Bahar Yorgunluğundan Doğru Beslenme ile Korunun

Çabuk sinirlenme, halsizlik, bitkinlik, mutsuzluk, kas ağrıları, nezle bahar yorgunluğunun en çok rastlanan semptomlarındandır. Eğer sizde kendinizi halsiz bitkin yorgun hissediyorsanız bu yazımız tam size göre.

Çabuk sinirlenme, halsizlik, bitkinlik, mutsuzluk, kas ağrıları, nezle bahar yorgunluğunun en çok rastlanan semptomlarındandır. Eğer sizde kendinizi halsiz bitkin yorgun hissediyorsanız bu yazımız tam size göre. Peki bahara yorgunluğunu yenmek için neler yapmalı? Sağlıklı beslenme, vitamin mineral takviyesi, ve düzenli egzersizle baharı mutlu karşılayabilirsiniz.

Kış aylarında fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı olarak vücudumuz tembelleşir. Ve vücut kendini soğuktan korumak için yağ depolamaya meyillidir. Bu sebeple kış aylarında tüketilen meyve ve sebzeler yeterli mineral ve vitamin içeriğine sahip değildir.

Bahar aylarında C vitamini, B grubu vitaminler, magnezyum, demir alımına özen göstermek gerekmektedir. Yetersiz güneş ışığı D vitamini depolarının boşalmasına sebep olur. Bu yüzden bahar aylarında mutlaka aile hekiminizle görüşerek D vitamini depolarınızı kontrol ettirmeniz gerekmektedir.  D vitamini eksikliği kas ağrılarına, kilo vermede güçlüğe sebep olurken, demir depolaranızın boşalması halsizlik, uyku hali, yorgunluk gibi semptomlara, B vitamini eksikliği ise depresyon, unutkanlık gibi semptomlara sebep olur.

Vitamin depolarımızı kontrol ettirdikten sonra en önemli 2. Adım sağlıklı beslenmedir. Bu aylarda yapılan diyetler kilo vermeden daha çok yeterli ve dengeli beslenme amaçlı olmalıdır. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırmak en önemli adım olacaktır.

Maalesef kış aylarında sıvı tüketimi azalmaktadır. Bahar aylarında vücudumuzun kış boyunca yetersiz su tüketimine bağlı vücutta tuttuğu ödem de bize zarar vermeye başlar. Bu aylarda sıvı tüketimini 2 litrenin altına düşürmemek oldukça önemlidir.

Ve tabi ki sabah saatlerinde yapılan egzersizler seratonin yani mutluluk hormonu salgısını arttıracağı için güne daha mutlu ve enerjik başlamanıza sebep olacaktır.

Dyt. Tuba Feyza AVCI

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama