziyareti esnasında İstanbul Aydın Üniversitesi ile Malaga Üniversitesi arasında bir işbirliği protokolünü de imza eden Dr. Mustafa Aydın ayrıca, "Endülüslü Şair ve Yazar İbn Şüheyd" adlı eserinin imza gününde de yer aldı. Malaga Üniversitesi'nin İspanya'nın en büyük üniversitelerinden olduğuna vurgu yapan Aydın, "İstanbul Aydın Üniversitesi olarak Malaga Üniversitesi ile mühendislik alanında, sosyal alanlarda, yabancı dil eğitimi alanında, işletme iktisat alanında hocalarımızla bir araya gelerek geliştirecekleri doktora programları, ortak yüksek lisans programları, ortak projeler, ortak konferans ve seminerler gibi birçok alanda eğitimin hemen hemen her alanını kapsayan işbirliği gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
İHA