Bakan Zeybekci’den Almanya, Gümrük Birliği Güncellemesi Ve Ab Açıklamaları

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya ile gelinen süreci yetkililer ile görüşeceklerini belirterek, özellikle Alman Ekonomi Bakanı ve Alman Dışişleri...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya ile gelinen süreci yetkililer ile görüşeceklerini belirterek, özellikle Alman Ekonomi Bakanı ve Alman Dışişleri Bakanı'nın Avrupa Birliği süreci ile ilgili yaptıkları açıklamaları yadırgadıklarını söyledi.

Denizli Valiliğinde düzenlenen il koordinasyon toplantısına katılan Zeybekci, Almanya ile yaşananlar ve Gümrük Birliği güncellenmesi konuları hakkında açıklamalarda bulundu. Zeybekci, yoğun bir diplomasi trafiği yaşadıklarının altını çizerek, "Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği, TBMM iç tüzük çalışması konularında önemli çalışmalar yaptık. Meclisin daha verimli çalışması, milli iradenin daha aktif rol alması, reformlarda hızlı verimli şekilde çalışması vakit kaybını, önleyen iç tüzük düzenlemesi yapıldı. Almanya ile yaşadığımız olumsuz süreç oldu. Buda maalesef sorumluluk makamındaki boşluktan kaynaklanan bir anlık boşluktan kaynaklanan soruşturma ile Almanya Interpol aracılığı ile diğer diğer ülkeler yansıtılmasında sorumsuzluk boşluk diyelim. Bununla ilgili düzeltmeler, düzenlemeler yapıldı. Bir daha asla olmayacaktır" dedi.

"Yatırımcı şirketlere övgü"

Türkiye'nin 1 yıldır dünyada hiçbir milletin, devletin tabi olmadığı bir testten geçtiğine değinen Bakan Zeybekci, "Bu süreçte devletimizin refleksleri, itibari ile gereğini yaparken, bazı yerlerde uluslararası arenada dikkat etmek gerekir. Almanya Dış İşler Bakanlığı ve Ekonomi Bakanının söylediği bazı söylemlere katılmıyoruz. Almanya'da hiçbir şirketin başına gelmesi mümkün olmayan mevzular, Türkiye'de de asla asla hiçbir şirketin başına gelmez.

Türkiye gerek Gümrük Birliği ile Avrupa Birliği, hukuki bir entegrasyonele tabi olan bir ülke, gerekse mülkiyet hakları tahkim gibi, uluslararası hukukta önemli yeri olan bir çok anlaşmanın altına imza atmış ülke olarak, dünyadaki tüm ticaret ve ekonomi ile ilgili çarklar nasıl, önemli ve cari ise Türkiye'de caridir. Böyle bir uygulama mevzu bahsi değil. Türkiye'de farklı bir uygulama mevzu bahis değildir. Türkiye'de yatırım yapan, bizim ile birlikte bu ülkenin kaderinin paylaşmak üzere yatırım yapan şirketlerin başımızın üzerinde yeri var" diye konuştu.

"Gümrük Birliği güncellemesi"

Almanya'daki sorumluluk makamındakilerin yaptığı açıklamaları anlayamadıklarını söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, "Alman Ekonomi Bakanı ve Alman Dışişleri Bakanı'nın Avrupa Birliği süreci ile ilgili sanki yetki yüzde yüz onlardaymış havasıyla, bazı konularda söz söylemesini yadırgadığımızı söylemek istiyorum. Kendileri ile temasımız olacaktır. Bu konu ile ilgili gerçek anlamda Avrupa Birliği'nin niyetleri konusunda da biz gayet iyi biliyoruz. Gümrük Birliği güncellenecektir. Biz 2014 yılın ocak ayında gümrük birliğini bu haliyle sürdürülmesinin mümkün olmadığını, Avrupa Birliğine net bir şekilde söyledik . Onun üzerine başladık. Gümrük Birliğinin güncellenmesi halinde bu Türkiye'ye ye sağlanan bir lütuf değildir. Türkiye'ye sağlanan artı değildir. Sadece Türkiye'nin kazançlı çıkacağı bir süreç değildir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde Avrupa Birliği ve Türkiye karşılıklı olarak kazançlı çıkacaktır. Avrupa Birliği'nin toplam büyümesi olumlu yönde etkilenecektir. Milli gelirin artışı olumlu yönde etkilenecektir, ihracatı olumlu yönde etkilenecektir. Türkiye'nin de aynı şekilde olumlu yönde etkilenecektir. Ama Avrupa Birliği'nin kazancı, Türkiye'den ilk başta daha fazla olacaktır. Onun için orada sanki Gümrük Birliğinin güncellenmesi mekanizmasını Türkiye'ye sağlanacak bir lütufmuş, bunu da yapmayız ha şeklinde bir tehdit haline dönüştürmek pek yakışık bir durum değildir. Her iki tarafta kazanç sağlayacaktır. Biz bu süreci olumlu bir şekilde yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

"AB'ye üye olup olmamak milletimizin insiyatifinde"

Bakan Zeybekci konuşmasına şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği ile tam üyelik sürecinde Türkiye asla ve asla tam üyelik sürecinden vazgeçmeden, bu süreci devam ettirmektedir. Bizim hedefimiz, Türkiye'nin standartlarını gerek refah, gerek hukuk, gerekse insan hakları, özgürlükler, sanayi, teknoloji her alanda hedefimiz belli. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden olmak, milli geliri arttırmak, Avrupa'dan ilk 3 ülkeden ekonomik olarak olmak. Tüm standartları ile Avrupa'da yaşayan insanların sahip oldukları hakları bizim Türk insanlarının da sahip olması bizim hedefimiz. Bu tam üyelikten daha önceki hedefimiz. Bu standartları tutturduktan sonra tam üye olup olmamak, o Türk halkının inisiyatifinde. O gün geldiğinde milletimiz kararını da beyan edecektir. Dünya ile daha serbest bir ticaret yapmak, daha entegre bir hale gelmek, Türkiye'nin global ekonomi de yer almasını sağlayacak o süreçleri yakından takip etmek için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Dün Yunanistan'daydık, Dışişleri Bakan vekili, Avrupa Birliğinden Sorumlu Bakanıyla görüştük. Ekonomi Bakanıyla görüştük Türkiye'nin Gümrük Birliği güncellenmesi ile ilgili karşılıklı olarak istişarede bulunduk. Son derece pozitif ve destekleyici açıklamalar söylendi. Bir çok ülke ile serbest ticaret anlaşmaları, gerekse gümrük birliğinin güncellenmesi, Rusya ile yeni bir serbest ticaret anlaşması, Avrasya Gümrük Birliği alanlarda, Körfez İşbirliği Konseyi ve serbest ticaret anlaşması, gibi bir çok alanda da görüşmelerimiz devam ediyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?