Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde belediye tarafından yapılan bin 201 konutun kura çekim töreninde yaptığı konuşmasında, söylenenin aksine mevcut sistemin cumhurbaşkanına daha çok yetki verdiğini belirterek, "Meclisi fesheden cumhurbaşkanının ülkeyi yönetmeye devam edeceği bir durum asla söz konusu değil" dedi.
Mavikent 5. Etap konutlarının kura çekilişi sabah saat 09.30 itibariyle Karataş Şahinbey Spor Salonu'nda yapılmaya başlandı. Toplam bin 201 konut için 32 bin 117 kişinin müracaat ettiği konut projesinde hak sahipleri çekilen kurayla belirleniyor. Bin 201 asil ve yedek ismin belirleneceği çekiliş törenine, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyup Özkeçeci ve hak sahipleri katıldı.
Konut sorunu
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep'te konut sorununu çözmek için çalıştıklarını söyleyerek, bu kapsamda ise TOKİ ve yerel belediyelerle inşa edilen konutlarla dar gelirli vatandaşların kira öder gibi konut sahibi olduklarını ifade etti. Bu sorunun çözümünde daha hızlı yol alınması için zaman zaman engel olan bürokrasinin de çözümü için çaba sarf edeceklerini vurgulayan Şahin, "Kimse merak etmesin Şahinbey ve diğer belediyelerimiz olsun, konut sorunu çözmek için güçlü destek vermeye devam edeceğiz. Milyonlarca metrekarelik hazine arazilerini yoksul, işçi ve emekli kardeşlerimize ucuz konut üretilsin diye belediye ve TOKİ'ye verdik, vermeye devam edeceğiz. İnsanın hakikaten onuruna yakışır bir ev, yaşam, çok önemlidir. Her ne kadar adı sosyal konut da olsa, gerçekten çok güzel, nitelikli ve sosyal donatıları ile çok güzel konutlar yapılıyor. Şahinbey Belediyesi bütçesini tam 9 kat arttırmış. Daha önemlisi bu bütçenin yüzde 80'ini millete hizmet, siz kardeşlerimize yatırım olarak devreye sokuyor. İşte kentsel dönüşüm bunun en güzel örneğidir. Bundan sonra da bahsettiği projeyle ilgili olarak, ne yapılması gerekiyorsa, mera vasfında alanın konut yapılması için belediyeye devredilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşüp, o sorunu halledeceğiz. 3 bin konut demek 12 bin insana kaliteli yaşam alanı demek. On binlerce konuta daha ihtiyacımız var. 30 binden fazla kardeşimiz bin konut için başvurmuş. Bedava arsa vermeye devam ediyoruz. 50 bin konut yapılacak. Kira öder gibi hepiniz konut sahibi olacaksınız. Biraz sabretmek gerekiyor. Projenin hayata geçmesi zaman oluyor. 17.5 aylık hükumet sistemine son verip, yönetimde istikrar noktasında destek verin, konut ve diğer sorunlarını da çözeriz" dedi.
"Kararınıza saygılıyız"
16 Nisan'daki referandumda oylanacak olan cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi ve yeni anayasada "evet" ve "hayır" oyu kullanacak herkese saygı gösterdiklerini ifade eden Şimşek, "Sizin de desteğiniz ile 16 Nisan'dan sonra evet çıkarsa bürokrasi azalır, icraat noktasında da ülkemiz hızlanır, belediyelerimizin önü açılır. Fikriniz kararınız ne olursa olsun saygılıyız. En iyisini siz bilirsiniz. Bu kararı verirken, bilgiye dayalı verirsek, ülkemiz, çocuklarımız için hakikaten doğru olur" şeklinde konuştu.
"Yeni sistem siyasi istikrar için"
Şimşek, yeni sistemin siyasi istikrar ve icraatların devamı için önemli olduğunu vurgulayarak, "Ben 65. Hükümette başbakan yardımcısıyım. 1923'te Cumhuriyetimizin kurulmasının üzerinden daha 94 yıl geçmedi. 94 yılda 65 hükümet gelmiş. Hükümetlerin ortalama ömrü 1.5 yıl. Bir proje yapsanız, hemen inşaata başlasanız bile bu kadar zamanda zor bitiriyorsunuz. Basit bir konut projesi bile 1.5-2 yıl olabiliyor" ifadelerini kullandı.
