Başbakan Binali Yıldırım, darbeleri önlemek için istikrarı sürekli hale getirmek başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu belirterek, meclisteki partilere de seslenerek "Gelin bu anayasa değişikliğini Meclisten geçirelim ve milletin önüne götürelim. Milletten korkulur mu" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, "Ödemiş Tarım Mitingi'nde çiftçi ve besiciye tarım ve hayvancılık teşviklerini, desteklerini açıkladı. Hükümet Konağı önünde düzenlenen mitingde alanı dolduran binlerce Ödemişli, Başbakan Yıldırım'ı ellerinde Türk bayraklarıyla büyük bir coşkuyla karşıladı.
Başbakan Binali Yıldırım'a eşi Semiha Yıldırım'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, AK Parti milletvekilleri de eşlik etti.
'Ödemiş seninle gurur duyuyor" sloganları arasında kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, "Biz Ödemiş ile Türkiye ile gurur duyuyoruz. Açık Veysel'in dediği gibi karar toprağın sadık dostlarısınız. Alın teriniz ile toprağa bakar bağ ederseniz. Sizin ellerinizle toprak, sofra bereketlenir. Sizin emeğinize sahip çıkmak da kardeşinizin görevidir. Emeğinizin, alınterinizi tek bir damlasını bile zayi etmemek için canla başla çalışıyoruz" dedi.
"Tedbirimizi almamız gerekiyor"
Hükümet olarak tarım sektörünü stratejik sektör olarak ilan ettikleri belirten Yıldırım, "Bugün 7,5 milyar insan yaşıyor, 2040'ta bu 10 milyarı geçecek. Ama her yıl 12 milyon hektar arazi yok olup gidiyor. 34 ülke bugün gıda sıkıntısı çekiyor. Tedbirimizi almamız gerekiyor. Tarım alanlarına sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.
Milli tarım stratejisini açıkladığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, müjdelerini Ödemişlilere de anlattı. Tarımda ezber boza uygulamaya geçtiklerini belirten Yıldırım, bundan sonra tarım desteklerini senenin her ayında değil, 2 yılda 2 sefer ödeme yapacaklarını vurguladı. Başbakan Yıldırım, gübrede yüzde 23 indirim, mazotta da yarısını kendilerinin karşılayacaklarının altını çizdi.
175 proje, 780 milyonluk yatırım
Bugün ellerinin boş gelmediğin belirten Yıldırım, "Bugün 780 milyon liralık 175 projenin toplu açılışını da yapıyoruz. Bu hizmetlerin İzmirimize, ülkemize kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Bu projeler arasında İzmir Katip çelebi Üniversitesi'nin eğitim tesisleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, çevre, Şehircilik Bakanlığı'nın tesisleri var. Okullar, DSİ'nin, PTT'nin Sağlık bakanlığı'nın tesisleri var. Velhasıl vatandaşın ihtiyacı olan eserlerin toplu açılışını yapıyoruz" dedi.
"Darbecilere darbeyi vurdunuz"
15 Temmuz hain darbe girişimine de değinen Binali Yıldırım, "Darbecilere darbeyi vurdunuz. Türkiye'nin yolunu, önünü açtınız. Durmayacağız, yorulmayacağız, yılmayacağız, yola devam edeceğiz. 15 Temmuz'da darbeyi sona erdirdiniz ama durmadınız. 27 gün boyunda gündüz işinizde gücünüzde akşam da demokrasi nöbetlerinde meydanları boş bırakmadınız. İzmir çok büyük iş yaptı. İzmir bu darbecilere hak ettikleri dersi en iyi şekilde verdi. Sağolun varolun, sizlerle gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.
