Bakır İşleme Ustalığı Yok Olmakla Karşı Karşıya

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki tek bakır işleme ustası Süleyman Sağır; ürünlere ve meslekte çalışma isteğine olan talebin azalması,...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki tek bakır işleme ustası Süleyman Sağır; ürünlere ve meslekte çalışma isteğine olan talebin azalması, mesleği yok olma aşamasına getirdiğini ifade etti.

1968 yılında Erzincan'da dünyaya gelen Süleyman Sağır 1968 yılında bir arkadaşı ile birlikte dükkan açtı. Kendi iş yerinde uzun yıllar çıraklık yapan Sağır, yeteneği ile bakır ustası oldu. O yıllarda daha çok el sanatları ve süs ürünleri üreten Sağır, 20 yıl kadar önce Kdz. Ereğli ilçesine gelerek mesleğine burada devam etti. Bakır üzerine portre başta olmak üzere her türlü resmi işleyen Sağır, bakırla ilgili yapamayacağı şekil veremeyeceği hiçbir şey olmadığını söyledi. Bakır ustalığının diğer el sanatlarında olduğu gibi yok olmasına üzüldüğünü belirten Çakır, mesleğinin yaşatılması için yapabileceği hiçbir şeyinin olmadığını vurguladı.

Mesleğinin yaşadığı zorluklardan bahseden Sağır, "Daha önce köy hayatımızda 1968" de Erzincan Merkeze geldiğimizde bu işleri yapan bir abimiz vardı ona yardımcı birileri lazımdı, bizde onunla beraber bu işleri kurduk. Yani çıraklığımda kendi işim, atölyemde başladı. O zamanlar tablolardan ziyade hediyelik eşya imalatı, bakır duvar panoları, hamam tasları, semaverler yani bir nevi zücaciye işleri gibi. Daha sonra ki yıllarda sanat ile ilgili işler yapamaya başladık. En başından merakım vardı seviyordum hala seviyorum" dedi.

Birçok tarihi binanın kapılarına işlemeler, askeri birlikler için rölyefler ve camiler için çeşitli eserler yaptığını anlatan Bakır Ustası Sağır "Saat yaptık, kısacası bakır ve metal ile ilgili ne varsa bu olmaz diyebileceğim bir şey yok. Bu meslek yok olmak üzere sanat her dalda zaten zayıfladı. Bakır da o şekilde, üzülüyorum. Her insan bakır işini yapmak istemiyor. Her dal da olduğu gibi sabır işi, sanırım insanlara da pek lazım değil. Zaten meslekler onun için ölüyor. Bu mesleğin yaşatılması için sizin çabanız yeterli olmuyor. İnsanların ilgi göstermesi gerekiyor. Biz bir takım çabalar gösteriyoruz ama insanlara lazım değil demek ki."

Sağır uzun süredir bakıra talep olmayınca saçtan havalandırma sistemleri yaparak geçimini sağlamaya başladığını sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları