Bakan Arslan, Mogan Gölü Dip Çamuru Tarama Şantiyesinde İncelemelerde Bulundu

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde Mogan Gölü dip çamuru tarama şantiyesinde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,...

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde Mogan Gölü dip çamuru tarama şantiyesinde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Mogan Gölü'nde dünyanın ikinci en büyük, Avrupa'nın en büyük dip suyu temizliğini yapıyoruz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Mogan Gölü dip çamuru temizleme şantiye sahasını ziyaret ederek, çalışmaları yerinde inceledi. Ankara için çok değerli olan Mogan Gölü'nün temizlenmesi ve Ankaralılar'ın daha iyi bir gölde gezebilmeleri, piknik yapabilmelerini sağlamak amacıyla projeyi başlattıklarını belirten Bakan Arslan, "Bu çalışma Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en büyük dip temizliğini kapsıyor. Temizlik denince gölün içerisindeki pis çamur alınır ve dışarı atılır algısı var. Bizim burada yaptığımız çalışma çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek. Dipten çıkarıp taradığımız çamuru ayırıp, suyu temizledikten sonra tekrar göle kazandırıyoruz" şeklinde konuştu.

"Hem suyu temizliyoruz hem de çıkan bitkisel toprağı çevreye kazandırıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan sözleşme çerçevesinde 40'ın üzerinde deniz filosundan 4 tekneyi göle getirdiklerini söyleyen Arslan, "İmbat tarama gemimizi parçalara böldük. İmbat saatte 4 bin metreküp tarama yapıyor ve taradığı malzemeyi işlem yapılacak alana sevk edebiliyor. Ayrıca döşediğimiz borularla taranan bu malzemeleri sahaya aktaracağız, uzun mesafe aktarmalarında ise pompa terfi istasyonlarımız olacak. 1,5-2 metre derinlikteki bu gölün dibini 3,5-4 metreye kadar tarayabileceğiz. Tarayıp çıkarılan malzemeye karada dozajlama işlemi yapacağız, ardından da malzemeyi jeotekstil dediğimiz membranların içine aktaracağız. Orada su süzülecek ve temiz su tekrar göle gelecek. Çıkan bitkisel katı malzemeyi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Gölbaşı Belediyemizin belirlediği alana aktaracağız. Yani hem suyu temizliyoruz hem de çıkan bitkisel toprağı çevreye kazandırıyoruz. Bu kapsamda desteklerinden dolayı Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"İnsanlar Mogan'da yüzebilecek"

"Burada yaklaşık 2 milyon 700 bin metreküp malzeme taranacak" diyen Bakan Arslan, "Bu malzemenin yaklaşık 5'te biri katı malzeme olarak kalacak. 3.7 kilometrekarelik alanda çalışmış olacağız. Bir başka ifadeyle Mogan Gölü'ndeki suyun beşte birini çamurla birlikte karaya çıkarıp, temizleyip tekrar göle vereceğiz. Kirli olan, bazen koku yapan Mogan Gölü'nü bu durumdan arındırmış olacağız. Her ne kadar şu an balık yaşıyor olsa da, balık türünü de arttırarak bir ekosistem kazandırmış olacağız. Geçmişte insanlar gölde yüzebiliyorlardı, inşallah bu çalışmalar bittikten sonra tekrar yüzülebilir hale de gelecek. 2018'in ilkbaharında burayı temizlemiş ve yaz aylarında da vatandaşlarımızın daha temiz bir göle kavuşmasını sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?