Ayaş Pınaryaka Köyü

Pınaryaka Köyü Haberleri, Ayaş Pınaryaka Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Pınaryaka Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ankara Köyleri Arasında Yer Alan Pınaryaka Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ayaş Pınaryaka köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Pınaryaka köyü son dakika gelişmeleri, Pınaryaka köyüne özgü yemekler, Ayaş Pınaryaka köyünün tarihi, Pınaryaka köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Pınaryaka köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Pınaryaka, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Pınaryaka Köyü Resimleri ve Pınaryaka köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ayaş Pınaryaka Köyü ResimleriAyaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayaş Ankara Arası Kaç Km? Ayaş Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Ayaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Ayaş Pınaryaka Köyünde doğan biri var mı? Ayaş Doğumlu Ünlüler Kimler?

Pınaryaka, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir mahalledir.Köyün ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte,çok eski bir tarihe dayanmaktadır. Bunu da köyün eski yerleşim yeri olarak tahmin edilen ve <7 km> Kuzeydoğusunda bulunan Köyyeri ve Asartepe mevkilerinde Frig ve Roma dönemlerine ait eserlerin bulunmasından anlıyoruz. Ankara'nın 1073 yılında Türklerin eline geçmesinden sonra, Oğuz boylarının zamanla uygun yerleşim alanlarına yerleşmeleri esnasında, yerleşim yerlerine Horasan Erenleri olarak bilinen Derviş Gaziler'in kendi isimlerini verdikleri köylerden biri olarak; köyün kurucusu Şehylek isimli Derviş Gazi tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir.

Köyün kurucusuna ait olduğu sanılan ve zamanla yıkılan bir türbenin var olduğu bilinmektedir.Şimdi bu türbenin yerinde köy camii bulunmaktadır.Köye ait üç adet büyük mezarlık oluşu kuruluş yıllarının çok eski olduğuna dair bir kanıt olsa gerek. Şehylek zamanla Şeylek adını almış ve 1960'lı yıllara kadar bu isimle anılmıştır. Bu yıllarda eski isimlerin değiştirilmesi esnasında da su kaynaklarının çok oluşu nedeniyle simdiki isimini almıştır. Kuruluşundan Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Kızılcahamam İlçesine bağlı olarak kalmıştır.1930'lu yılların ilk yarısından sonra Ayaş ilçesi mülki sınırları içindedir.

Köyün kuzeyinden geçen ve ismi Katırcı yolu olarak anılan bir kervan yolu mevcuttur.Bu kervan yolu üzerinde birçok su kaynağı mevcut olup,bunlardan en ünlüsü köye <2 km> mesafedeki Karpuz çatlatan adı ile anılan Çakmakpınarı'nın bu özelliği, yolun cazibesini de artırmıştır. Motorlu vasıtaların ve karayolu bağlantılarının yaygın olmadığı 1950 yıllarına kadar Güdül ve Kızılcahamam ilçelerini ve çevre köylerini Ankara'ya bağlıyan kestirme bir yol olarak kalmıştır.

23.07.2004 tarih ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 2’nci maddesi gereği Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarını belirleyen 50 km yarıçap içinde kaldığından köy tüzel kişiliği sona ererek mahalleye dönüşmüştür.

Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Türk toplumunun ve yöresel gelenek ve göreneklerini korumakta olup,dini ve millî günlerde,cenaze törenlerinde daha da kaynaşmaktadırlar.Bayram ziyaretleri,nişan,düğün törenleri ve eğlenceleri geleneklere bağlı olarak devam etmektedir.

Dini ve millî geleneklerine sadık kültür seviyeleri yüksek,kayıtlı nüfus içindeki gençler arasında yüksek öğrenim görenlerin sayısı gittikçe artmaktadır.

Ankara ilinin Kuzey-Batısında, Ayaş ilçesinin Kuzey-Doğusunda Ankara iline 63 km,Ayaş ilçesine 26 km uzaklıktadır. Doğusunda Kazan ilçesi, güneyinde Sincan ilçe, güney-batısında Başbereket(15 km) ve Ortabereket(12 km), batısında Çanıllı(13 km),Bayat(15 km), kuzeyinde Feruz(10 km), kuzey-doğusunda Evci(13 km) ile çevrilidir. Orman Genel Müdürlüğünce Yeşil Kuşak Projesi kapsamın da,ağaçlandırma çalışmaları devam etmektedir.

Köyün doğusunda Boğaz mevkiin de debisi oldukça yüksek su kaynağı mevcut olup,köy içme suyunun bir bölümü bu kaynaktan karşılanmaktadır. Bu kaynağın suladığı oldukça uzun vadi boyunca söğüt ağaçları ve bahçelerden oluşan yeşil alan köyün en güzel alanlarından biridir.

Köyün kuzeyinden başlayan ve batı kesimini tamamen kaplıyan yer yer 500–3000 m.genişliği ve (7 km)uzunluğundaki arazi köyün tarıma en verimli alanıdır.Bu alan üzerinde meyve bahçeleri mevcuttur. Bu alan 1972 yılına kadar yemyeşil çayırlarla kaplı bir alanken, DSİ (Devlet Su İşleri)tarafından kanal açılarak kurutulmuştur.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Son yıllarda süt üretimi ve ticareti köyün ve köylünün ekonomisine büyük katkı sağlamıştır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Köy Konağı ve sosyal tesisi vardır. Ulaşımı sağlayan yol asfaltdır.

Ayaş-Merkez'e toplu ulaşımı, sadece cuma günleri 2 servis çalışan 574 hat nolu Pınaryaka-Ayaş EGO otobüsleri sağlar. Ankara-Merkez'e direkt ulaşım yoktur.

 

 

📷

Ayaş Pınaryaka Köyü Resimleri

Pınaryaka, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Pınaryaka Köyü Resimleri ve Pınaryaka köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri

Ankara'yı Hiç Böyle Görmediniz