Baba destekli suda doğum

İngilizce öğretmeni Kerem Karalar, suda doğumu tercih eden eşinin elini kasılmalar ve doğum sırasında hiç bırakmadı.

İngilizce öğretmeni Kerem Karalar, suda doğumu tercih eden eşinin elini kasılmalar ve doğum sırasında hiç bırakmadı. Suya doğan bebeğin kordon bağını da baba kesti. Karalar, "Doğum anını izlemek ve baba olmak inanılmaz bir duygu. Tüm babalara tavsiye ederim" dedi.

Suyun ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliklerinin kullanıldığı suda doğum uygulaması giderek yaygınlaşırken, doğumlara giren baba adayları da bu deneyimi tadıyor. İngilizce öğretmeni olan Karalar çifti de ilk bebekleri Özüm'e suda doğumla ile dünyaya getirdi. İzmir'deki Ata Sağlık Hastanesinde doğumhaneye kurulan suda doğum havuzunun içerisinde doğumunu gerçekleştiren anne Gökçe Özge Karalar, sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi.

Baba kordon bağını kesti

Doğum ekibinde yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Volkan Dede, Doğuma Hazırlık Eğitmeni ve Ebe Gözde Çavuş ile baba adayı Kerem Karalar suda doğum sırasında anne adayını bir an bile yalnız bırakmadı. Kasılmalarını suyun verdiği rahatlatıcı etki sayesinde gülerek karşılayan anne adayına, eşi elinden tutarak ve öperek sürekli destek oldu. Dr. Volkan Dede, suya doğan bebeği alıp annenin göğsüne bıraktı. Çocuğunun kordon bağını kesen baba, çok mutlu olduğunu belirterek, "Benim için muhteşem bir deneyim oldu. Doğum anına şahitlik etmek ve baba olmak muhteşem bir duygu. Tüm baba adaylarına doğuma katılmalarını tavsiye ederim" diye konuştu.

Karalar, Ebe Çavuş'tan aldıkları doğum eğitimi sayesinde hem kendisinin hem de eşinin doğuma hazır olduğunu söyledi.

"Suda doğum ağrıyı azaltır, doğum süresini kısaltır"

Dr. Dede, suyun doğumda kullanılmasının birçok faydası olduğunu belirterek, "Suda doğum, ağrıyı azaltmada oldukça etkili bulunmuştur. Suda doğum gerçekleştiren anneler ağrılarında azalma olduğunu belirtmektedir. Sıcak su vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak gebenin daha az ağrı ve daha az endişe hissetmesini sağlar. Daha az ağrı hissetmeleri nedeniyle ağrı kesici ilaç ve epidural anestezi kullanma ihtiyacı azalır. Doğumda su havuzuna girip açılma dönemini suda geçirmek doğum süresini kısaltır. Su, uzun zamandır yatıştırıcı özelliği ile bilinmektedir. Gebe olmayanlar normal insanlarda da su sakinleştirici etki gösterir. Gerçekten de ılık su, sancı ve doğum sürecinde de aynı etkiyi gösterir; çoğu zaman bir parça dramatik etki ile beraber. Sakinleşme doğumda oldukça önemlidir. Suyun içinde sadece kendine, bebeğine ve vücuduna odaklanan kişinin tüm konsantrasyonu değişir. Su zihinde huzuru, yumuşaklığı, akışı çağrıştırarak doğumun kalitesini değiştirir" bilgisini verdi.

"Anne rahat hareket eder"

Suyun etkisiyle annenin daha rahat hareket ettiğini belirten Dede, "Kendisini daha hafif hisseder. Bu durum, sancıları hızlandırır ve bazı kadınlarda daha verimli kasılmalar olmasını sağlar. Anne, daha az ağrı hissetmesini sağlayan ve bebeğin pelvisteki hareketini kolaylaştıran ayaklarını oynatma, çömelme, kalçalarını oynatma gibi hareketleri yapma imkanı bulur. Bebek 38 hafta sıvı ortamda bulunduktan sonra suya olan doğumda ortam farkı olmadığından bebek hayata yumuşak bir geçiş yapmış olur" diye konuştu.

Kasılmalarını müzikle karşıladı

Doğuma Hazırlık Eğitmeni ve Ebe Gözde Çavuş, suda doğum sırasında yanı başında durduğu anne adayının çok rahat bir doğum süreci geçirdiğini söyledi. Normal doğum ve suda doğum üzerine hem anne hem de baba adayına bir eğitim verdiğini belirten Çavuş, şöyle konuştu:

"Eğitim sayesinde hem anne hem de baba zaten doğuma hazırdı. Suda doğum sırasında öğrendiklerini uyguladılar. Suda doğum özellikle annenin doğuma rahat ve huzurlu bir şekilde girmesini sağlıyor. Öyle ki suda doğum yapan annemiz, kasılmalarını sevdiği şarkıları dinleyerek rahat bir şekilde karşıladı. Doğumun gerçekleşeceği suyun içerisinde meyve suyunu içti. Eşi, doktoru ve ben sürekli yanlarındaydık. Ortam da doğum mahremiyetine uygundu. Eşi annenin bir an olsun elini bırakmadı. Bebek yumuşacık bir şekilde suya doğdu. Birkaç saniye sonra bebek annenin göğsüne verilerek ten tene temas sağlandı. Baba bebeğin kordonunu kesti. Doğumhaneden yürüyerek çıktık."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi
Hekimlerden Maliye Bakanlığı’na Maaş Zammı Tepkisi
Savcı Adayı Mithat Can Yalman’ın Mektubu Ortaya Çıktı