Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Trabzon ziyaretinde fındığa müdahale sinyali vererek "Bu müdahale her türlü yöntemi içerebilir. Psikolojik yöntemden tutun gerekirse, şartlar oluşursa müdahale alımı da dâhil olmak üzere her türlü müdahaleyi yapacağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu makamında ziyaret etti. Trabzon ve bölge illerinin en önemli üretim ürünü olan fındığa olan katkıları, Beşikdüzü sel felaketindeki yardımları ve Arsin endüstri ve yatırım adası çalışmalarına olan desteklerinden ötürü Başbakan Yardımcısı Canikli'ye teşekkür eden Gümrükçüoğlu, "Trabzon, en büyük üretimimiz olan fındığımıza nasıl sahip çıktığınızı gördü. Ana geçim kaynağı olan fındığa desteklerinizi nasıl olduğunu gördük, yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Aynı destekleri çayda da gördük. Tarım ürünlerimize bu bölgenin evladı olarak her hususta olmanızdan ayrıca şükranlarımızı arz ediyoruz 21 Eylül 2016'da Beşikdüzü merkezli büyük bir sel felaketi yaşadık. O günün gecesinin sabahında İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile birlikte yanımızda oldunuz. Vatandaşlarımızın derdi ile dertlenmenizin ardından verdiğiniz destekleri hiç unutmayacağız Bu vesile ile bölgemizde müteşebbislere yer oluşturabilmek için endüstri ve yatırım adası olarak Arsin bölgesinde tasarımı tamamlanmış olan bölgeye katkılarınız içinde şükranlarımızı arz ediyoruz" diye konuştu.
Değerlendirmesinde Trabzon'un son yıllarda turizmde büyük bir sıçrama yaptığına dikkat çeken Canikli ise Trabzon'un ihtiyaç duyduğu her şeyin karşılanacağını ifade ederken, "Trabzon son yıllarda turizmde büyük sıçrama yaptı. Turistlere kaliteli hizmet veriliyor. Doğal bir talep söz konusu ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanıyor. Trabzon'un hangi alanda neye ihtiyacı varsa bunlar kesinlikle karşılanmaya devam edilecek. Trabzon'un güzelleştirilmesi, Trabzon'un kalkındırılmasında hangi projenin hayata geçirilmesi gerekiyorsa bunları sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Canikli, Arsin'de hayata geçirilecek olan endüstri ve yatırım adası için de her türlü kaynak aktarımının ivedilikle yapılacağını söyledi. "Trabzon'un en önemli problemlerinden birisi arazi sıkıntısı" diyen Canikli, "Bütün sıkıntılara rağmen bu alanda da ciddi başlarılar elde ediliyor. Arsin bölgesinde sanayi oluşturma çabaları bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Bu bölgenin sanayi altyapısını güçlendirilecek, bu alan çok büyük katma değer sağlayacak bir sanayi bölgesi haline gelecek. Kaynak aktarımı noktasında hiçbir tereddüt yok. Devletimizin, hükümetimizin bu kararlılığı devam ediyor. Çünkü bu proje Trabzon'umuz için önemli projelerden bir tanesi" şeklinde konuştu.
"Fındık fiyatlarındaki düşüşü incelemeye aldık"
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başkan Gümrükçüoğlu'nu ziyaretinde fındık üzerine oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Fındık fiyatında yaşanan düşüşü incelemeye aldıklarını kaydeden Canikli, gerekli müdahalelerin yapılacağını belirterek şunları söyledi:
"Bu müdahale her türlü yöntemi içerebilir. Psikolojik yönetimden tutun gerekirse, şartlar oluşursa müdahale alımı da dâhil olmak üzere her türlü müdahaleyi yapacağız. Bizim fındık politikamız 2002'den beri hiç taviz vermeden üreticilerimizin mağdur edilmemesi ilkesi üzerine oturtuldu. Bundan hiç taviz vermedik ve bugüne kadar fındık üreticimizi mağdur etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Son 14-15 yıllık dönemde de fındığın fiyatının manipüle edilerek üreticimizin zarara uğratılması sonucunu doğuracak adımların atıldığını biz biliyoruz, bunları yakından da takip ediyoruz. Bir önceki sezonda da yine fındık fiyatı üzerinden bir takım oyunlar oynandığına şahit olduk, gerekli müdahaleleri yaptık ve sezon üreticimizi de memnun edecek şekilde bir fiyatla sonuçlandı. Yine son günlerde fındığın fiyatında bir miktar aşağıya gidiş var. Bunun nereden kaynaklandığını araştırıyoruz. Eğer normal piyasa şartları dışında dışarıdan müdahalelerle piyasa şartları bozularak fındığın fiyatı bu hale getiriliyorsa elbette onunla ilgili gerekli adımları atacağız. Bununla ilgili gerekli başvurular Rekabet Kurulu'na yapıldı. Rekabet Kurulu çalışmasını yürütüyor. Önce bu çalışmayı yapacağız. Eğer böyle bir müdahale yok ve piyasa şartları çerçevesinde böyle bir durum söz konusu ise onu da takip edeceğiz ve özellikle önümüzdeki sezon öncesinde arz durumunu da dikkate alarak üreticimizi mağdur edecek bir fiyat ortaya çıkarsa, geçmiş dönemlerde olduğunu gibi gerekli müdahaleleri yapacağız. Bu müdahale her türlü yöntemi içerebilir. Psikolojik yönetimden tutun gerekirse, şartlar oluşursa müdahale alımı da dâhil olmak üzere her türlü müdahaleyi yapacağız 2002 yılında fındığı fiyatı 90 cent idi, bugün 3 dolar civarında ve o zaman bütün üretici örgütlerinin bizden talebi fındığın fiyatının 1.2 dolara getirilip bu noktada sabitlenmesiydi. Nereden nereye geldik. Bugün fındık 3 dolar. Sadece hatırlatma yapmak için bu bilgileri veriyorum."
Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Canikli'ye ziyaretlerinin anısına telkariden yapılmış serander maketini hediye etti.
İHA