Başbakan Yıldırım: "Parlamenter Sistem 2007’de Değişti"

Başbakan Binali Yıldırım, "Maalesef 2007'de Cumhurbaşkanı seçimi yapılırken, CHP karşı çıktığı için seçim yapılamadı. Biz de halka gittik ve...

Başbakan Binali Yıldırım, "Maalesef 2007'de Cumhurbaşkanı seçimi yapılırken, CHP karşı çıktığı için seçim yapılamadı. Biz de halka gittik ve millet Cumhurbaşkanını seçti. Parlamenter sistem 2007'de değişti" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandum çalışmaları kapsamında şehir buluşmalarına devam ediyor. Edirne Gar'ında düzenlenen "evet" mitinginde vatandaşlara seslenen Başbakan Yıldırım "Sevgili Edirneliler, hepinizi hasretle, selamlıyorum. Edirne ile gurur duyuyoruz. Çünkü Edirne Osmanlı cihan devletinin başkentliğini yapmış. Edirne, İstanbul'un fatihi Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu şehir. Edirne aynı zamanda Mimar Sinan'ın da donattığı, imar ettiği bir şehir. Bu vesile ile Edirneli şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla yad ediyorum. 16 Nisan'a 17 gün kaldı. 17 gün sonra sandığa gideceğiz. Ülkemiz için, geleceğimizin için önemli bir karar vereceğiz. Edirne hazır mı? Edirne ne diyor? Edirne kararını çoktan vermiş, karar evet, istikamet Cumhuriyetin 100'üncü yılı. Atatürk'ün muasır medeniyet seviyesi. 16 Nisan'da hükümet sistemini değiştireceğiz. Dikkat edin Edirneliler, devlet sistemi demiyorum, hükümet sistemi diyorum. Çünkü kafa karıştıranlar var. Biz 29 Ekim 1923'ye İstiklal Harbinden başarıyla çıktık. Devlet sisteminin adını koyduk. Cumhuriyet. Cumhuriyet cumhurundur. Cumhuriyete el uzatanlar, laf söyleyenler en önce Edirnelileri karşısında bulur, milleti karşısında bulur" dedi.

"Parlamenter sistem 2007'de değişti"

15 Temmuz'da asker kılığına girmiş alçak teröristlerin herkesin ortak değeri cumhuriyete saldırdığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Hedefleri Cumhuriyetti, meclisti. Ama millet buna müsaade etmedi. Siz müsaade etmediniz. Millet, Cumhurbaşkanına, Başbakanına ve daha da önemlisi TBMM'ye sahip çıktınız. Kim rejimi değiştirmek isterse, karşısında milleti bulur. Bu bir hükümet sistemi değişimidir. Şimdi parlamenter sistem var. Bu sistem maalesef zaman zaman problem üretiyor. Geçmiş yıllara gidelim, 90-70'li yıllara gidelim. 28 Şubatları yaşadı, krizleri yaşadı, milyarları kaybettik. 11 sene o krizlerin borçlarını, 638 milyar borç ödedik. Bu borçları ödemeseydik daha fazla hizmet olacaktı. Daha kalkınmış bir Türkiye olacaktı. Biz getirdiğimiz 18 madde ile Cumhurbaşkanlığı sistemi ile değiştiriyoruz. Bizde maalesef 2007'de Cumhurbaşkanı seçimi yapılırken, CHP karşı çıktığı için seçim yapılamadı. Biz de halka gittik ve millet Cumhurbaşkanını seçti. Parlamenter sistem 2007'de değişti. İki başlılık var, bu iki başlılık sorun oluyor. Bu iki başlılık bize zaman kaybettiriyor. Kalkınmalarımız yavaşlıyor. Dolayısıyla mevcut sistem Türkiye'nin büyümesine ekonominin büyümesine ayak uyduramıyor. Ülkenin vaktinin, enerjisinin boşa harcanmasına neden oluyor. Bunun örnekleri geçmişte çok var. Bir parti tek başına iktidar olamıyorsa, hükümet kurulamıyor. 7 Haziran'a bakın hiç parti tek başına iktidar olmadı, hükümet kurulamadı. Seçime gitmek zorunda kaldık ve bu arada HDP gerçek yüzünü göstermiş oldu. Ceylanpınar'da 2 tane polisimizi bölücü örgüt şehit etti. Bakın İngiltere'de 1950'den bu yana sadece 15 hükümet, Almanya'da 24, Fransa'da 14, Türkiye'de 67 yılda 48 hükümet kurulmuş. Yazık değil mi bu millete, durmadan seçime gidecek. 1.5 yılda bir hükümet kurulmuş. Bakanlar ancak tebrikleri kabul eder sonra da vedalaşmaları" ifadelerini kaydetti.

"Güvenoyunu da, yetkiyi de siz vereceksiniz"

"Bu değişiklik 2019 seçimlerinde yürürlüğe girince sandıktan mutlaka hükümet çıkacak, tek başına iktidar çıkacak" diyen Başbakan Yıldırım, "Hem tek başına bir iktidar olacak hem de çok güçlü olacak. En az yüzde 50 oyla iş başına geliyor. 5 yıl boyunca çalışıyor, hizmet ediyor. 5 yıl sonra vatandaş seçerse var ama üçüncüsü yok. AK Parti iktidara geldiğinde doğan çocuklar bugün 15 yaşında. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde işin sahibi, patronu siz olacaksınız, millet olacak. Güvenoyunu da, yetkiyi de siz vereceksiniz. Onlara hizmet etmek düşecek. Çiftinin tarladaki ürünü para edecek, işçi alın terinin hakkını alacak. ABD'de, Çin'de, Avrupa devletlerinde ekonomi güçlü, çünkü buralarda güçlü iktidarlar var. Bir ülkede güçlü iktidar varsa o ülke büyür. Bizler tek başına iktidarlarda kazandıklarımızı, koalisyonlarda harcıyoruz. Bedeli millet ödüyor. Cumhurbaşkanı seçilemedi, ekonomik kriz, siyasi kriz. İşte bu halk oylaması bütün bu krizleri ortadan kaldırıyor. Türkiye'de bu krizlerin sebebi zayıf hükümetler, ne zaman oldu? 2001 krizinde. Türkiye'yi daha fazla yatırım bir ülke konumuna yükseltmek istiyorsak, bu değişikliği yapmak zorundayız. Merhum Menderes, merhum Özal dönemlerinde Türkiye sıçramalar yaptı. Biz de Recep Tayyip Erdoğan döneminde sıçrama yaptık, ilklerle tanıştık. 81 ilini birbiri ile buluşturduk. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Trakya'da projelerimizle çehresini değiştirdik. İstanbul'a yapılan 3'üncü Köprü, 3'üncü Havaalanı tüm Türkiye'nin işini görüyor. Çanakkale Köprüsü bitince ne olacak? Edirne'den Çanakkale'ye Bursa'ya komşu kapısı olacak. Avrupa'dan gelen trafik Akdeniz'e geçecek. İzmit Körfezi'nde Osmangazi Köprüsü ile de hem Çanakkale Boğazı'nı hem de İzmir Körfezini tam bir çember yaparak, birleştiriyoruz. Edirne'den Bursa'ya gidin İskender yiyin. Bir günde 5 vilayet geçin. Bunların ikisi de tamam diğerleri de yapılıyor. Hızlı tren başlıyor. Selçuklu başkentini Osmanlı başkentine oradan da Cumhuriyetin başkentine Ankara'ya bağlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bu anlattığımız işler daha hızlanmış olacak" diye konuştu.

"Fırsat bu fırsat, bir kez daha düşün Kılıçdaroğlu"

