Yerli ve milli bir işletim sistemi olan Pardus'a ilk geçen belediye olan Eyüp Belediyesinin düzenlediği programa katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yerli sistem hakkında konuştu. Referanduma değinen Canikli, "Şu andaki hükümet sistemi tam bir ucube" ifadelerine yer verdi.
Adını Anadolu kaplanı anlamına gelen "Pardus'tan alan ilk ve yerli milli işletim sistemi Pardus'un tanıtımı için Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yerli işletim sisteminin desteklenmesi için Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesine dikkat çekti.
Pardus tanıtım toplantısında referanduma ilişkin de konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli, "Bugünlerde tartıştığımız yönetim sistemidir. Yönetim sisteminin yerlisi ithali olur mu diyebilirler, bal gibi var. Türkiye'de şu anda uygulanan 1982 Anayasasının geçerli olduğu sistem kesinlikle yerli, milli bir sistem değildir. Dayatma bir sistemdir, ithaldir ve tam bir ucube sistemdir. Hükümet modeli için söylüyorum. 16 Nisan'da vatandaşımıza sunacağız kendi modelimizi. Daha doğrusu milletin modeli aslında, yerli model. Bizim uygulamak istediğimiz model dünyanın hiçbir ülkesinde yok, sadece bizde var. İngiltere mesela, kendi modelini kurmuş yürütme yetkilerinin tamamı başbakanda. Kraliçenin yürütme ile ilgili hiçbir yetkisi yok. Başbakan İngiltere'de tek adam. Hani zaman zaman bize eleştiri geliyor ya tek adam diye" ifadelerini kullandı.
"Silahlı İHA'larımız yüzde yüz yerli"
Ar-Ge'nin desteklenmesine dikkat çeken Canikli, "Yerli malı haftası, bir de tekerlemesi vardı yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı diye. Neydi o tüketmemiz tavsiye edilen yerli mallar. Fındık, ceviz ve fıstıktı. Sadece bunlar vardı. Ortada kayda değer, bilim teknoloji adına hiçbir ürün yoktu. Makine, dijital kavramlarını içeren hiçbir ürün yoktu. 13-14 yıl öncesine kadar yerli malı kavramında dünyanın şaha kalktığı alanlarda Türkiye hiç yoktu. Bunlardan birisi işletim sistemi. İthal İHA'larda hiçbir zaman faydalı görüntüler elde edemedik. Sonra kendimiz yaptık. Şu anda geliştirdiğimiz sistem kendi alanında mükemmel bir sistem. Silahlı İHA'larımız yüzde yüz yerli. Bizim sıkıntımız insanların zihninde buna alt yapının olmayışı. Hepimiz uyutulmuşuz, öyle bir eğitim sistemi aldık. Tüm bunlar için Ar-Ge gerekiyor. İlk defa biz Ar-Ge için teşvik verdik. Ar-Ge olmadan bu Pardus'u geliştiremezdik. Zihniyet o kadar kapatılmış ki hiçbir Ar-Ge için teşvik verilmemiş" dedi.
Eyüp Belediyesinden yerli işletim sistemi Pardus'a destek
Toplantıda konuşan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "Pardus, yerli ve milli işletim sistemi. Yabancı kaynaklı işletim sistemlerini kullanmak bilgi güvenliği açısından riskli. Aynı zamanda milyonlarca dolar kaynak harcamalarına sebep oluyor. Dolayısıyla, zaten hükümetimizin kurumlarımıza milli ve yerli yazılımları kullanmamızı tavsiye etti. Biz de bu tabloyu esas alarak belediyemizde Pardus için çalışmaları başlattık. 2 buçuk yıl önce başlattık ve bugün itibariyle bilgisayarlarda kullanarak son derece düzeyli bir noktaya geldik" diye konuştu.
İHA