Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Demirci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı. Toplantıya katılan Başbakan Binali Yıldırım Ardahanlılara 2 ay içinde Sınır Ticaret Merkezi açılacağı sözünü verdi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
81 ilden 365 oda/borsa başkanının özel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini aktarma fırsatı yakaladığı şurada konuşan Başbakan Binali Yıldırım, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları dinledi.
-" Ardahan'a Gittiğinde Müjdeyi ver 2 ay içinde Sınır Ticaret Merkezini Açıyoruz'
TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurasında Ardahan'daki odalar ve borsalar adına konuşan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Ardahan'ın sorunlarından bahsetti. Ardahan'ın kalkınmasının ve göçün durdurulabilmesinin var olan teşvik modeli ile mümkün olamayacağını söyleyen Demirci, "Zira bölgesel teşvikler sonucu şu ana kadar ilimizdeki yatırımcı sayısı 0 dır. Bu durum illere özgü teşvik sisteminin getirilmesi gerçekliğini ortaya çıkarmaktadır. Tabii ki siz sayın başbakanımızın açıkladığı Teşvik paketi müjdesi bizleri heyecanlandırmış, şimdiye kadar olmadığından fazla umuda sevk etmiştir. Cazibe merkezleri düşüncesi doğru bir düşünce olmakla birlikte; Cazibe Merkezlerinin Merkezi olacak ilden farklı olarak ile bağlı diğer illerin kendine özgü değerlerini ön plana çıkaracak, iç dinamiklerini gözeten teşvik tedbirleri hazırlanmalıdır.
Ardahan ilinin iki karayolu ve bir demir yolu sınır kapısının olmasını lehimize çevirecek biçimde lojistik ve dış ticaret merkezi haline getirilmesi, bunun yanın da ilimizden geçen ve Avrupa'ya uzanan enerji hatları ilimizin kalkınması ve bölge ölçeğinde ekonomik ve sosyal gelişme stratejileri oluşturulmalıdır.
Ardahan'ın alt yapısı tamamlanacak sınır kapıları ile dış ticaret hacmi artacaktır. Enerji hatlarının geçmesi ile sanayi ve lojistik sektörüne yatırımlar yapılabilmesinin yolunu açmak için, Kafkasya Ülkeleri Ortak Üretim Sahaları, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın olduğu üretim alanlarının hayata geçirildiği yeni bir tür Sınır Ticaret Merkezi tipi geliştirilebilinir.
Ayrıca Ardahan'a özgü olarak sanayi yatırımlarının pazar ve ham maddeye uzaklığı göz önünde bulundurularak taşımacılık yani nakliye desteği sağlanmalıdır.
Ardahan'ın bozulmamış doğası ve ekolojisinin saflığı en önemli potansiyeli olduğu gerçeğinden yola çıkarak;
Kış, Kültür ve Doğa Turizmini geliştirecek teşvikler sağlanmalı ve geliştirilmelidir.
İsteğimiz ve Beklentimiz Hayvancılık ve Dış Ticaretin yanı sıra Kış ve Kültür Turizm altyapısının geliştirilmesi için Ardahan'a özgü teşviklerin sağlanmasıdır.
Ardahan'ın ülke içi ve uluslararası yol bağlantılarının ivedilikle tamamlanması hem dış ticaret potansiyelini hem de diğer ekonomik potansiyellerini harekete geçirebilecektir.
Göç hızını yüksek olduğu ilimizde öncelikle yöre halkı sonra sırasıyla öğrenciler ve ziyaretçiler için sosyal donatı alanları oluşturulmalı ve desteklenmelidir. Bunun içinde öncelikle fırsat eşitliği esas alınarak Kadın ve Genç girişimciliği desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.
Bugün burada bizlere illerimizin sorunları ve çözüm önerilerini dile getirme fırsatı veren sayın Başbakanımıza ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı sayın M.Rıfat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum." dedi
İHA