Bakan Avcı Ve Elvan Mersin Arkeoloji Müzesi’nin Açılışını Yaptı

Mersin'de 7 bin 465 metrekarelik alanda yapımı tamamlanan Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından...

Mersin'de 7 bin 465 metrekarelik alanda yapımı tamamlanan Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıldı.

Mersin'in merkez Yenişehir ilçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yapılan ve inşaatı üç yılda tamamlanan Arkeoloji Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde iki bakanın katılımıyla hizmete girdi. Müze bahçesinde düzenlenen açılış törenine, Bakan Avcı ve Bakan Elvan'ın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, milletvekilleri ve protokol üyeleri katıldı.

"Ziyaretçiler sadece eserleri görmekle kalmayacaklar, istedikleri duyguyu alabilecekler"

Açılışta konuşan Kalkınma Bakanı Elvan, Müzeler Günü'nde sabah Adana'da Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptıklarını, şimdi de Mersin Arkeoloji Müzesi'nin açılışını gerçekleştireceklerini söyledi. Arkeoloji Müzesi'nin hayırlı, uğurlu olmasını dileyen Elvan, bir önceki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya ve emeği geçenlere teşekkür etti. Mersin Arkeoloji Müzesi'nin adeta bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Elvan, "Bu kompleks müze olmanın yanında sosyal donatılarıyla aynı zamanda bir bilim yuvası olma özelliği taşıyor. Eski dönemlerde olduğu gibi ziyaretçiler sadece eserleri görmekle kalmayacaklar, istedikleri duyguyu alabilecekler. Gençlerimizin, çocuklarımızın tarihi sevecekleri bir atmosfer ortamı oluşacak. Ayrıca, gündelik ihtiyaçlarını da yine buradan karşılayabilecekler. Tarih içerisinde yolculuk yaparken, o yolculuğu günümüze taşıyacak kodları çözebilecek her türlü donanım müzemizde sağlanmış durumda" dedi.

"Biz tarihe hiçbir zaman ideolojik gözle bakmadık, bakmayacağız" diyen Elvan, şöyle devam etti:

"Arkeolojiye ideolojik gözle bakmadık, bakmayacağız. Tarihe, büyük insanlık tarihinin bir devamı olarak baktık. Her tarihi miras, insanlığın hangi döneminde olursa olsun insanlığın ortak mirasıdır. Bu topraklar da bin yıllık Türk İslam medeniyetinin birikimi ve insanlığın ortak mirasıdır. Onun öncesindeki uygarlıkların birikimi de yine insanlığın ortak mirasıdır. Ama şunu açık yüreklilikle söylemem lazım; Türkiye'nin, bizim insanımızın sahip çıktığı bir mirastır. Bu coğrafyada yaşayan en uzun medeniyet, inşallah kıyamete kadar da yaşayacak olan medeniyet kurduğumuz, bin yıldır yaşattığımız, ait olmakla şeref duyduğumuz medeniyettir. Onun için hangi dönemin sanatı, hangi dönemin uygarlığı olursa olsun öncelikli olarak bu birikimi önce Türkiye'ye sonra bütün dünyaya kazandırmak, korumak, sahip çıkmak en çok bizlere yakışır. Mersin, bir kültür şehri de oluyor. İşte bu müze, bunun örneğidir. Turizm yatırımlarımızla Mersin'i ülkemizin önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getireceğiz."

"Ülkemiz bugün itibariyle modern müzecilik konusunda dünyaya örnek teşkil edecek müzelere ev sahipliği yapmakta"

