Muğla Valisi Amir Çiçek başkanlığında toplanan Muğla İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulu toplantısında taşkın koruma alanları, arıtma tesislerinin son durumu, barajlardaki doluluk oranları, toplam su miktarı ve suyun ekonomik kullanımı konusunda bilgi verildi. Toplantıya Vali Çiçek'in yanı sıra Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, DSİ 21. Bölge Müdürü Dr. Murat Alp ve kurul üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, bölgedeki suların kirletilmemesi, daha iyi kullanılması ve kaynakların sürdürülebilir olması için bakanlık tarafından havza yönetiminin oluşturulduğuna dikkat çekti. Vali Çiçek, "Suyu ihtiyacımızın dışında kullanır veya suyu kirletirsek insan ve canlı sağlığına kötülük yapmış oluruz. Yaşam kaynağımız suyu kendimiz ve gelecek nesillere aktarmak için korumalıyız. Doğal değerlerimiz olan hava, su ve toprağı korumakla mükellefiz. Bu nedenle koordinasyon kurulu olarak bütüncül bir yaklaşımla hava, su ve toprağı birlikte düşünerek çalışmalarımızı yürütmekle sorumluyuz. Bu konuda ortak akıl kolektif hareketle suyu akılcı bir yaklaşımla kullanarak projelerimizi geliştirmeliyiz. Bu şekilde gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz" dedi.
Vali Çiçek yatırımların daha hızlı yürümesi için bürokratik engellerin daha hızlı işlemesi gerektiğini de ifada ederek, "Ortadaki bürokrasinin çözülmesi gerekir. Yazışmalara boğulmayın. Kollektif çalışma yaparsak bürokrasiyi aşarız. Yapılacak bir yatırım ile ilgili kurumların yazışmalara boğulmadan birlikte bir araya gelerek hareket etmesinde yarar var. Yani bu zihniyeti değiştirmemiz gerekir. Zihniyet değişmiyor ise kişi veya kişiler değişir" dedi.
Yapılan sunumda Muğla genelinde yağış miktarının yüzde 30 düştüğü ve barajlarda doluluk oranının geçen yıl yüzde 53, bu yıl ise yüzde 41 olduğu açıklandı. Toplantıda Muğla'daki 6 baraj ve bir göletin doluluk oranları hakkında da sunum yapıldı. Sunumda, Bayır Barajında 2015 yılında yüzde 38 olan doluluk oranının bu yıl yüzde 46, Akköprü Barajında 2015'te yüzde 54 olan oranın bu yıl yüzde 49, Geyik Barajında yüzde 38 iken bu yıl yüzde 29, Mumcular Barajında 2015'de yüzde 46 iken bu yıl yüzde 11, Akgedik Barajında geçen yıl 69 olan doluluk oranı bu yıl yüzde yüzde 19'a, Kazan Göletinde yüzde 22 iken bu yıl yüzde 4 ve Derince Barajında da geçen yıl yüzde 52 olan doluluk oranının bu yıl da yüzde 52 olduğu açıklandı.
Muğla genelindeki barajların toplum su tutma hacmi 539,5 hm3 olurken bu rakamın 240,23 hm3'ün dolu olduğu, geçen doluluk oranının yüzde 45,57 iken bu yıl aynı dönemde bu rakamın 34,31 olduğu açıklandı.
İHA