Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten Avrupa’ya Sert Eleştiri

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa'nın referandum karşısındaki tavrını eleştirerek, "Avrupa'nın tavrını görüyorsunuz değil mi? Ne kadar...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa'nın referandum karşısındaki tavrını eleştirerek, "Avrupa'nın tavrını görüyorsunuz değil mi? Ne kadar acıklı bir tavır. Türkiye güçlenecek, önü açılacak korkusu ile bütün değerlerini ilkelerini çiğniyorlar. Maalesef bölücü terör örgütüne "hayır" kampanyası için meydanlarını açıyorlar. Avrupa'ya en iyi cevabımız "Evet" olur" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği İzmir'in Bayraklı ilçesinde vatandaşlarla mitingde bir araya geldi. Partililer tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Şimşek, alandakileri Kürtçe de selamladı. 16 Nisan'da oylanacak olan anayasa değişikliğinin neden değişmesi gerektiğini anlatan Şimşek, "Mevcut parlamenter sistem maalesef yönetimde istikrarı getiremedi. Hükümetlerin ortalama ömrü 1,5 yıl bile olmuş, bu hükümetler Türkiye'nin sorunlarına derman olabilir mi? Bu anayasa değişikliğinin en önemli sebebi yönetimde istikrarı sağlamak. Sandığa gideceksiniz, meclisi seçeceksiniz, ayrıca hükümeti ve hükümetin başını seçeceksiniz: Ondan sonra meclis yasa, denetim görevini yapacak. Hükümet krizleri artık tarihe gömülecek. Bu yeni sistem Türkiye'de istikrarı getirecek. Artık hükümetler 5 yılda bir gelecek. 5 yılda proje vizyonu, programın ortaya konulması ve projelerin hayata geçirilmesi. Bütün bunlar daha çok istikrar, daha çok refah demek. Cumhuriyetin ilk döneminde çok hızlı reformlar yapılmıştır. Allah Atatürk'ten razı olsun reformlar yapmış. İkinci Dünya Savaşından sonra Menderes gelmiş. 80 darbesi sonrası Rahmetli Özal geldi, reformlar yaptı. Türkiye tam çıkış yapmışken, 90'lı yıllarda krizli yıllar. Çok partili koalisyonla ne oldu 2001'de Türkiye iflasın eşiğine geldi. Türkiye artık bu dönemleri yaşamasın. Güçlü Türkiye için bu anayasa değişikliği olmazsa olmazdır" diye konuştu.

"Mevcut anayasa askerlere yazdırıldı"

Mevcut anayasanın askerlere yazdırıldığını, bir vesayet rejimi olduğunu belirten Şimşek, "Cumhurbaşkanının büyük yetkileri var. İstediği zaman bakanlar kuruluna başkanlık yapıyor. Bütün kararnameler, atamalar cumhurbaşkanının onayına bağlı. Cumhurbaşkanının kanunları veto yetkisi var. Peki yarın öbür gün Cumhurbaşkanı ayrı başbakan ayır partiden olma ihtimali var mı? Böyle olursa siyasi kriz yaşanmaz mı? İşte bu krizin yaşanmaması için bu anaysa değişikliğinin yapılması lazım. Bir hükümetin iki başı olmaz. Muhalefetin söylediği gibi rejimle ilgisi yok. Türkiye Cumhuriyeti demokratik laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu anayasa değişikliğinin bu temel ilkelerle ilgisi de yok. Sadece ve sadece hükümet sistemi değişikliğidir. Bu anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanının şahsıyla, partimizle ilgisi yok. Biz bu ülke tekrar sorun yaşamasın diye, tekrar krizleri yaşamasın diye bu sistemi öngördük ve getirdik. Bundan sonra milletin değerleri ile barışık olmayan, milletin çoğunluğunu kucaklamayan kendini değiştirmeyen partiler zor iktidara gelir. Muhalefet milleti kucaklarsa milletin takdirine bağlı" dedi.

