Baharla Gelen Göz Alerjisi

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Aziz Çil, alerjik göz hastalığının uygun şekilde tedavi edilmemesi halinde göz yüzeyinde kalıcı bozukluklara...

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Aziz Çil, alerjik göz hastalığının uygun şekilde tedavi edilmemesi halinde göz yüzeyinde kalıcı bozukluklara ve görme kaybına yol açabileceğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Opr. Dr. Aziz Çil, alerjik göz hastalıkları ile ilgili, "Alerjik göz rahatsızlığı her yaşta ve mevsimde görülebilmesine rağmen, özellikle çocukluk yaşlarında ve ilkbahar yaz aylarında görülür. En sık rastlanan sebepler: Atmosferdeki polenler, küf ve mantar tozları, ev tozları, evcil hayvan tüyleri, kontakt lensler, ilaçlar ve kimyasal maddelerdir. Alerji, vücudumuzun bağışıklık sisteminin dış ortamdaki maddelere vermiş olduğu aşırı reaksiyondur. Her bünye farklı maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir" dedi.

Opr. Dr. Aziz Çil şöyle devam etti: "Toplumda en sık rastlanan mevsimsel alerjik konjonktivittir, genellikle 3 yaşından sonra başlar. Alerjik konjonktivit, ilkbahar ve yaz aylarında bazen de son baharda alevlenir. Kaşıntı ve kızarıklık başlıca belirtilerdir. Yaşarma ve hafif çapaklanma, gözlerde şişme de görülebilir. Tedavi edilmeyen hastalarda kalıcı göz problemleri gelişebilir. Belirtiler her yıl aynı dönemlerde ortaya çıkar. Hormonal etkenler sebebiyle ergenlik çağından sonra vakaların çoğu hafifler veya düzelir. Bazı hastalarda şikayetler ömür boyu devam edebilir. Hastaların bir kısmında alerjik göz rahatsızlığına alerjik rinit ve bronşit eşlik eder. Bazı hastalarda egzama ve dermatit görülebilir."

Göz alerjisi tedavisi ile ilgili konuşan Opr. Dr. Çil, "Alerjik göz hastalığında tedavide öncelikle alerjenlerden kaçınmak gerekir. İlaçlar ve kontakt lensler gibi alerjenlerden kaçınmak mümkünse de, atmosferde bulunan alerjenlerden kaçınmak pek mümkün değildir. Hastada göz bulgularına ilaveten rinit ve bronşit de varsa alerji testleri yaptırmak ve bulunan alerjenlerden mümkün olduğu kadar kaçınmak faydalı olabilir. Bu hastalarda aşılama denilen desensitizasyon tedavileri işe yarayabilir. Polenler etken ise polen mevsimlerinde bitkilerin polen yaydığı sabah ve akşam saatlerinde dış ortama çıkmamak, koruyucu gözlükler ve maskeler takmak kısmen faydalı olabilir" diye konuştu.

Opr. Dr. Aziz Çil şu bilgileri verdi: "Alerjik belirtilerin oluştuğu dönemlerde ilaç tedavisine başlamalı ve alerji mevsimi geçinceye kadar devam etmelidir. Tedavide en sık başvurulan ilaçlar antihistaminik ve antialerjik göz damlalarıdır. Bunlara cevap vermeyen veya ara sıra alevlenen vakalarda kısa süreli kortizonlu damlalar kullanılır. Kortizonlu damlalar alerjik bulguları süratle ve etkin bir şekilde kontrol altına alır. Fakat kortizon içeren ilaçlar oluşabilecek önemli yan etkiler nedeniyle uzun süre ve aralıksız kullanılmamalıdır. En önemli yan etkileri, göz tansiyonu artışı ve erken katarakt oluşumudur. Eğer hasta antialerjik ilaçlara cevap vermiyor ve kortizonsuz rahatlayamıyorsa o zaman yan etkiler açısından daha güvenli olan siklosporin gibi bağışıklık baskılayıcı ilaçlara geçilmelidir. Alerjik göz hastalığı uygun şekilde tedavi edilmezse göz yüzeyinde kalıcı bozukluklara ve görme kaybına, keratokonus gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle uzman kontrolünde ve her hastanın kendine özel durumu göz önüne alınarak tedavi edilmelidir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !