Azimle Çalıştı, 10 Yıllık Hayalini Gerçekleştirdi

Mersin'in merkez Mezitli ilçesindeki Kadın Üretici Pazarı'nda kazandığı gelir ve kredi ile evinin bodrumunda istiridye mantarı tesisi kurarak üretim yapan...

Mersin'in merkez Mezitli ilçesindeki Kadın Üretici Pazarı'nda kazandığı gelir ve kredi ile evinin bodrumunda istiridye mantarı tesisi kurarak üretim yapan 3 çocuk annesi kadın, 4 ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen artan talebe mantar yetiştiremiyor. Şimdiye kadar bin 200 kilo mantar üretimi yapan Neslihan Gül, hedefinin daha fazla depo kurarak günlük 4-5 ton mantar üretip, satmak olduğunu belirtti. Gül, "Bu iş yaklaşık 10 yıllık bir hayalimdi. Başlayalı 4 ay olmamama rağmen şu anda müşteriye yetişemeyecek seviyeye geldim" dedi.

Mezitli ilçesine bağlı Kale Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk annesi Neslihan Gül, ev hanımlarına örnek olacak bir işe imza attı. Mezitli Belediyesi tarafından kurulan Kadın Üretici Pazarı'nda 3 yıl önce satış yapmaya başlayan Gül, 10 yıllık hayali olan mantar üretmeye karar verdi. Geçtiğimiz yıl eğitimlere giden, araştırmalar yapan Gül, Kale Mahallesi'ndeki evinin altındaki bodrum katına istiridye mantarı üretim tesisi kurdu. 4 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen şimdiye kadar bin 200 kilo mantar üreten Gül, talebin fazlalığından mantar yetiştiremiyor.

Tesisle ilgili İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Gül, işi yıllardır hayal ettiğini vurgulayarak, "Pazara başlamadan önce, yaklaşık 10 yıllık bir hayalimdi. Ancak bu iş için eşimi ikna edemedim. Yapamazsın, yapamayız, nasıl yaparız diye müsaade vermedi. Pazara başladıktan sonra sattığımız ürünler hep aynı olduğu için ben farklı bir şey yapmak istedim. Pazarda olmayan bir ürün arayışına girdim. O zamanda mantar üretimi tam olarak kafaya koydum. Geçen yılda 3 ay mantar üretimi için eğitim aldım. Ancak aldığım eğitim bu mantar değildi. Başlıklı, beyaz mantardı. Kullanılan kimyasallardan dolayı o bana ters geldi. Ben bunu yapmak istiyorum dedim. Bir de bunu yapmak gerçekten çok büyük bir risk. Bu mantarı halk bilmiyorum. Bunu tanıtması, anlatması, yerken nasıl yemesi gerektiği konusunda vatandaş bilgilendirilmeli. Bu mantar Türkiye'de çok yaygın değil. Her şeye rağmen ben 4 ay önce tesisi kurdum" diye konuştu.

"4 aydır başlamamıza rağmen şu anda müşteriye yetişemeyecek seviyeye geldim"

Talebe yetişmediğini belirten Gül, "540 torbam var. Toplamda 10 ton kompost yapıyor. 10 ton komposttan yüzde 30 verim bekliyoruz. Birinci flaştan bin 200 ton ürün aldık. Şimdi ikinci flaş çıkmaya başladı. Bundan da 700-800 kilo bekliyorum. Daha sonra üçüncü flaşla bitireceğim. Gerçekten tanıtması, anlatılması ve tattırılması çok zor bir mantar. Ben bunu çok iyi anlattım ve bu sorunlar ortadan kalktı. Haftanın 5 günü pazar satışındayım. Şu anda ciddi anlamda talep var. 4 aydır başlamamıza rağmen şu anda müşteriye yetişemeyecek seviyeye geldim. Şu anda mantar yetmiyor. Flaş aralarında ve torba değişimlerinde bira aramız oluyor. Bu ara bize zarar getiriyor. Müşteriye bir hafta yok dediğin zaman, nereden bulacağız, nereden yiyeceğiz diyen müşteri kapasitesine ulaştım. Bu güzel bir şey. Devamında hayalim yapabilirsem bir depo daha yapmak istiyorum. Ara vermeden devam ettirmek istiyorum. Bu iş güzel ve zevkli. Mantarın nefes alış verişini izlerken bu benim eserim diyorum. Hoşuma gidiyor" şeklinde konuştu.

Maddi anlamda hiçbir destek göremediğini kaydeden Gül, "Başvurmadığım yer kalmadı. Kredi, hibe alamadım. İstediğim şey kadın girişimci olarak destek bekliyorum. Ben burayı tamamen borca dayalı yaptım. Eğer destek olursa bir depo daha kurarım. Bu işte en büyük korku satış. Üretsem nasıl satarım sorunu var. Ben o sorunu aşmış durumdayım. Şu anda bizim Kale Mahallesi'nde bile bu işi yapmak isteyen çok kişi var ama destek olmadığı için kimse yapamıyor. Bende borç harç yaptım. Ben bir şekilde bunu tuttururum diyordum. Ben tuttuğunu koparan bir insanım, bunu yapacağım diye hedefledim, yaptım. Şu anda gidiş çok güzel" ifadelerini kullandı.

"Avrupa'daki diğer adı ucuz et"

İstiridye mantarının birçok faydasının da bulunduğunu dile getiren Gül, "Bu mantar kırmızı etle birebir eş değerde. Protein, demir seviyeleri aynı. Tat, lezzet olarak da etle aynı. B vitamini içeriyor. Zaten bunu Avrupa'daki bir diğer adı ucuz et. Şimdi et 40-50 lirayken, ben kilosunu 10 liraya satıyorum. Özellikle küçük çocukların ve kadınların yemesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anda il dışından da arayarak mantar isteyenler oluyor. Daha dün aradılar 150-200 kilo istediler. Ama veremiyorum. Ben günlük 100 kilo kendim satıyorum. Bazen pişirip tezgaha götürüp insanlara tattırıyorum. Etli yapılacak her türlü yemeğe konulabilir. Kuru fasulyenin içine et yerine bunu koyabilirsiniz" dedi.

"Hedefim 4-5 ton mantar üretip, satmak"

Daha çok hedefinin olduğunun altını çizen Gül, "Şimdi 10 ton kompost ile günlük çıkan mantar belli. Hedeflerim, hayallerim çok büyük. Gerçekleştirmeyi planladığım birçok iş var. 4-5 odam olsa 50 ton koysam eminim ki günlük 4-5 ton mantar üretip, satmayı düşünüyorum. Bu ürünleri yurt dışına bile satmak hedefindeyim. Şu anda eşiminde gözü benden korktuk. Sen bu kadar yaptın, bundan sonraki hayallerini de yaparsın diyor. Ben bu işi de tamamen araştırarak öğrendim. Geçen yıl Nisan ayından beri bu işi araştırdım. Daha hala acemi sayıyorum kendimi ama bayağı geliştirdim. Bu iş bir kişinin yapabileceği bir şey. Ben bütün ev kadınlarına bunu tavsiye ediyorum. Çok bakmış, anne olmuş her ev kadını bunu yapar. Sadece toplama döneminde bir kişi lazım. Onun haricinde bir kadın buna rahatlıkla bakabilir. Kadınlara yerin, imkanın varsa bunu yap diyorum" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları