Mersin'in Anamur ilçesinde İngilizce öğretmenliği yapan Ayşe Petek Kadıoğlu, Filistin'e yönelik hazırladığı 2 Erasmus projesiyle Filistinli gençlerin hem İngilizce eğitim almalarını sağlayacak hem de gençlerin üniversiteden sonra iş bulmalarına yardımcı olacak. X
Kadıoğlu, "Filistin halkının bize ihtiyacı var ve bizde buna destek olmak istiyoruz. Eski Filistin olmak istemiyorlar. Bunun içinde özellikle Türkiye'den yardım bekliyorlar. Kendilerini yeni doğmuş çocuğa benzetiyorlar. Emeklemeden yürümeye geçerken bizim destek çıkmamızı istiyorlar" dedi.
Mersin'in Anamur ilçesinde sözleşmeli olarak hem Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu'nda hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Anamur Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği yapan Ayşe Petek Kadıoğlu, Avrupa Birliği projesi olan 2 Erasmus projesiyle Filistinli gençlerin ve çocukların umudu olacak. Yazdığı "Dil Eğitimi" ile "Üniversitelerden Mezun Olduktan Sonra İstihdam" projeleriyle Ayşe öğretmen, Filistinli gençlerin ve çocukların hem İngilizce öğrenmelerini hemde üniversiteden mezun olan öğrencilerin iş bulmalarını sağlayacak. Projelerle ilgili açıklama yapan Ayşe Petek Kadıoğlu, Anamur'da sözleşmeli olarak İngilizce öğretmenliği yaptığını belirterek, "Ben göreve ilk başladığım günden beri çok sayıda Erasmus projesi yaptım. Öğrencilerimizi yıllardır Avrupa'ya götürüp getirdik. Bu süreçte Anamur Meslek Yüksekokulu'nda bir taraftan derse girip bir taraftan da proje yazıyordum. İlk göreve başladığım bir Filistin projesi hakimdi. Bu proje Türkiye Ulusal Ajansı'ndan gelmişti ve bu proje Türkiye'de bir ilk olacaktı. Bu üniversite düzeyinde projeydi, o yüzden Meslek Yüksekokulu yönetimimiz de bu projeyi yazmama destek olacağını söyledi. Bende bunun üzerine yazışmalara başladım. Şu anda bizim ortak ülkelerimiz bizi yürütücü konumuna getirdiler. Çünkü bizler bu konuya hakimiz. Ancak bu projeye Mersin Üniversitesi (MEÜ) imza atmadı. Proje neredeyse yanmak üzereydi, son 3 gün kala Anamur İlçe Milli Eğitim Müdürümüz projeye imza attı, sırf projemiz yanmasın, Türkiye'nin adı kötü olmasın diye. Çünkü diğer ülkeler tarafından ben inanılmaz eleştiriye maruz kaldım. Yüksekokul müdürümün projenin arkasındayım demesine rağmen imza atmaması hiç hoş olmamıştı. Projeler son anda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurtarıldı ve imzalar atıldı. Uygunluğu var mı yok. Çünkü ortakların hepsi üniversite. Bizimde üniversite olmamız lazımdı. Biz yaş kategorisi daha büyük olduğu için Halk Eğitim Merkezi üzerinden sunduk. Biz neden üniversite olarak katılamadığımızı çözemedik. Sadece bu proje değil bundan öncede birçok projeye imza atılmadı" diye konuştu.
"Bizde uygulanan bütün sistemleri ülkelerinde yapmak istiyorlar"
17 Mart Cuma günü Filistin'de bu projeyle ilgili sempozyum yapılacağını kaydeden Kadıoğlu, "Orada hep üniversiteler olacak. O yüzden ben MEÜ'nün adının duyulmasını çok istemiştim. 19-20 Mart'ta dünyada uluslar arası dil metotları sempozyumu yapılacak. Buraya Türkiye adına ben gideceğim. Bu projede özellikle Filistin'de Farsça, Arapça ve Fransızca çok hakim olmuştur. Artık dünya diline açılmak, İngilizceyi öğrenmek istiyorlar. Nasıl öğreniriz, yeni metotlar nelerdir bunun üzerine proje kuruldu. Bu proje ile dil laboratuvarı açmak istiyorlar. Bizde şu anda uygulanan bütün sistemleri ülkelerinde yapmak istiyorlar. Özellikle uzaktan eğitimden dil sistemi öğrenmek istiyorlar. Öğrenciler evinde de İngilizce öğrensin istiyorlar" şeklinde konuştu.
