Samsun'un Bafra ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından çeltik alımlarına başlandı.
Ortalama 200 ton çeltik alımı yapılan Toprak Mahsulleri Ofisine çeltik teslim edecek üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, 50 randıman üstünde, 15 rutubetin altında alımların başladığı bilgisine yer verildi.
Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Türker, "Ofis çeltik alın yapmaya başladı. Cameo cinsi çeltik bin 775 lira, Osmancık türü yerli bin 675 lira ve kısa taneli İtalyan türü meco gibi çeşitler bin 575 lira, İMİ çeşidi, Ronaldo bin 450 liradan alımlar yapılmakta. Çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi'ne rutubet ve randıman tuttuğu sürece vermelerinde sanıkça yoktur. ÇSK ve randevu ile alımlar yapılmaktadır" dedi.
Üç Pınar Mahallesi'nden üretici Hüseyin Öztürk, "Bu sene Ronaldo çeşidi çeltik yaptım. Ofise şu an 25 ton çeltik getirdim. Fiyatlar şu an gayet iyi memnunuz" diye konuştu.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise, "Bafra Ovası'nın hava şartlarının rutubetli olması nedeniyle kurutmadan çıkarılan çeltik çok kısa sürede 15,5 ve 16'ları bulan rutubete ulaşmaktadır. Bu da üreticimizin ofise teslim etmesini engellemekte ve mağdur etmektedir. 13-14 çeşide varan tohum çeşidi bulunmakta. Çeşidin bu kadar çok olması tüketiciyi ve sanayiciyi mağdur bırakıyor. Randıman ve kaliteyi etkiliyor. Bafra pirincinin kalitesi de böyle giderse düşecektir. Sofraya gelen pirincin bazısı pişiyor bazısı pişmiyor. Çeltikte iri tane, ince tane bu tohum çeşitliliği ile birlikte işletmelerde ki randımanı etkilemekte, bu da çiftçinin aleyhine düşük bir randıman olarak yansımaktadır. Böyle olunca da fiyatları etki ediyor" şeklinde konuştu.
İHA