"94 yılda 18. hükümet olması gerekirdi"
Şimşek, Anayasa değişikliğinin ülke gündemine getirilmesi ile ilgili eleştirilere de cevap vererek, "Neden ülkeyi anayasa ile meşgul ediyorsunuz diyenlere cevabım, bu değişiklikle getirilecek hükumet sistemi bugünün sorunu değil. bizim bugün için sorunumuz yok. Şahsi, parti meselesi değil, memleket meselesi. Türkiye'de tek başına hükumetler, süreklilik arz etmiyor. 70, 90'lı yıllar istisna. 16 Nisan'da evet derse milletimiz, 5 yıl kesintisiz, milletin çoğunluğunun destekleyeceği hükumet iş başına gelecek. Anayasa değişikliği 2019'dan itibaren, artık her zaman millet sandığa gittiğinde yüzde 50'den fazla oyla Cumhurbaşkanı seçecek. Ertesi gün hizmete başlayacak. Aynı gün meclisi seçeceksiniz. Meclis güçlü olacak. Yasaları çıkacak. Cumhurbaşkanının faaliyetlerinin sınırını Meclis belirleyecek. Hiç bir kimse yetkisini anayasa, kanunlardan meclisten almadığı bir yetkiyi kullanamayacak. 65 hükümet yerine bugün 18. Hükümet olması lazımdı. Kimi başa getirseniz getirin, 5 yıllığına getirin. 5 yıl kesintisiz icraat olsun. Tarafsız ve bağımsız yargı olsun" dedi.
"Mevcut sistem cumhurbaşkanına çok yetki vermiş"
Şimşek, mevcut sistemin ve anayasanın cumhurbaşkanına daha çok yetki verdiğini söyleyerek, "Mevcut anayasa, 1980 darbesinden sonra yazıldı. Bütün partiler, o gün bugündür bu anayasayı değiştirelim diyorlar. Daha demokratik hale getirelim diyorlar ama önemli sistemde değişiklik yapılamamış. Ama çok büyük bir yapısal sorunu, mevcut anayasadaki yapısal sorunun çözmek için bu değişikliği yapıyoruz. Mevcut anayasa göre cumhurbaşkanına çok yetki verilmiş. İstediği zaman bakanlar kuruluna başkanlık yapıyor. Bakanlar kurulu kararlarını cumhurbaşkanının onaylaması lazım. Bütün atamalar cumhurbaşkanına tabi" diye konuştu.
'Cumhurbaşkanının meclisi feshedebileceği" iddiası
Şimşek, "cumhurbaşkanının meclisi feshedebileceği" yönündeki iddialarla ilgili ise şunları kaydetti:
"Mevcut anayasada bir de başbakan ve hükumet var. O da meclisin içerisinden çıkıyor. Bugün bir sorun yok. Aynı partiden, geçiniyorlar, idare ediyorlar. Önümüzdeki on yıllarda başka bir partiden cumhurbaşkanı ve başbakan olursa, iki başlılık Türkiye'yi krizlere götürür. Bu anayasa değişikliği yapısal sorunu çözmek için, bunun oluşturduğu sorunları gidermek içindir. "Cumhurbaşkanına meclisi fesih yetkisi veriliyor" eleştirisi var. Bu eleştiri doğru değil. Meclisi fesheden cumhurbaşkanının ülkeyi yönetmeye devam edeceği bir durum asla söz konusu değil. Sadece meclise erken seçim kararı veriyor. O zaman meclis hem kendisini hem cumhurbaşkanını da feshediyor. Aynı şekilde cumhurbaşkanı da meclisi erken seçime götürebiliyor. Ne cumhurbaşkanı meclisi feshedip, icraata devam edebilir, ne de meclis cumhurbaşkanını feshedip icraata devam edebiliyor. Kimse kimseyi feshetmiyor. Erken seçim kararı çok istisnai durumlarda millete, hakeme gitmek için yapılmış bir düzenlemedir."
'Seçilmemiş kişi cumhurbaşkanlığını yönetecek" iddiası
Şimşek, seçilmemiş bir kişinin cumhurbaşkanlığı makamını yöneteceği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını belirtti. Şimşek, "Seçilmemiş başkan yardımcısı bumhurbaşkanlığı makamını yönetecek deniyor. Cumhurbaşkanları başkan yardımcılarını millete açıklayabilir. Cumhurbaşkanlığı makamı istifa başka bir sebeple boşalırsa, başkan yardımcısı sadece seçime götürmek üzere 45 günlüğüne vekalet eder. Yeni bir yetki yok. Başbakan ve cumhurbaşkanlığında olan yetkiler, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde toplanıyor. Hiç kimseye sınırsız yetki verilmiyor. Kanunları dinlemezse ne olur, böyle bir seçenek yoktur. Meclise cumhurbaşkanlığından görevden almak üzere yüce divana götürme yetkisi veriliyor. Hakimler ve savcılar kurulu hükumetin etkisine girecek deniyor. Eleştiriler var olan anayasal değişikliklerin çarpıtılması ile ilgilidir. Partili başbakan oluyor. ABD'de cumhurbaşkanı Cumhuriyet Partisi. İlla parti başkanı olması gerekmiyor. Partinin seçilmesinde katkısı olan cumhurbaşkanı kağıt üzerinde olmasa da partili. Bu eleştiri de sorun gibi gösterilse anayasa değişikliğinde tüm dünyanın gelişmiş ülkelerindeki gibi denge gözetilmiştir" diye konuştu.
Kesintisiz icraat için yeni anayasa
Şimşek, kesintisiz icraat için yeni anayasaya evet denilmesini isteyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sizin için önemli, heyecanlı bir gün. Ne zaman Türkiye'de istikrar olsa, güçlü bir hükümet gelse, reform yapılsa, o hükümetler sorun çözse Türkiye büyüyor, gelişiyor, kalkınıyor, demokrasi güçleniyor. Zor bir coğrafyadayız. Yanımızda kaos var, savaş var. Koalisyon mu yoksa istikrarlı hükumet mi yönetse daha iyi olur? Anayasa değişikliğinin özü bu. 5 yıl kesintisiz icraat. Her şeyin de temeli, esası millet. Meclisi de hükümeti de millet doğrudan seçecek."
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise yaptığı konuşmasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e destekleri nedeniyle teşekkür ederek, "Şu ana kadar bu konutumuzla birlikte 4 bin 450 konutu ihtiyaç sahiplerine teslim ettik. Biz bu projeleri yapmaya devam edeceğiz. Küçük sanayi sitemizin yanında, 3 bin konutun projesini hazırladık. Görev süremiz bitmeden bunları teslim etmek istiyoruz. Biz sadece bürokrasiden şikayet ediyoruz. İnşallah 16 Nisan'da güçlü bir evet ile bu bürokrasi engelini aşmak istiyoruz. Bu konutların yanında sosyal donatı da yapıyoruz. İnşallah her yaptığımız proje bir öncekine göre daha iyi olacak" dedi.
Bakan Şimşek de kura çekti
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve törene katılan AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, Gaziantep Emniyet Müdürü Erhan Güven ve beraberindeki protokol de kura çekilişi yaptı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, mikrofonu eline alarak, kurada ismi çıkan hak sahiplerinin tek tek duygularını sordu.
Kurada ismi çıkan Sevgi Yılmaz, "Yıllardır ev hayali kuruyorum. Çok şükür bir ev sahibi olacağım. Allah bin kere razı olsun sizlerden" derken, Ayfer Kurt ise "20 yıldır evliyim. İlk kez evim olacak. Allah razı olsun" diyerek duygularını dile getirdi.
"Yetiş ya Fakih Ahmet"
Kurada ismi çıkan Fatih Uz isimli bir vatandaş ise sabahtan beri "Yetiş ya Fakih Ahmet" diyerek, adının kurada çıkması için dua ettiğini belirterek, "Sabahtan beri, "yetiş ya Fakih Ahmet" diye dua ediyorum. Sonunda yetiştiler, benim de ismim çıktı. Çok mutlu oldum. Herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve beraberindeki protokol, yaptıkları çekilişin ardından programdan ayrıldı. Konutlar için talihli isimlerin belirlenmesi sürüyor.
İHA