Bakan Albayrak, Akademisyenlerle Bir Araya Geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Milli Enerji ve Maden Politikası" konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere akademisyenlerle bir araya...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Milli Enerji ve Maden Politikası" konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere akademisyenlerle bir araya geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Ofisi'nde "Milli Enerji ve Maden Politikası" konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere akademisyenlerle bir araya geldi. Toplantıda Türkiye'nin enerji bakımından geldiği nokta konuşuldu. Akademisyenlere hitap eden Bakan Albayrak, "Dün Türkiye için bu milli enerji ve maden politikası strateji belgemizin içerisindeki en kritik saç ayaklarından biri olan, yerlileştirme noktasında özellikle Türkiye ekonomisi için kritik unsur olan, enerji ithalat, yerli kaynaklar bunun teknoloji anlamında da yerlileşmesi ve dönüşümü açısından yenilenebilir kaynaklarda ki ikinci saç ayağımız olan, yakada rüzgar ilk tekliflerimizi aldık. Ben hakikaten ülkem adına inanılmaz bir gurur duydum. Dünyadaki en büyük 10 teknoloji üreticisi. İlk 10 da ki üreticinin 8 tanesin teklifini dün itibari ile aldık. Bu Türkiye açısından birçok şeyi çok kritik bir adımın hayata geçmesi noktasında da ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

"Ekonomik ve siyasi anlamda bakıldığında Türkiye dünyanın en cazip, en güvenilir bir ülkesi olduğunu ortaya koydu" diyen Albayrak, "Enerjide dışa bağımlılık noktasına yerlileşme ve yenilenebilir kaynakların önünün çok daha olumlu bir şekilde açılması, Türkiye'nin tüm dünyada yaşananlara rağmen hala ekonomik ve siyasi anlamda bakıldığında dünyanın en cazip, en güvenilir ülkesi olduğunu ortaya koyuyor. İlk 10 "da ki 8 büyük firma diyoruz bunların içerisinde 4 tanesi Alman, 2 tanesi Çin, 1 tanesi Amerika, 1 tanesi Danimarka olmak üzere en büyük 8 ve toplam üretimin dünyadaki üretiminin yüzde 90'nını ortaya koyan firmalar" diye konuştu.

Akademisyenlere seslenen Bakan Albayrak, "Burada iş dönüp dolaşıp sizlere geliyor. Bizlerin sizinle bu teknolojiler özelinde de ne kadar yakın bir, - sadece yerli bir iş gücü yetişmiş mühendislerimizin bu ufuk ve vizyonla yetiştirilmesi değil, sanayiye entegre edilmesi, üretime entegre edilmesi değil- bu teknolojilerle yeni Türkiye büyük Türkiye vizyonuna hizmet edecek bu ufka sahip olacak bir istikamette yürümesi için çok önemli bir süreç olduğunu aslında düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin ihracat kapasitesinin büyümesinde bir çok açıdan önemli adımlar atıldı"

Türkiye'nin ihracat kapasitesinin büyümesinde birçok açıdan önemli adımların atıldığını söyleyen Bakan Albayrak, "Türkiye'de son 15 senede hakikaten, Türkiye'nin ekonomik büyümesi, Türkiye'nin sanayide ki gelişimi, Türkiye'nin ihracat kapasitesinin büyümesinde birçok açıdan önemli adımlar atıldı. Birçok dönüşümler oldu. Burada kritik olan 2002 ile 2016 arasında ki 14 yıllık dönemde Türkiye'nin hakikaten bir üst lige çıkmasının altında çok büyük bir dönüşüm var. Artık biz Türkiye olarak dedik ki; Türkiye artık dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaksa, Türkiye bölgesel enerji arz güvenliği merkezinde özellikle ki şunun altını çok net çizmemiz lazım; dünyadaki petrol ve gazın 3'de 2'sinden fazlası bölge coğrafyamızdaysa eğer, alt yapı itibari ile, teknoloji yapısı itibari ile, depolamasıyla tüm bu enerji arz güvenliği ile ilgili bölge ve küresel pazarlara ekonomik büyümenin dinamosu olan enerjiyi hazırlamamız gerektiğini ifade ettik" dedi.

"Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak sözlerinde şöyle devam etti:

"Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Enerji kaynakları noktasında sahip olduğu kaynaklar noktasında bölgedeki zengin ülkelere kıyasla maalesef kısır bir ülke. Bu çerçevede dedik ki; hem ekonomik ayağı hem bu noktada ortaya çıkan resim açısından yerli ve yenilebilir kaynakları daha etkin ortaya koyacağımız. Bu resmi doğru bir şekilde yorumlayabileceğimiz bir süreç. Geçtiğimiz 10 yılın yıllık enerji ithalatı ortalama Türkiye'nin 44 milyar dolar. Madeninde eklediğimiz zaman kabaca yılda 55 milyar doları gösteriyor. Bu ne demek Türkiye'nin bu gün itibari ile ticari açığının bir buçuk katından neredeyse daha az bir rakam demek."

"Ulusal güvenlik içinde bu milli enerji ve maden politikası olmazsa olmaz"

Bakan Albayrak, "2016 yılı hakikaten yerli kaynaklara daha fazla yenilenebilir mevcut kapasiteye yüklenme konusunda önemli ama iyide güzel de bir yıl oldu. Türkiye'nin büyümesi için ihtiyacı olan yılda minimum yüzde 5 yüzde 6, yüzde 7'lik enerji yatırımını tüketimi çerçevesinde bu noktada bıraktık. Bunun güçlü ekonomisi olduğunu söyledik. Güçlü ekonomi içerisinde ulusal güvenlik içinde bu milli enerji ve maden politikası olmazsa olmaz. Yoksa küresel ve Uluslararası ilişkilerde masaya oturduğunuzda karşısında ne olduğunu bir süre sonra anlıyorsunuz görüyorsunuz ve buna yönelik adımlar atmak durumunda kalıyorsunuz. Dünyada boru hatları ve enerji arz güvenli noktasında ülke çeşitliliğini ortaya koymak için hali hazırda 8 yürümekte olan potansiyel 2 boru hattıyla çok büyük bir resmin karşısında. Bunun ağırlıklı kısmı doğal gaz boru hattı olmak üzere, petrol boru hatları devam etmek üzere tüm bu çerçevede diplomasiyi enerjiyi ve kazan kazan stratejisini bu çerçevede yönetmek zorundayız" şeklinde konuştu.

"Yenilenebilirler noktasında özellikle güneş ve rüzgarda devrim niteliğinde adımlar attık"

"Yenilenebilirler noktasında özellikle güneş ve rüzgarda devrim niteliğinde adımlar attık" diyen Albayrak, "Birçok insan hayal dedi mümkün değil dedi. Yapılamaz dedi. Bürokrasi de ki bazı arkadaşlarda dahil. Süreç içerisinde inandık baktık uğraştık, koşturduk. Yenilenebilirler noktasında özellikle güneş ve rüzgarda devrim niteliğinde adımlar attık. Atıyoruz atmaya da devam edeceğiz. Enerji ve maden politikası çerçevesinde sizlerle özellikle eğitim müfredat alanında enerji diplomasisinin etkisi ve önemini daha fazla farkındalığı olan bir insan kaynağına dönüştürme noktasında derslerimizde daha fazla işlenmesini ben rica ediyorum. Birçok dönen tiyatronun arkasında hep bu işler var" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?