"Samsun İnşaat Fuarı 2017" açılışına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Artık bizim çok farklı noktadaki mimari özellikleri de içerisinde barındıran çalışmalara imza atmamız gerekiyor" dedi.
Samsun'da 2017 yılının 4'üncü fuarı olan Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Samsun Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve KOSGEB'in destekleri ve işbirlikleri ile hazırlanan "Samsun İnşaat Fuarı 2017 3. Yapı, İnşaat Malzemeleri, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı" Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da katıldığı törenle açıldı.
Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, "3 ayda 4 fuar yaptık. Bu gerçekten Samsun'un fuarcılık sektörü açısından ne kadar doğru bir nokta olduğunun en temel göstergelerinden bir tanesidir. İnşallah bu fuarların üzerine yeni ve daha güzel fuarlar yaparız" diye konuştu.
Daha sonra söz alan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, "3. İnşaat Fuarı'nı gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyor. Fuar ve Kongre Merkezinin işletmeye açıldığından beri inşaat fuarları değişmeyen fuarlarımızdan bir tanesidir" şeklinde konuştu.
Yılmaz: "Ekonomimizin şah damarı inşaat sektörüdür"
Fuarın açılışında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Tekkeköy artık fuarlarıyla ve spor tesisleriyle büyük bir sinerji alanına dönüşüyor. Bugün açılan inşaat fuarını da çok önemsiyorum. İnşaat Fuarı sektörel olarak sadece kendini değil kendi dışında dekorasyondan ev tekstiline kadar birçok sektörü de tetikleyen bir şey. Şunu çok iyi biliyoruz ki inşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir. Çünkü ekonomimizin şah damarı inşaat sektörüdür. Bu tür fuarlar sektördeki gelişimi ve değişimi görebilmek için büyük bir fırsat. Aynı alanda üretim yapan firmalar arasında rekabeti arttırmak ve firmaların kaliteyi yükseltmesi açısından, sektördeki yeniliklerin bir arada sergilenmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.
Vali Şahin: "Fiziki çevreyi ortaya çıkartan yapılar yapılmalı"
Doğal çevrenin de ortaya çıktığı yapıların yapılması gerektiğinin altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin, "TÜYAP, her defasında daha kaliteli bir fuar uygulaması yapıyorlar. Samsun aslında fuarlar şehri olarak biliniyordu. Bu daha sonrasında panayırlara dönüştü. Bu güzel yapının ortaya çıkmasıyla beraber de yeni fuarlar ortaya çıktı. İnşaat fuarları yavaş yavaş malzeme satmanın dışına doğru çıkıyor. Artık sadece bir bina yapılsın, inşaatlar yükselsinin dışında fiziki çevrenin insana uyumlaştırılmasını da içine alacak şekilde kaliteli binaların ortaya çıkması gerekiyor. Önümüzdeki evrelerde bu noktalarda da bir çalışma yapılabilir" açıklamalarında bulundu.
"İhracatçılara yeşil pasaport verilecek"
İhracatçılara müjde veren Bakan Akif Çağatay Kılıç şunları söyledi: "Bundan 15 sene önceki bir yatırımla alakalı olarak harekete geçmek için işlemi başlatmak üzere yola çıktığınızda ruhsat alma işlemi bir süre, planlama bir süre, ihale bir süre derken zaman geçiyordu. Eskiden bir genel müdürün ataması 6 ay sürüyordu. 6 ay süren bir atamayla siz ne kadar iş yapabilirsiniz. Zaten 6 ay bile sürmeyen hükumetler bile var. Bunların hepsi üst üste gelince belli bir istikrar, ivme kazanılınca böyle büyük işler de arka arkaya hızlı bir şekilde gelmeye başlıyor. Bugün burada İnşaat Fuarı olarak adlandırdığımız 3. Fuarı açıyoruz. Bütün bu sektörü burada bir araya getirip önemli bir birlikteliği sağlamış olmaktan TÜYAP'ı tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemler içerisinde daha da yoğun çalışmaların temelinin atıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bugün Resmi Gazetede yayımlandı. İhracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi konusundaki Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Bununla beraber de bol kazançlı günlerin önü açılmış oldu. Ekonomi Bakanlığı bununla ilgili çalışmasını yapıp, kriterleri hızlı bir şekilde belirledikten sonra 15 gün içerisinde bu anlamdaki adım da hayata geçmiş olacak. Bu da inşallah iş dünyasına bereketli olur."
