DÜZCE (İHA) – Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik bölümünden mezun olan Erkan Kaya, balıkçılık için mesleğini bıraktı.
Kaptan Erkan Kaya, Samsun Ondokuz mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik bölümünden 1998 yılında mezun oldu. Ancak baba mesleğini yapmaya karar veren Kaya, balıkçılığa 1999 yılında başladı. Babadan kalma teknesini 2016 yılında yenileyen Erkan Kaya, 34 personeli ve tam donanımlı teknolojik teknesiyle 52 bin kasa avladığı palamuta son vererek sezonun hamsi olması nedeniyle hamsi avlamaya başladı.
Yanaştığı Akçakoca Balıkçı barınağında yakaladığı kasalarca hamsiyi, kamyonlara yükleyerek Anadolu'ya gönderen Erkan Kaya, İHA muhabirine hikayesini ve balık tutma serüvenini anlattı. Erkan Kaya, "En fazla avlanma yılı 2015 yılıydı, ancak beklenen balık sezonu bu sene oldu. Palamut patlaması yaşadık. 2.5 ay içerisinde sadece biz 52 bin kasa Palamut yakaladık. Fiyatlar da iyiydi. Koştuk yorulduk ama değdi. Yaklaşık 20 gündür de Hamsi balığı yakalıyoruz. Genelde insanların kafasında palamut bol olunca hamsi olmaz derler ama bu yanlış bilgidir. Terme açıklarında mesela ilk hamsi sürümüzü avladık. Şu an Doğu Karadeniz bölgesinde avcılık azaldı. Şimdi yaptığımız araştırmada İğne ada boğaz bölgesi taraflarından hamsi sürüsü geldiğini öğrendik, önümüzdeki günlerde de Batı Karadeniz bölgesinde ve Akçakoca açıklarında hamsi avlayacağız" dedi.
Hamsinin soğuğu çok sevdiğini bu nedenle de soğuk sularda bol bulunduğunu belirten Erkan Kaya, iki tür hamsi olduğunu belirterek birincisi Romanya Hamsisi ikincisi ise Ukrayna hamsisidir. Her iki tür hamsi de Karadeniz kıyılarında ürer ve gezerler. Hamsi bu kıyılarda yakalanır" diye konuştu.
(TT-RFK-AŞ-Y)
İHA