Bu projeyle ilgili ortak ülkelerden üniversitelerin dil bölümlerinden ekiplerin oluşturulacağını vurgulayan Kadıoğlu, "Her bölümden uzmanlar gelecek. Hem fikir oluşturarak eğitimlerimizi vereceğiz. Burada öğrenci hedef kitlemiz çok fazla. Öncelikle üniversite seviyesi ama biz bunu temele kadar indirmek istiyoruz. Sıfırdan başlayıp, yukarı çıkmak istiyoruz. Amacımız dile öğrenirken yeni metot oluşturmak" ifadelerini kullandı.
'Üniversitelerden Mezun Olduktan Sonra İstihdam Projesi" ile ilgili de bilgi veren Kadıoğlu, "Bu sektörel bir projedir. Bizim öğrencilerimizde üniversitelerden mezun olduktan sonra bir karmaşaya giriyorlar. Aslında aynısı birçok ülkede var. İşe girip çıkmada aslında tüm dünyada bir kriz var. Biz bunu bir fikir edindik. Bunu yazarken belli bir işsizlik oranı var. Bu özellikle yeni mezunlarda gözüküyor. Bu yeni mezunlarda ki karmaşayı yok etmek için bu süreçte öğrencilere ne verebiliriz onun üstüne çalışmalar yapacağız. Bu bir istihdam projesidir. Bu işe başlama tarzı" dedi.
"Filistin halkının bize ihtiyacı var ve bizde buna destek olmak istiyoruz"
Filistin'in yeniden kurulmaya başlayan bir ülke olduğunun altını çizen Kadıoğlu, "Bu konuyu ben Filistinli yetkililer sordum. Siz daha yeni savaştan çıkmış bir ülkesiniz dediğimiz zaman bana, "Biz aslında Filistin'i sıfırdan kuruyoruz. Yeni fabrikalar, okullar kuruyoruz. Bizim üniversitemiz bile henüz 2 yaşında. Daha yeni akademisyen yetiştiriyoruz. O yüzden size ihtiyacımız var" dediler. Yani yeni mezun olacak öğrencilerin iş sektöründe çok başarılı olmasını istiyorlar. Bir daha savaş ortamını yaşamamak istiyorlar. Eski Filistin olmak istemiyorlar. Bunda da garantör olarak Türkiye'den destek istiyorlar. Türkiyeyi gerçekten çok seviyorlar. Bizim siyasi, dini birliğimiz, gönül bağımız çok önemli. İlla ki proje yazarsın, maddi paralar harcanır, yardımlar yapılır. Bu bizim için önemli değil. Önemli olan ülkeler arasında köprü kurmak gerekir. Birbirine destek olmak önemlidir. Biz de şu anda bunu yapıyoruz. Filistin halkının bize ihtiyacı var ve bizde buna destek olmak istiyoruz. Bu projeyi de yine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Bu projenin amacına ulaşacağına inandığını belirten Kadıoğlu, "İnanılmaz istekliler. Bu insanların gerçekten bize ihtiyacı var ve bende bu yüzden gönüllüyüm. Cuma günü Filistin'e gideceğim ve projelerle ilgili sempozyuma katılacağım. 3 gün sürecek. Filistinliler kendilerini dünyaya tanıtmak hevesindeler. Yeniden doğuyorlar. Kendilerini "yeni doğmuş bir bebek" gibi görüyorlar. Yavaş yavaş emekleme ve yürüme döneminde olduklarını ve kendilerine destek çıkmamızı istiyorlar" dedi.
İHA