Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, 20 Temmuz 1974 yılında başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 43. yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan gaziler, Ayvalık'ta ilk kez düzenlenen anma programında bir araya geldi. Törene ilçe protokolü ve siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşlarından hiç kimsenin katılmayışı Ayvalıklı muharip gazileri üzdü.
Türkiye Gazi ve Şehit Aileleri Vakfı Ayvalık Temsilcisi Hüseyin Köksal, kendileri için büyük önem taşıyan bu anlamlı günde kendilerini yalnız bırakan ilçe protokolüne sitem etti.Anma töreninde Altınova'nın Eski Belediye Başkanı Asım Sürer ile Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Teknik Meslek Lisesi Müdürü Hüseyin Aday ve Hamdibey Mahallesi'nin eski Bayan Muhtarı Öznur Kavalalı ile birkaç vatandaş gazilerle birlikte yer aldı.
Konuşmasında 15 Temmuz 1974 günü Nicos Samson liderliğinde bir sivil darbe ile Kıbrıs'ta mevcut yönetimin devrildiğini hatırlatan Hüseyin Köksal, "Kıbrıs'ta bu gurup iktidara el koymuş, Makarios kaçmış, Kıbrıs Türkleri bir nevi evlerine hapsedilmişti. Londra ve Zürih anlaşmalarına göre; Kıbrıs'ta garantör ülkelerden biri olan Türkiye'nin müdahale hakkı doğmuştu. O yıllardaki Türkiye'deki mevcut hükümet her türlü diplomatik girişimlerde bulunmasına rağmen çözüm bulunamamış ve 20 Temmuz 1974 günü de Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin güvenliğini sağlayabilmek için bu barış harekatı başlatılmıştır" dedi.
Köksal, Ayvalık'ta ilk kez kutlanan anma törenine ilçe protokolünden hiç kimsenin bulunmamasından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Ben 20 Temmuz'un unutulduğunu düşünüyorum. Zira o gün Türkiye'nin tek yumruk olmasına neden olan olaylar, maalesef zaman içerisinde unutulmuş, 20 Temmuz o günden sonra da anılmaz hale gelmiştir. Bu durum ise; Kıbrıs Muharip Gazileri ile şehit ailelerini son derece derinden üzmektedir. Başka da söyleyecek bir sözüm yoktur" dedi.
İHA