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı da Akdeniz'in en büyük limanlarından birine sahip, sanayi, ticaret, tarım ve turizmi birleştirerek hızlı bir büyüme ve kalkınma gerçekleştiren Mersin'de modern müzecilik anlayışıyla yapılarak Türkiye'nin önde gelen müzelerinden biri olan Arkeoloji Müzesi'ni açacaklarını söyledi. Bugün itibariyle Bakanlığına bağlı 198 müze, 138 ören yeri ve 125 türbe ile Bakanlık denetiminde 231 özel müze ve bin 583 koleksiyoner bulunduğu bilgisini veren Avcı, "Ülkemiz bugün itibariyle modern müzecilik konusunda dünyaya örnek teşkil edecek müzelere ev sahipliği yapmakta ve her geçen gün bu müzelere yenisi eklenmektedir. Son 15 yılda Türkiye'de müzecilik ve müze turizmi konusunda önemli bir değişim yaşandı. Bütün dünyada müzeciliğin fonksiyonları, işlevi, yönetim sistemi, işleyişi, kullandığı teknolojiler, pazarlama ve tanıtım teknikleri değişti. Gelişen ve değişen bu müzecilik modelinde, ziyaretçi odaklı yaklaşıma geçildi. Biz de bu çerçevede, gerek Milli Eğitim Bakanlığımızla gerek Gençlik ve Spor Bakanlığımızla imzaladığımız protokollerle müzelerimizi, ören yerlerimizi aynı zamanda birer eğitim ortamı olarak değerlendiriyoruz. Her müze aynı zamanda bir eğitim ortamıdır. Onun için müzelerimizin en öncelikli hedef kitlesini de öğrencilerimiz, gençlerimiz ve öğretmenlerimiz oluşturuyor" diye konuştu.

Bu ülkede pek çok medeniyetin değerli eserlerinin müzelerde yer aldığını ifade eden Avcı, özellikle gençlerin, öğrencilerin kendi tarihlerini ve eserlerini öğrenmelerini öncelediklerinin altını çizdi. Avcı, "Ama bu, bu topraklarda yaşamış uygarlıkların hepsine sahip çıkma bilincimizde de bir azalmaya neden olmamalıdır. Nitekim Mersin'de Ortaçağ değerleri ile Selçuklulara ait kültürel değerler iç içe yaşamaktadır. Özellikle kültür turizminin ve inanç turizminin birlikte yaşandığı Mersin'de Hristiyanlar tarafından büyük ilgi gören St. Paul Kilisesi ve Kuyusu, Alahan Manastırı ve Müslümanlar tarafından ziyaret edilen Eshab-ı Kehf önemli ziyaret mekanlarındandır. Böylesine büyük bir kültürel zenginliğe sahip olan Mersin'de 1978 yılından beri hizmet veren mevcut müze binasının sergileme alanının yetersizliğini hepiniz biliyorsunuz. Böylesine büyük arkeolojik potansiyelinin de Bakanlığımızca çağdaş müzecilik anlayışına uygun yeni bir müze binasına konması 2013 yılında kararlaştırılmıştır. O tarihten bugüne kadar bu müzenin tamamlanması için katkılarını esirgemeyen başta Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan ve Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'e teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Arkeoloji Müzesi ile ilgili bilgi de veren Avcı, müzenin toplam alanının 7 bin 500 metrekare, sergileme alanlarının 2 bin 500 metrekare, depo alanlarının bin 500 metrekare ve açık alanının da 3 bin 500 metrekare olduğunu söyledi. Müzede çevre düzenlemesi olarak 30 milyon liraya yakın harcama yapıldığını belirten Avcı, tüm müzecilerin Dünya Müzeler Günü'nü kutlayarak, Türkiye genelinde 38 müzenin bugün gece saat 23.00'e kadar ücretsiz olarak gezilebileceğini söyledi.

Mersin Valisi Çakacak ise Mersin'in bugüne kadar kültür ve turizm alanında hak ettiği konuma gelmesi için her türlü desteği sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Türkiye'nin sergilemiş olduğu kalkınma hamlesinden Mersin'in en üst düzeyde istifade etmesine öncülük eden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'a teşekkür etti. Mersin'in zengin doğal güzellikleri, eşsiz kültürel varlıkları ve farklı inanç, din ve kültürlerin sevgi ekseninde kardeşlik duygusu içerisinde buluşmasına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Çakacak, "Mersin, tarihin her döneminde birçok uygarlığa kesintisiz ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim yeri, canlı bir ticaret, kültür ve sanat kenti olarak daima çekim ve cazibe merkezi olmuştur. Bizler de geçmişimizden miras kalan bu eşsiz kültürel zenginlikleri ortaya çıkarma, koruma ve gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğu taşımaktayız" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, Bakan Elvan ve protokol üyeleri kurdele keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi. İki Bakan daha sonra müzeyi gezdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Gözyaşlarının Gizemi: Neden Ağlarız?
Akın Gürlek Kimdir?
Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi