Bakan Varank: “Filyos, Batı Karadeniz Bölgesi’nin Gelecek Yüz Yılını Şekillendirecek”

Batı Karadeniz Yapı, Dekorasyon ve Mobilya Fuarı, kapılarını açtı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuarın açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi kabul

Batı Karadeniz Yapı, Dekorasyon ve Mobilya Fuarı, kapılarını açtı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuarın açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi kabul edilen Filyos Endüstri Bölgesi’ni anlattı. Bakan Varank, sanayicilerin bu projeyi sahiplenmelerini isteyerek, “Filyos Endüstri Bölgesi; büyüyen, gelişen, güçlü ve büyük Türkiye’nin sembol eserlerinden biri olacak. Bu projede yatırımları, dolayısıyla üretimi hızlandırmak bizim önceliğimiz. Filyos, Batı Karadeniz Bölgesi’nin gelecek yüz yılını şekillendirecek.” dedi.
Açılışa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Karabük Valisi Fuat Gürel, Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu, AK Parti Karabük Milletvekilleri Niyazi Güneş ve Cumhur Ünal ile 3 ilin Ticaret ve Sanayi Odası başkanları katıldı.
Varank, mobilyacılığın her geçen yıl büyüyen, üretim kapasitesini, oluşturduğu katma değeri ve istihdamı artıran, üzerinde hassasiyetle durulması gereken sektörlerden birisi olduğuna dikkati çekerek, “2018 yılında, mobilya firmalarımız 3,2 milyar dolarlık ihracata imza attılar. 180 ülkeye ihracat yaparak bizleri gururlandırdılar. Bizleri daha da memnun eden husus ise mobilya sektörümüzün sağladığı dış ticaret fazlasıdır. Bu alanda 2,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vermeyi başardık.” ifadelerini kullandı.
İSTİHDAMA ÖNEMLİ KATKI
Bakanlık olarak, Ar-Ge’den tasarıma, katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretiminden sanayide yerlileşmeye kadar birçok alanda destekler sağlandığını anlatan Varank, yenilikçiliği teşvik etmenin yanı sıra güçlü olunan geleneksel sektörlerde de tasarımın ve markalaşmanın artması için çaba sarf edildiğini dile getirdi. Mobilyanın, bu açıdan güçlü olduğunu kaydeden Varank, “Bu sektör, oluşturduğu katma değerin yanı sıra, 210 bin kişiye doğrudan, 300 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, 2012 yılından bu yana mobilyada 2,6 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar sayesinde 18 binden fazla ilave istihdam öngörüldü.” dedi.
BAŞARILI ÜRETİMİN EŞİĞİ
Varank, başarılı bir üretim ve imalatın en kritik eşiğinin yenilikçilik olduğunu söyleyerek, “Yenilikçiliğin temeliyse Ar-Ge ve tasarımdır. Alanında kendini yenileyemeyen, Ar-Ge’ye yatırım yapmayan, tasarıma önem vermeyen günümüz dünyasında başarıyı elde edemez. Özellikle de mobilya sektöründe bu alanlara yönelerek dünyayla rekabet edebilirsiniz. Global firmalar Ar-Ge ve tasarımla 1 liralık ham maddeden 100 liralık değer oluşturuyor. Biz de bu alanlarda geride kalmamalıyız.” diye konuştu.
SİZ YETER Kİ ÜRETİN
Firmaların markalaşmayı, Ar-Ge’yi ve tasarımı bir maliyet unsuru olarak değil, daha yüksek kazançlara açılacak bir kapı olarak görmesi gerektiğini anlatan Varank, “Açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu noktada sizlerin yol arkadaşıdır. Siz yeter ki üretin, kendinizi yenileyin.” dedi.
TASARIM MERKEZİ ÇAĞRISI
Varank, Batı Karadeniz’de yer alan teknoparklarda 54 firmanın mobilya sektörüne dönük Ar-Ge faaliyetleri yaptığını belirterek, “Ancak bu sektöre yönelik bir tasarım merkezi var mı? Maalesef ne Zonguldak ne Bartın ne de Karabük’te böyle bir tasarım merkezi henüz kurulmamış. Üçüncüsünü düzenlediğimiz bu fuarın, gelecek yıllarda büyüyerek devam etmesinin birinci şartı nedir diye sorarsanız size cevabım şu olabilir: bölgede mobilya üzerine tasarım merkezleri kurmaktır. Bu yüzden, bölgedeki tüm firmalarımıza buradan bir çağrı yapmak istiyorum: Gelin; bu konuda hızlı ve somut adımlar atalım, bölgemizde tasarım merkezleri kuralım.” diye konuştu.
YATIRIMA AÇTIK
Filyos’un Türkiye’nin ilk Mega Endüstri Bölgesi olarak kabul edildiğini belirten Varank, 6 milyon metrekare endüstri bölgesiyle, 4 milyon metrekare serbest bölgesiyle, 3 milyon metrekare genişleme alanıyla, Türkiye’nin Karadeniz’e oradan da dünyaya açılan bir kapısı olacağını söyledi. Varank, Filyos Limanı’nın 3 kilometre uzunluğu ve 25 milyon ton kapasitesiyle bölgenin en büyük limanı olacağına değinerek, “Limanın hemen arkasındaki 597 hektar büyüklüğündeki bölgenin haritası ve jeolojik etüt raporu, bakanlığımız tarafından onaylandı. Bu 597 hektarlık alanda; çelik ve çeliğe dayalı sanayinin bulunacağı endüstri bölgesini, tüm sanayicilerimiz için yatırıma açtık. Buraya yatırım yapmaları için uzun süredir sanayicilerimizle görüşüyoruz.” dedi.
DERDİMİZ ÜZÜM YEMEK
Varank, endüstri bölgelerinin yeni ve inovatif bir model olduğuna dikkati çekerek, “Bürokratik kafayla değil özel sektör mantığıyla kurgulanmış bir model. Dolayısıyla, Endüstri Bölgeleri kanununa göre, bir yönetici şirkete ihtiyaç var. Bu yüzden 17 Haziran’da, elini taşın altına koyan bölgenin en büyük yatırımcı şirketini yönetici şirket olarak atadık. Buradan farklı anlamlar çıkarmaya çalışanlar olduğunu duyuyorum. Bizim derdimiz üzüm yemek, bırakın dedikoducular kendi kendine oyalansın dursun. Bölgede yatırımcıların belirlenmesinden, parselasyon planlarına ön tahsislere kadar tüm süreçler Bakanlığımızın onayıyla gerçekleşecek. bu manada herkes müsterih olsun.” açıklamasında bulundu.
(BSHA-Güncel)


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek