Malatya'nın en önemli geçim kaynağı olan kayısı ile ilgili konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Kayısıya bir muhatap bulmamız lazım" dedi.
Malatya programı kapsamında Şire Pazarını ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kayısıcı esnafı ile bir araya geldi. Kayısının Malatya için büyük önem taşıdığını dile getiren Tüfenkci, "Kayısı lisanslı depolarda muhafaza edilmeyen, o teşviklerden yararlanmayan bir üründü. Bakanlık görevine geldikten sonra bunun çalışmasını yaparak, kayısıyı da lisanslı depoculuk kapsamına aldık. Siz artık kayısıyı sağlıksız şartlarda muhafaza etmeyeceksiniz. Dükkan ya da başka yerlerde ürün zayiatına neden olacak şekilde depolamayacaksınız. Lisanslı depolara götürüp, ürünlerinizi teslim edeceksiniz ve hiçbir kira da ödemeyeceksiniz. Kiranın tamamını yeni teşvik sistemiyle beraber hükumet olarak biz ödeyeceğiz. İsteyen herkesin bu lisanslı depolardan faydalanması noktasında önünü açtık. Malatya Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Borsamız, Ticaret ve Sanayi Odamız öncülüğünde şirketi de kurduk inşallah Malatya'ya bir lisanslı depo kazandırıp, kayısının daha sağlıklı ve hijyenik şartlarda muhafazasını sağlayacağız" diye konuştu.
Diğer yandan kayısı üreticilerine elektronik senet verileceğini belirten Tüfenkci, "Laboratuvarlarda sınıflandırılan kayısının karşılığında birinci, ikinci, üçüncü sınıf laboratuvarlarda kalibre edilecek ve o senetler karşılığında siz alıp satacaksınız. Ürün İhtisas Borsası'nı kurduk, orada bu senetle işlem yapılacak. Paraya ihtiyacınız mı oldu ya da acil bir kredi almanız mı gerekti. Bunu bankaya teminat olarak gösterebileceksiniz. Sadece teminat göstermekle değil, oradan aldığınız kredinin faizinin bir kısmını da yine hükumet olarak bizler karşılıyoruz. Tabi sadece lisanslı depolarla kayısının sorunu çözülmez ama bir yol açılır. Bizim acil olarak kayısıya bir muhatap bulmamız lazım. Bu muhataplar da bence üreticiler olmalı. Yetiştiriciliğinden pazarlamasına kadar ihracatçısıyla beraber, tüccarıyla beraber, üreticisiyle beraber bu sistemi koordine edecek bir muhatabın mutlaka Malatya'da kurulması lazım" şeklinde konuştu.
Şire Pazarının yerinin değiştirilmesi
Bakan Tüfenkci, Şire Pazarının yerinin değiştirilmesiyle ilgili ise "Bu pazar Malatya'ya yakışmıyor. Gelin yer bulalım, birlik olalım, düşük krediler bulalım, daha modern satış ve pazarlama yeri ticari dükkanlar yapalım, kayısıyı farklı bir yere getirelim" dedi. Malatya'nın 23 cazibe merkezi arasında yer aldığını da ifade eden Tüfenkci, "Bugüne kadar 336 yatırımcı Malatya'da yatırım yapmak için Kalkınma Bankası'na müracaat etti. Yaklaşık öngörülen istihdam oranı 40 bin. Bunun yarısını faaliyete geçirseler 20 bin gencimize iş demek, istihdam demek. Bunun için de arkadaşlar inşallah entegre bir kaysı fabrikasının kurulması noktasında bu teşviklerin kullanılması gerekiyor. Malatya bu anlamda da o girişimcilere öncülük edecek" ifadelerine yer verdi.
Malatya'ya yapılan yatırımlar noktasında da bilgiler veren Tüfenkci, "Malatya'nın sorunları noktasında dillere pelesenk olan Kuzey Çevre Yolunu biliyorsunuz. Allah nasip etti, bu dönemde ihalesi yapıldı, şantiye kuruldu, çalışmalara da başlandı. Sağlık merkezlerimizle Onkoloji Hastanemizin de Mayıs ayında temelini atacağız. Biten barajları, su şebekelerini çok sıkı takip ediyoruz inşallah 2017'de onu hayata geçireceğiz. Boztepe Turgut Özal Barajlarını su şebekelerinin de hayata geçirilmesiyle ekim alanlarıyla beraber Malatya bir başka güzel olacak. İnşallah 16 Nisan'da Türkiye'nin istikrarı için, Türkiye'nin yarınları için, Türkiye'nin bölgede lider olması için, Türkiye'nin güçlenmesini istemeyenlere inat "evet" inşallah" ifadelerine yer verdi.
Bakan Tüfenkci'nin Şire Pazarı ziyaretine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey de katıldı.
İHA