"Artık bizim çok farklı noktadaki mimari özellikleri de içerisinde barındıran çalışmalara imza atmamız gerekiyor"
İnşaat sektöründe değişik mimari yapıların yapılması gerektiğini dile getiren Bakan Kılıç sözlerine şöyle devam etti: "Bakanlıklar olarak birçok projeye imza attık. Sadece benim bakanlığımdaki yatırımları saysam akşama kadar konferans vermem gerekir. Ama şunu değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda yapı, inşaat fuarındayız. Artık bizim çok farklı noktadaki mimari özellikleri de içerisinde barındıran çalışmalara imza atmamız gerekiyor. Burada bir yavaşlığımız var. Bir eksiğimiz olmuş olabilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dile getirmiş olduğu gibi yüksek değil yatay mimari olarak çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Belli dönemlerde yapılması gereken bazı yerlerde yapılması gereken yoğun çalışmalardan dolayı yapılmış olan şeyler olmuş olabilir. Ama bizim medeniyetimizde doğal hayatla iç içe yaşamalı ve o anlamda da buradaki dikkati öne çıkarmaktan gelen bir anlayış olmalı. Dolayısıyla bizim bu noktada gelmiş olduğumuz ekonomik anlamdaki yükselişle beraber daha farklı anlamdaki yatırımları da hayata geçirmek için çalışmamız gerekiyor. Yapılarımızın çağın dönemi içerisinde akıllı yapı olarak tabir ettiğimiz binalar gibi olmalı. Yani kendi enerjisini üreten, kendini yenileyen ve uzun seneler içerisinde düşük maliyetlerle hayatta kalacak olan çalışmaların ve binaların hayata geçirilmesi üzerine çalışıyoruz. Bunun için Ar-Ge gerekiyor. Dolayısıyla Ar-Ge yatırımlarının ciddi manada yükselmesine çaba sarf ediyoruz."
"Dünyanın ilk 10 ekonomisine girme potansiyelimiz var"
Genç bir nüfus olduklarını belirten Kılıç konuşmasını şöyle tamamladı: "Biz şu anda bir halk oylaması sürecindeyiz. Türkiye'de yönetim sistemimizle alakalı olarak Türkiye'deki yönetim sistemindeki değişiklikle alakalı olarak değişik teklifi ile vatandaşlarımızın karşısındayız. Onu anlatıyoruz. Benim duruşum belli. Benim ve tüm milletvekillerimizin Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi ile ilgili olarak değişiklik teklifinin altında imzamız var. Biz imzamızın altındayız. Bu anlamda bizim düşüncemiz, durduğumuz yer ve vatandaşlarımızla paylaştığımız konu bellidir. Biz bu değişikliğe "evet" diyoruz. Sizlerden de buradaki yapılacak olan tekliflerle alakalı konuları iyi inceleyip, okuyarak, değerlendirerek bu anlamdaki kararınızı vereceksiniz. Ümit ediyorum ki ülkemize, milletimize, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için önümüzü açacak bir yol olacaktır. Bu millet çok büyük şeylere layık. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme konusunda da büyük bir potansiyelimiz var. Genciz, dinamiğiz, girişimciyiz. Tek yapmamız gereken, birlik içerisinde daha yoğun bir çalışmayla merdivenleri koşarak çıkmak. Tarihimizden ve medeniyetimizden gelen gücü kullanarak geleceğe hep beraber yürümektir."
Programda ayrıca AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş ve Hasan Basri Kurt da birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Bakan Kılıç ve protokol üyeleri, fuarın açılışına sonradan gelen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bakan Kılıç ve beraberindeki heyet, referandum hakkında bilgi vermek için geldikleri Samsun'da ilçelerdeki vatandaşlarla buluşmak için fuardan ayrıldılar.
İHA