"Gönül gönüle başaramayacağımız hiçbir şey yok"
Ülke için çalışmaya, üretmeye devam ettiklerin belirten Yıldırım, şunları söyledi:
"14 yılda İzmir'e tam 40 katrilyon 14 bin konut, 9 bin derslik, 27 adet baraj ve sulama tesis, 23 hastane ve sağlık tesis, 2 tane de şehir hastanesini yeni yapıyoruz. Her biri bin 600 yataklı. Tam 447 bin dönüm araziyi suyla buluşturduk. Toprakları bereketle buluşturduk. İçme suyunu da Gördes Barajı ile giderdik. İzmir'e doğalgazı getirdik. Yetmedi Ödemiş'e de getirdik. Yaklaşık 4,5 miyar lira tarıma destek verdik İzmir'de. 262 kilometre Torbalı'dan Kiraz'a kadar yeni yol yapıyoruz. Yolları bölüyoruz, hayatları kurtarıyoruz, memleketi birleştiriyoruz. Bayraklı tünelleri Konak Tüneli ve 70 köprünün yapımını tamamladık. Adnan Menderes Havalimanı'nı Türkiye'nin en modern havalimanı yaptık. Avrupa'nın en modern lojistik merkezini Kemalpaşa'da kuruyoruz. Bergama çevreyolu önümüzdeki yıl bitiyor. İzmir'den Edirne'ye oradan Avrupa'ya uzanacak Kuzey Otoyolu devam ediyor. İstanbul-İzmir arası 3 saate iniyor. Osmangazi Köprüsü'nü açtık. Kemalpaşa'dan da Manisa'ya doğru gidiyoruz. 2018'de İstanbul-İzmir ver elini 3 saat. Yine 2019'da hızlı terenin sesini İzmir'de duyacaksınız. Afyon'dan İzmir'e yapılmaya başlandı. Bir günde İzmir'den çıkıp İstanbul'a, İstanbul'dan Ankara'ya, Ankara'dan hızlı trenle tekrar İzmir'e, 3 büyük kenti 12 saatte gezip gelecekseniz. İşte derli olmak bu demek, insana hizmet lafla olmaz. Daha yapacak çok işimiz var. Hepsini hzı kesmeden tamamlayacağız. Yeter ki bir olalım, gönül gönüle verelim. Başaramayacağımız hiçbir iş yok" diye konuştu.
Göreve geldiklerinde devletin sorumluklarını eksiksiz yapmak olduğunu söylediklerini belirten Yıldırım, "Türkiye'nin dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasında gösterilmesi için canla başla çalışıyoruz. Çünkü bizim başımızda Türkiye sevdalısı, yedi düvele karşı dimdik duran bir Cumhurbaşkanımız var. 7 milyon vatandaşımız için taş üstüne taş koymak için çalışıyoruz. Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koymalıyız. Bu sorumluluğumuzu göreve geldiğimizden beri sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye 1 idi 3 oldu"
Türkiye'nin nereden nereye geldiğini örneklerle anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
" Türkiye IMF'nin kapısından gelemiyordu. Borcu milyarları bulmuş, bankaları iflas etmiş, bir gecede yüzde 50 fakirleşmişti. Çaresizlik çare değildir. İşte o günlerde bir ses yükseldi Anadolu'dan "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" ve AK Parti tek başına iş başına dediniz bizleri göreve getirdiniz. Bir Türkiye oldu 3 Türkiye. 3 bin 200 dolardan kişi başına geliri 10 bin dolara çıkardık. Okul sayımızı 2 kat artırdık, öğretmen sayımızı 2 kat artırdık. Sağlıkta dünyanın gıptayla baktığı dönüşümü gerçekleştirdik. Sağlık olsun demekle olmuyor. Vatandaşınızı derdi ile dertlenmezseniz, o zaman sosyal devlet olamazsınız. AK Parti hizmetin, demokrasinin, insan haklarının adıdır."