Eyaletlere bölünme iddialarına yanıt

Muhalefetin "Bir tane adama bu kadar yetki verilir mi" sözlerini eleştiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:

"Yetkilerin hepsini millet verir. Milletin verdiği yetkilerin çerçevesi de kanunlarla sınırlanmıştır. Kimse bu kanunların dışına çıkamaz. "Sınırsız yetkiler kimseye verilmiyor. O iddialar yanlış. Meclisi feshetme yetkisine sahip cumhurbaşkanı diyorlar" yok öyle bir şey. Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa hem kendini hem meclisi feshetmiş olur: İkisinin de feshi aynı gün oluyor. Bu sistemde kutuplaşma olmaz. Birlikte çalışması lazım. Diyorlar ki yargı, meclis birinin takibine girecek. Ya anayasa değişikliğini okumamışlar, ya da kötü niyetliler. Bunlar bilerek yapıyorlar. Dünyanın en iyi uygulamalarını, başarılı ülkelerin normlarını ve standartlarını baz alıyor. Yargının üst kurulu hakimler ve savcılar yüksek kurulu. Bunu sizin seçtiğiniz meclis, nitelikli çocuklukla 13 üyenin çoğunluğunu atayacak. Hani tek kişi atıyordu. Yok öyle bir şey. Yarı yanlış ile yarı doğruları harmanlayıp milletin kafasını karıştırıyorlar. Bugün Amerika'da başkan yargının bütün üst düzeyini atıyor. Amerika az mı demokratik? Bugün Fransa'da başkanlık sistemi var. Almanya az mı demokratik? Kim atıyor federal meclis atıyor. Başkanlık sisteminin eyalet sistemi ile alakası yok. Fransa başkanlık sistemi var eyalet yok, Almanya'da parlamenter sistem eyalet var. İlla başkanlık sistemde eyalet olur ya da parlamenter sistemde olamaz diye bir şey yok."

Seçme seçilme yaşını 18" e indirilmesine itiraz edildiğini belirten Şimşek, "18-25 yarası 8 milyon civarında kardeşimiz var. Bunlar meclise girmesin mi? Avrupa'ya bakın, herkes diyor Avrupa demokratik. Bu demokrasilerin büyük kısmında 18 yaş hem seçme hem seçilme yaşı. Fatih Sultan Mehmet bir çağ açtığında İstanbul'u fethettiğinde kaç yaşındaydı? Şu gençlerin kullandığı Facebook'un kurucusu kaç yaşındaydı? Biz gençlerimize güveniyoruz."

Meclisin zayıflayacağı iddialarının aksine daha güçleneceğini dile getiren Şimşek, "Şu anda yasama ve yürütme ayrı sanıyorsunuz. O kadar da değil. Çoğunluğu elinde tutan parti komisyonlara da hakim. Yeni sistemde artık hükümet kanun tasarısı göndermeyecek. Meclis denetimi yapacak. Cumhurbaşkanı yasalara aykırı bir iş yaptı ne olacak. Meclis sadece ve sadece 1 çoğunlukla yüce divana gönderebilecek. Eğer suç işlemişse yüce divan hesabını soracak" ifadelerini kullandı.

"Büyük oyunun yeni fasılları sahneleniyor"

Türkiye'nin zor bir coğrafyada olduğuna dikkat çeken Mehmet Şimşek, "Bugün Suriye'de yaşananları görüyorsunuz. Birinci dünya savaşında büyük bir oyun sahnelendi. Osmanlı üzerinde büyük bir operasyon yapıldı. Yüz yıl sonra büyük oyunun yeni fasılları sahneleniyor. Böyle bir durumda güçlü bir hükümet bu memleketi daha ileriye taşır. Bu nedenle bu sıradan bir anayasa değişikliği değil" diye konuştu.

Vatandaşlara zaman zaman Kürtçe olarak da hitap eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bundan 20 yıl önce rahatlıkla Kürtçe konuşulamadığını ve bu yasakları AK Parti'nin kaldırdığına işaret etti.

