’Başka Dilde’ Kurs

Antalya'nın Serik ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan işitme dili eğitim kurslarına, işitme engelli vatandaşların yanı sıra, kurumda çalışan...

Antalya'nın Serik ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan işitme dili eğitim kurslarına, işitme engelli vatandaşların yanı sıra, kurumda çalışan personeller de katılıyor. Eğitimle, işitme engelli vatandaşların kurumda çalışan tüm personellerle kolay iletişim kurulabilmesi ve anlaşabilmesi hedefleniyor.

Serik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü anlamlı bir çalışma yaparak açtığı işaret dili eğitim kurslarında personellerine de eğitim veriyor. Eğitimle işitme ve konuşma engelli vatandaşların resmi kurumlardaki işlerinde işaret diliyle derdini daha kolay anlatması ve istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade, düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini sağlanması ve kurum personelinin de engelli vatandaşlarla daha sağlıklı iletişim kurabilmesi amaçlanıyor.

"Esnaflara ve turizm sektöründe de yaygınlaştırmayı planlıyoruz"

Serik Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Şanlı, resmi kurum çalışanlarının işaret dilini öğrenmesinin, işitme engelli vatandaşlarla kolay iletişim kurulabilmesi ve anlaşabilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti. Daha önce açılan 3 kursta 68, yeni açılan kursta da 20 kursiyere işaret dili eğitimi verdiklerini ifade eden Şanlı, daha çok resmi kurum çalışanlarının bu dili öğrenmesine önem verdiklerini ifade etti.

İşaret dili kursunu turizm sektöründe de yaygınlaştırmayı planladıklarını söyleyen Şanlı, "İlçemize yaklaşık 40 civarında kurs var bunlardan birisi işaret dili kursu. Ülkemizde ihtiyaç duyulan bu alanda dördüncü dönem kursumuz. Özellikle resmi kurumlarda ve diğer kuruluşlarda bu kursları yoğun bir şekilde açmayı planlıyoruz. Kurumların dışında da esnaflara ve turizm sektöründe de yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Özellikle devlet okulları, hastaneler ve tapu dairelerinde bu aşamada istihdam sağlanması gerekiyor. Çünkü gelen vatandaşlarımız zaman zaman iletişim kurmakta zorlanıyorlar. İster istemez karşılıklı anlaşılamayınca hatalı yapılan işlemler sonucu kişiler mağdur olabilmektedirler. Bu açığı kapatmak için Halk Eğitim Müdürlüğü olarak kurs açmayı gelen talepleri değerlendirmeyi düşünüyoruz" dedi.

"Herkes bu dili öğrenmeli"

En büyük sorunun işitme engellilerle sağlıklı diyalog kurulamaması olduğunu belirten İşaret Dili Eğitmeni Günay Dündar ise, "Bu nedenle işitme engelli insanlara en temel ihtiyaçları olan sosyal ve sağlık alanlarında onlara yardımcı olabilmek için daha çok kişinin bu dili öğrenmesi gerekiyor. Serik'te bu talebin çok olması güzel. Herkesin işitme engellilere yardımcı olabilmesi için bu dili öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde katılan arkadaşlarımız gayet iyi bu dili öğrendikleri için tebrik ediyorum" diye konuştu.

Farklı kurum ve sektörlerden eğitime katılan kursiyerler de işaret dilini öğrenmek gerektiğini ifade ederek, kurumda çalışanların işitme engellilere yardımcı olabilmek, iletişim kurabilmek, dertlerini, sorunlarını anlayabilmek için işaret dilini öğrenmek istediklerini söyledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin’e Rapor, “bir Gün Okula Aç Git, Günü Simit Ve Ayranla Geçir”
Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı