Ayvalık Bağyüzü Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bağyüzü Köyü son dakika gelişmeleri, Bağyüzü Köyü ne özgü yemekler, Ayvalık Bağyüzü Köyü nün tarihi, Bağyüzü Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bağyüzü Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Bağyüzü Köyü, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bağyüzü Köyü Resimleri ve Bağyüzü Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ayvalık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayvalık Balıkesir Arası Kaç Km? Ayvalık Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Ayvalık Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Ayvalık Bağyüzü Köyü Köyünde doğan biri var mı? Ayvalık Doğumlu Ünlüler Kimler?
Ayvalık ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bağyüzü, Balıkesir'e 147 km, Ayvalık'a 32 km mesafede olan 987 nüfuslu (2000 yılı) , Ayvalık ilçesine bağlı bir mahalledir.Bölgenin iklimi Akdeniz iklimi ile Marmara iklimi geçiş tipidir.
Bağyüzü Köyü’nün adı mahallenin tarihinde hiç değiştirilmemiştir. Köy ve çevresinde üzüm bağlarının bolluğundan dolayı bu ad verilmiştir.Mahallenin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Anadolu’ya göç eden Türkmenler tarafından bu bölgenin yerleşim yeri olarak seçildiği tahmin edilmektedir. Sahildeki yerleşim birimlerinin aksine Bağyüzü Köyü’nün ilk kurulduğu günden beri Türk mahallesi olduğu bilinmektedir. Mahallenin güneybatısındaki “Koca Avlu “ mevkiinde eskiden kalma mezar taşları olması sebebiyle ilk yerleşim yerinin bu bölge olduğu sanılmaktadır. Daha evvel İzmir İli Bergama İlçesi’ne bağlı olan köy 1941 tarihinde Ayvalık ilçesine bağlanmıştır. Köy halkının birçoğu yerli olup Umurlar adlı bir mahallede başlayan salgın hastalık sonucu Bağyüzü Köyü’ne göç edenlerin de burada kalıp köylülerin arasına karıştığı söylenir. Ayrıca Çanakkale İli Yenice İlçesi’nden gelip mahallede kalan küçük bir grup ta mevcuttur.
Bağyüzü Köyü; Balıkesir-Ayvalık İlçesi’ne bağlı olup ilçeye 33 Km. uzaklıktadır ve bu yolun tamamı asfalttır. Daha evvel yer yer bozulmaların görüldüğü yol, 2006 yılı yazında yenilenerek ulaşımın rahat yürütülmesine olanak sağlanmıştır. Yolun panoramik görüntüsü özellikle dikkat çekmektedir. İlçe ile Bağyüzü Köyü arasında sırasıyla Yeniköy, Tıfıllar ve Hacıveliler köyleri vardır. Köy muhtarlığına ait midibüs, Pazar günleri hariç her gün sabah mahalleden hareket edip akşam dönerek ilçe ile bağlantıyı sağlamaktadır. Alternatif olarak Kozak-Bağyüzü tabelasıyla faaliyet gösteren özel bir midibüs ve öğretmen servisi de ilçe merkezine kadar ulaşmaktadır. Ayvalık-Balıkesir yolu ise 122 Km. olup tamamı asfalttır. Ayrıca İzmir ili Bergama İlçesi de köye yaklaşık 35 Km. uzaklıkta olup şehirleşmenin daha yoğun olması sebebiyle köylüler alışveriş, sağlık gibi nedenlerle buraya da gidiş-geliş yapmaktadır.
Nüfus: 1990 nüfus sayımına göre mahallede 534 kadın, 589 erkek olmak üzere toplam 1.123 kişi yaşamaktadır. Hane sayısı ise 625'dir. Mahallede toplu yerleşme hakimdir. Evler genelde modern betonarme yapıda olup geniş bahçelerle çevrilidir. Köy nüfusunun büyük bir kısmı da Ayvalık'ta ikamet etmekte olup, İnşaat, otomotiv ve sigorta gibi mesleki gruplarda başarıyla faaliyet göstermektedirler.