"Ceketimizi şapkamızı alıp kaçmadık"
Başbakan Yıldırım, hiçbir namerde, bayrağımızı, bir karış toprağı vermeyeceklerini belirterek, "15 Temmuz'da namusumuza hep birlikte sahip çıktık. Ceketimizi şapkamızı alıp kaçmadık. Darbelerde şapkasını alıp kaçan iktidarlar gibi olmadık. Darbe karşısında dimdik duran bu aziz milletin karşısında şapka çıkardık. Katillerle göğüs göğüse mücadele ettik. Milli iradeye sahip çıktık. Şehitler verdik, gazilerimiz oldu ama namerde boyun eğmedik. Şehitlerimize rahmet diliyoruz. Onlar bizim baş tacımızdır. Gerek bölücü terör örgütüne karşı kahramanca çarpışan aziz şehitlerimize, 15 Temmuz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
"Başkanlığı getirelim sorunları bitirelim"
Türkiye'nin 1950'den beri darbeler ve Yeni Anayasa'yı konuştuğunu belirten Yıldırım, "Bir türlü bu iki illetten de milleti maalesef kullanamadık. Bize yetki verdiniz. Başaramadık. Seçim meydanlarında unutmayın bütün partiler yeni Anayasa diyor. Geleceğiz, milletin ihtiyacı olan Anayasa'yı yapacağız. Fakat seçimden sonra yetkiyi veren sizsiniz. Sizin verdiğiniz yetkiyi kullanmak, sizin istediğiniz işleri hizmetleri yapmak da bizim görevimiz. İki gün önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dedi ki "Artık şu Anayasa meselesini halledelim." Bizim düşüncemiz yani MHP'nin düşüncesi parlamenter sistemi daha da güçlendirmek. Ama biz de diyoruz ki darbeleri önlemek için, istikrarı sürekli hale getirmek için zayıf hükümetlerle Türkiye'nin kayıplarını önlemek için mutlaka ve mutlaka tek başına iktidar güçlü iktidar sağlayacak sisteme ihtiyaç var. Buda başkanlık sistemdir. Başkanlık sistemini getirelim sorunları giderelim. Anayasa'yı gelin millete götürelim. Milletten korkulmaz, darbeyi savuşturan milletin önünde selam durulur selam. Onun için bunu meclise götürüp, sizlerin onayına sunacağız" dedi.
"Gelin meclisten geçirelim"
Başbakan Yıldırım şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz yaptığımız referandumla birlikte cumhurbaşkanı artık vatandaş tarafından seçiliyor. Şimdi bu fiili durumu mevcut durumu anayasayla düzeltmek gerekiyor. Bahçeli bunu da söylüyor. Eğer böyle diyorsanız biz de hazırız. Gelin bu anayasa değişikliğini Meclisten geçirelim ve milletin önüne götürelim. Milletten korkulur mu? Milletten korkulmaz, darbe savuşturan milletin önünde selam durulur selam. Bu anayasayı Meclise getireceğiz. Meclisten 330 oyu ve üstünü alır almaz doğru önünüze geleceğiz, sizlerin onayına sunacağız. 367 olsa yine millete soracağız. Önemli işlerin adresi millettir. Ülkede işler sarpa sardığında çözümü üreten, düğümü çözen hep siz oldunuz, millet oldu. Onun için siyasetin çıkmaz sokağa girdiğinde önünü açacak tek adres milletin adresidir. Bu sefer de bunu yapacağız. Önünüze getireceğiz ve memleketi artık bu sorundan kurtaracağız. Çünkü ak parti sorunları torunlara bırakan bir parti değildir. Sorunları çözen, torunları aydınlık yarınlara hazırlayan bir partidir."
Partilere anayasa çağrısı
Başbakan Yıldırım meclisteki partilere de seslenerek, "Bir kez daha sesleniyorum. Gelin bu sefer bu sorumluluğu yerine getirelim. Bu şerefli görevi ihmal etmeyelim. Mecliste bu anayasa değişikliğini gerçekleştirelim Darbe anayasasından kurtarmakta bu çorbada sizin de tuzunuz olsun. Bu sizlere partilerinize, gönül vermiş olan milyonlara sözünüzdür, borcunuzdur. Zamanın ruhunu kaybetmeyin. Bu millet için yapacak daha çok işimiz var. Yatırımlarımız için gece gündüz durmayacağız. Hem içeriden hem dışarıdan bu milletin önüne konulan engelleri kaldırmanın mücadelesini veriyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de bir zamanlar bu topraklara kasteden düşmanları bu torakları dar eden bu vatandaşlar 15 Temmuz ihanetinde de cezalandırmışlardır. Onlara anladığı dilden en güçlü cevabı Ödemişliler de vermiştir. Artık bu memlekette her şey garanti altında, insan hakları, demokrasi, hukuk, dolayısıyla ülkemiz garanti altında. İzmir'İn yeri ayrıdır. 10 bin yıldan beri Anadolu coğrafyasının giriş kapısıdır. Ege topraklarının başkentidir. İzmir bizim gözbebeğimizdir. İzmir tarımın da kültürün de merkezidir" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının ardından Ödemiş'teki tesislerin toplu açılış töreni için kurdele kesti.
İHA