Avrupa'da terör propagandaları

Türkiye'de bütün etnik grupların, mezheplerin birer tehdit değil birer zenginlik olduğunu meselenin ise terör meselesi olduğunu vurgulayan Şimşek, "Terör örgütünün derdi, Kürt kardeşlerimizin hakkı, hukuku değil, terör örgütünü derdi hak, hukuk, adalet, kalkınma olsaydı silahlarını gömmüş olmaları lazımdı. Biz Kürt kardeşlerimizin inancını, dilini, kültürünü ana sütü gibi helal gördük. Bütün bu haklarını en iyi şekilde yaşaması için yasakları kaldırdık. Şimdi terör örgütü hayır kampanyası yapıyor. Bunları zaten biliyorsunuz. Bakın kim "evet" için kim "hayır" için çalışıyor. Vesayet sistemi Türkiye'yi çok oyaladı. Avrupa'nın tavrını görüyorsunuz. Kendi değerlerini, kendi lekelerini. Anayasa değişikliği Türkiye'nin önünü açacak korkusu ile bütün değerlerini ilkelerini çiğniyorlar. Maalesef bölücü terör örgütüne "hayır" kampanyası için meydanlarını açıyorlar. Avrupa'ya en iyi cevabımız ne olur? Evet olur. Avrupa "evet " için toplantılara izin vermiyor. Ama terör örgütü kampanyalarına izin veriyor. Türkiye önemli bir aktör olursa, onları etkileyecek. Türkiye zayıf olduğu zaman sorun yok" dedi.

"Terörle mücadele ne değişecek, diyorlar"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile terörle daha etkin mücadele edileceğini belirten ve bununla ilgili eleştirilere yanıt veren Mehmet Şimşek, "Terör örgütünün daha önce hendeklere gömüldüğü gibi tarihe gömülmesi için güçlü bir "evet." Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi terörle mücadele elimizi güçlendirecek. Türkiye'de güçlü hükümet olursa, milletin desteği ile terörle daha güçlü mücadele ediyoruz. Diyorlar ki "ne değişecek?" 7 Haziran 2015'de seçime gittik, hükümet kurulamadı. Bölücü terör örgütü bunu fırsat bildi, gitti bazı mahallelerde hendek kazdı, çukur kazdı. Sandılar ki güçlü irade ortaya konulamaz. Ama onları hepsi o çukurlarda gömüldü. Çünkü 1 Kasım'da bu millet tekrar istikrardan yana tercih kulandı. Artık bu belirsizlikler olmasın, yaşanmasın. Bütün sorunlar çözüme kavuşabilecek. Terörde bir sorundur, işsizlik de bir sorundur. Bunların hepsini çözmek için daha çok reformlar yapacağız" diye konuştu.

"Yeni sistemde hain girişimler geçit bulmayacak"

Yeni anayasa değişikliği ile FETÖ darbe girişimi gibi kalkışmaların bir daha olma ihtimalinin olmayacağına da vurgu yapan Şimşek, "Vesayet sistemi sona ereceği için asla böyle bir kalkışma olmaz. Bu millet dünyaya ders vermiştir. Bundan sonra dünyanın herhangi bir yerinde bir gurup kalkışmaya geçmeden önce, "acaba Türkiye'deki gibi millet dik durur mu" diye düşünmek zorunda kalacak. Bu millet tarih yazmıştır. Bu millet FETÖ ihanet şebekesini çökertmiştir. Hiç merak etmeyin. Bundan sonra milletin gücü ile iktidara gelen hükümetler ne PKK gibi terör örgütü ne FETÖ gibi ihanet şebekelerine ne de DEAŞ gibi terör örgütlerine asla ve asla geçit vermez. Çünkü her şeyin başı milletin verdiği güçlü destektir. İşte cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kalkınma hızlanacak hem de hain girişimler geçit bulmayacak, başarılı olmayacak."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mini miting öncesi İzmir Mardinliler Federasyonu ve Mardin Savurlular Kültür ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Ziyaretler basın kapalı olarak gerçekleşti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?