Bakan Özlü’den Kadın Buluşçulara Tam Destek

Kadın buluşçuları kabul eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bundan sonra daha yoğun destekler vereceğiz. Sizlerden isteğimiz; bırakmayın,...

Kadın buluşçuları kabul eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bundan sonra daha yoğun destekler vereceğiz. Sizlerden isteğimiz; bırakmayın, devam edin. Türkiye'nin size çok ihtiyacı var. Çalışmak sizden, destek bizden" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2017 Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'nda ödül kazanan üç kadın buluşçu Prof. Dr. Nuray Çağlar, Yrd. Doç. Leyla Türker Şener ve Esin Öney Nayir'i kabul etti. Gerçekleştirdikleri buluşlardan dolayı kadın buluşçuları tebrik eden Özlü, kadınların uluslararası alanda elde ettikleri her bir başarının sadece kadınlar için değil, toplumun bütünü için birer ilham kaynağı olduğunu söyledi. Bakan Özlü, 15 yıllık bir süre içerisinde kadın akademisyen sayısının erkek akademiysen sayısına göre daha fazla artış gösterdiğine dikkat çekerek, "2002'de 26 bin kadın akademisyenimiz varken, bugün bu sayı 65 bindir. Bugün Türkiye'de 6 bin 900 kadın profesörümüz, 5 bin 300 kadın doçentimiz görev yapmaktadır. Yüksek öğretimde kız ve erkek öğrenci sayılarımız birbirine çok yakındır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında 807 kadın personelimiz vardır. Kadın çalışanlarımızın tüm personelimize oranı yüzde 30'dur. Bu oran elbette yeterli değildir. Fakat ben inanıyorum ki bugün burada olduğu gibi kadınlarımız bilimin içinde daha fazla yer alacaklar ve bu oranlar mutlaka artacaktır. Biz, bakanlık ve bağlı kuruluşlarımız olarak özellikle kadın personelimizin kariyer planlamalarına her zaman destek olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Özlü, KOSGEB başta olmak üzere kadın girişimcilere ve ev hanımlarına ayrıcalıklı, özel destekler verildiğini anlatan Özlü, KOSGEB Uygulamalı Eğitim Programı'na girip sertifika alan kadınların hibe ve teşvik programlarıyla desteklendiğini, Girişimcilik Destek Sertifikası alan kadınlara destek programlarına kabul edilmeleri halinde ise başlangıçta 50 bin TL hibe verildiğini belirtti. Özlü, sonrasında işini daha da büyütmek isteyen kadınlara 30 ay sonra taksitli ödeyecekleri biçimde 100 bin TL daha kredi ödemesi yapıldığını kaydetti.

"Çalışmak sizden, destek bizden"

Özlü, söz konusu buluşların kadınlar tarafından gerçekleştirilmiş olmasının önemine vurgu yaparak, "Bundan sonra daha yoğun destekler vereceğiz. Sizlerden isteğimiz; bırakmayın, devam edin. Türkiye'nin size çok ihtiyacı var. Çalışmak sizden, destek bizden" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özlü'nün konuşmasının ardından Prof. Dr. Nuray Çağlar, Yrd. Doç. Leyla Türker Şener ve Esin Öney Nayir gerçekleştirdikleri buluşlara ilişkin bilgiler verdi.

Çağlar: "Yüzde 99 verimlilikte bir arıtım gerçekleştirdik"

Prof. Dr. Nuray Çağlar, gerçekleştirdikleri çalışmaya ilişkin şunları kaydetti:

"Bir öğrencimin yüksek lisans tez çalışmasıydı. Bizler enstitümüzün araştırma konuları içinde deniz kirliliği ile özellikle gemi kaynaklı kirlilikler ile mücadele veriyoruz. Bu geliştirdiğimiz yöntem tamamı ile ekolojik bir ürün. Yani bir enzim kullanarak çevre dostu bir arıtım yöntemi gerçekleştirdik. Yüzde 99 verimlilikte bir arıtım gerçekleştirdik. Böylelikle çevre dostu bir ürün kullanarak, çevre dostu bir arıtım sağladık."

Çağlar, söz konusu sistemle yüzde 99 oranında bir arıtma elde edildiğine dikkat çekerek, bir petrol atığının bu sistem aracılığı ile arıtılarak berrak bir suya dönüştürülebileceğini anlattı.

El kullanmadan dişleri fırçalama cihazı

Yrd. Doç. Leyla Türker Şener ise otomatik olarak çalışan sensörlü bir sistem aracılığı ile tüm dişlerin iki dakikalık süreden 30 saniye gibi kısa bir sürede fırçalanmasını sağlayacak bir sistem geliştirdiklerini anlattı. Türker, "Bunu engelliler için tasarladık. Baş kısmını çocuklar, erişkinler herkes kullanabilir. Tek fırçalı değil dört fırçalı bir sistem eş zamanlı olarak dişin tüm yüzeylerini, alt ve üst çene olmak üzere fırçalayabiliyoruz" dedi.

Giysi ile irtibatlandırılan çanta

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Esin Öney Nayir de, gerçekleştirdiği "giysi ile irtibatlandırılan çanta" buluşu ile çantanın giysiye monte edildiğini, aynı zamanda istenildiği zaman giysiden ayrılabildiğini belirtti. Nayir, söz konusu buluş ile ağırlığın bir noktada değil, bütün sırt bölgesine yayıldığını söyledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?