Başbakan Yıldırım, "Sandıktan "evet" çıkmasında ne olursa olsun Türkiye batsın diyorlar, terör azarsa artsın, ekonomi batsın, yeter ki Erdoğan kazanmasın, Türkiye'ye ne olursa olsun. Biz bu anlayışlarla nereye varacağız. Biz bu anlayışlarla hep mücadele ettik. İşte Edirne. Edirne'de belki bize verilen oylar muhalefete verilen oylardan daha az. Ama biz Edirne'ye daha az hizmet götürelim demedik. Tek bayrak, tek millet, tek vatandır. Kimsenin düşüncesine bakmayız, etnik kökenine bakmayız. Bizim derdiğimiz ülkeyi büyütmek. Büyük olsun 80 milyonun diyoruz. Bu anayasa değişikliğine kimler hayır diyor, bakın PKK karşı çıkıyor. FETÖ gece gündüz hayır için çalışıyor. Bazı Avrupa ülkeleri de Almanya, Hollanda, İsviçre. Bunlar size bir şey hatırlatmıyor mu? Hadi bunları anladık da CHP'ye ne oluyor. Kılıçdaroğlu, "Ben bu anayasaya 1982'de hayır oyu verdim" diyor. Biz de senin hayır verdiğin anayasayı değiştiriyoruz. Sana düşen evet demektir. Kendi içinde çelişiyorsun. 82'de kalmışsın. Biz sen 82 modelsin diyoruz, alınıyorsun. Fırsat bu fırsat, bir kez daha düşün Kılıçdaroğlu. CHP 2011 seçim beyannamesinde diyor ki biz iktidar gelirsek 21'e indireceğiz diyor. Biz daha iyisini yapıyoruz 18'e düşürüyoruz. Niye karşı çıkıyorsun? Kendinle niye çelişiyorsun? Bir de 550 milletvekili 600'e çıkacak niye karşı çıkıyorsun. Kendiniz 450'den 550'ye çıkardınız. Unutuyorlar, yaşlandık diyorlar ama bir hatırlatan olur. Almanya'da milletvekili sayısı 637, Fransa'da 900, nüfusu bizden az. İngiltere, İtalya aynı. Milletin daha fazla vekilinin olmasının ne zararı var. Maalesef bunlar, çelişkilerdir, tutarsızlıktır. Bunlar dün söylediklerini yok sayıyorlar. Biz ise AK Parti olarak gönül dili ile milletin dilini konuşuyoruz" dedi.

"Gün beraber olma günüdür"

"Bizim derdimiz millete, Türkiye'ye hizmet. İşimiz hizmet, gücümüz millet dedik. Gece gündüz yorulmadan, Türkiye hizmet ederek, buralara geldik" ifadelerini kullanan Başbakan Yıldırım, "Edirne'nin bizde ayrı bir yeri var. Medeniyet şehrimiz için bütün imkanları seferber ettik, 11 milyar yatırım yaptık. Okullar, toplu konutlar, barajlar daha bir sürü eserler kazandırdık. Hastaneler yaptık. Edirne'de 2002 yılında 6 tane ambulans vardı. Koca Edirne'de şimdi 42. 6 nere 42 nere. 2002 yılında bu şehrin içme suyu sıkıntı var. Şimdi böyle bir sorun kaldı mı? Edirne'de çiftçi kardeşlerimize verilen destek 2002 yılında 37 milyondu, şimdi ise 263 milyon oldu. 2002'de sadece 70 kilometrede rahmetli Özal'ın yaptığı bölünmüş yol vardı. Şimdi ne kadar var 260 kilometre. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz, bunu herkes kafasına soksun. Bu mitingin ardından Meriç Köprüsü'nü açıyoruz. Taşkın olur, sel olurdu. Geçtiğimiz yıllarda Müezzinoğlu bey ile temelini atmıştık şimdide açıyoruz. İşte hizmet bu. Çanakkale Köprüsü tamamlandığında bu yolla Edirne Balkanlara açılan yolu olacak. Destek ödemelerini küçük küçük ödenmeyecek. Bir yazın bir de kışın verilecek. Böylece çiftçilerimiz yaza da kışa da hazırlıklı girecek. Edirne'ye damızlık düve üretim merkezi kuruluyor. Edirne'ye, pehlivan kardeşlerimize bir müjde verelim. Edirne'ye spor lisesi yapmak kararı aldık. Gün beraber olma günüdür. Edirne hazır mı? Demokrasiyi taçlandırmaya hazır mısınız? Gençlerimiz için "evet" hazır mısınız? Tek vatan, tek devlet için, tek bayrak için kararımız, "evet'. Sağ var olun, Allah'a emanet olun. Regaip Kandilizi'ni tebrik ediyorum" dedi.

Başbakan Yıldırım'a, Edirne mitinginde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve AK Parti Milletvekilleri eşlik etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

Chp’li Ali Gökçek: Alkol Sahte, Facia Gerçek
Muhtar Kent kimdir, kaç yaşında, nereli? Millet İttifakı'nın CB adayı Muhtar Kent mi?
Kimler Cumhurbaşkanı adayı olacak? 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları belli oldu mu?