Mahallede ilk resmi ilkokul 1933 yılında kurulmuştur. Üç yıllık eğitmenli okul olarak açılan kurum daha sonra 1948 yılında 5 yıllık ilkokul haline getirilmiştir. Okul binası iki defa büyük onarım geçirmiştir. Zaman geçtikçe ihtiyaca cevap veremeyen okulun yerine bugün kullanılmakta olan yeni okul binası yapılarak hizmete sunulmuştur. Yeni bina daha sonra ilköğretim okulu haline getirilmiş olup birinci ve ikinci kademe aynı binada eğitim vermektedir.
Bağyüzü Köyü’nde hayvancılık faaliyetleri sınırlıdır. Sığır, koyun ve keçi üretimi ilkel koşullarda gerçekleştirilmektedir. İklimin nemli olması köy çevresinde ot örtüsünün yoğunlaşmasına neden olmuş, bu da hayvancılığın alternatif bir etkinlik olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bunun yanı sıra yüksek kesimlerde bulunan kovanlarla arıcılık ta yapılmakta, çiçek ve çam balı üretilmektedir.
Mahallede ziraat ve hayvancılık dışında çeşitli işletmeler kurulmuş olup bakkallık, berberlik, kahvehane işletmeciliği, odunculuk gibi alanlar geçim kaynağı olarak seçilmiştir.
Bağyüzü Köyü bir tarım mahallesidir. Mahallenin esas gelir kaynağı Fıstık, Zeytin ve Üzüm üretimidir. Çam fıstığı Latince adı Pinus Pinea olan Fıstık Çamı ağacının yörede Kozak adı verilen kozalaklarından elde edilir. Kozaklar yılbaşından sonra toplanmaya başlanır. İlkel yöntemlerle, ağaca tırmanılarak toplanan kozaklar depolama alanında depolanır. Yaz aylarının gelmesi ve havanın ısınması sonucu ise bu kozaklar güneşe serilerek kurumaları sağlanır. Kuruyan kozaklar açılarak içlerindeki kabuklu fıstığın çıkması sağlanır. Bu kabuklu fıstığa küner adı verilir. Künerler fabrikalara satılarak gelir elde edilir. Fabrikalarda da kabuğundan ayrılarak ekonomiye kazandırılır. 2010 yılı fiyatlarıyla bir kg küner 10-13 TL , bir kg iç fıstık 50-55 TL civarında alıcı bulmaktadır. Mahallede 3 adet fıstık fabrikası bulunmaktadır(fermanlı tic.iz.bay tarım.hako fermanlı)Mahalledeki evlerin pek çoğu fıstık ağacı sahibidir ve önemli bir geçim kaynağıdır. Besin değeri yüksek ve lezzetli bir ürün olan fıstık evlerde de tüketilmekte, özellikle bal ile karıştırılarak yapılan helvası büyük beğeni toplamaktadır. Fıstık dışında yine ekonomik getirisi olan diğer bir uğraşı da zeytinciliktir. Kasım-Ocak arası toplanan zeytinler gerek fabrikalara götürülerek yağ elde edilmesinde, gerekse seçilerek sofralık zeytin üretiminde kullanılır. Mahallede üretilen zeytin asit oranının düşük olması nedeniyle kalitelidir. Elde edilen zeytinyağı hem evlerde tüketilmekte, hem de satılmaktadır. Fakat iç tüketim çok fazla olduğu için köy dışına satılan yağ miktarı fazla olmamaktadır.
Mahallede üretilen diğer önemli ürün üzümdür. Kozak Üzümü adıyla çevrede nam salmış olan üzümler gerek görüntü, gerekse lezzet bakımından tercih edilmekte ve ilçe pazarlarında kolayca alıcı bulmaktadır. 1940'lı yıllara kadar bağcılık ve yan uğraşıları mahallenin asıl geçim kaynağı iken bu tarihte üzümlerde oluşan bir hastalık ve fıstık çamının daha az zahmetle daha fazla gelir getiriyor olması köylüyü üzüm yetiştiriciliğinden kısmen uzaklaştırmıştır. Yetiştirilen üzümler pazarlarda satılmakla birlikte evlerde pekmez ve şarap yapımında da kullanılmaktadır.
Fıstık, zeytin ve üzüm dışında köylüler seyrek te olsa sınırlı arazilerde sebze yetiştirmekte, ayrıca bahçelerindeki meyve ağaçlarından badem, ceviz, nar, ayva gibi meyveler elde etmektedirler.