Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Keskinler Konağını ziyaret etti.
Kastamonu'nun sivil mimarisinin sembollerinden olan Aktekke, Çatlakoğlu, Aycılar, Hüma Hatun, Şeyhoğlu, Atabey, Mazlumcuoğlu ve Koçoğlu Konaklarını tamamlayarak yıllardır yapılamayan bir harekatı başlatan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, şehrin kültürüne kazandırılmak üzere satın alınan Keskinler Konağı'nda incelemelerde bulundu. 1800'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen ve mevcutta 22 odası bulunan Keskinler Konağı'nı Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu, Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sirkecioğlu ve proje ekibiyle birlikte inceleyen Başkan Babaş, Kastamonu'nun gizli hazinesinin sivil mimarisi olan konağın restore edilerek aslına uygun hale getirileceğini söyledi.
Keskinler Konağı'nın rölöve ve restorasyon çalışmalarına hız verileceğinin de altını çizen Başkan Babaş, şehrin turizmini canlandırmak adına dört koldan çalıştıklarını kaydetti. Yaklaşık 30 civarında tarihi konakta çalışma başlattıklarını da aktaran Babaş, "Tüm gücümüzle bu yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz. Ülkemizde kültür turizminin önde gelen illerine bakıldığında yerel yönetimlerin geçmiş dönemde yaptıkları çalışmaların önemi büyük. Maalesef bizde bu çalışmaların bir dönem valilik tarafından gerçekleştirilmeye çalışıldığı ancak daha sonra her hangi bir adımın atılmadı. Kaybedecek zamanımız yok. Dört koldan başlattığımız çalışmaları hızla tamamlamalıyız. Bizler üç yıldır ilimizin saklı potansiyelini hayata geçirmek adına yoğun uğraşlar veriyoruz. Bunun da meyvesini önümüzdeki yıllarda alacağımızdan eminim" dedi.
Sokak sağlıklaştırma, tarihi türbelerin restorasyonu, tarihi çeşmelerin restorasyonu, tarihi hanların cephe iyileştirmeleri, konakların restorasyonu ve tarihi meydanlardaki düzenleme projeleriyle tarihi Kastamonu'yu ayağa kaldıracaklarını vurgulayan Başkan Babaş, "Bu konuda Türkiye'de en hızlı ilerleyen iliz. Aslında 30 veya 40 yıl önce yapılması gerekenleri bizler şimdi yapıyoruz. Konaklarımız ve tarihi sokaklarımızın yanı sıra tarihi çarşılarımızı, meydanlarımızı ve stratejik noktalarımızı ele alıyoruz. Bu kültürel noktalara lojistik ve stratejik destek verebilecek projeleri de bir bir faaliyete geçiriyoruz. Dört koldan başlattığımız çalışmalara yoğunlaşmış durumdayız. Tüm projelerimiz neredeyse aynı anda başlıyor. 2017 yılı içerisinde de Bakırcılar Çarşısı, Nasrullah Meydanı, 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma projelerini başlayıp bitirmek hedefindeyiz. Projelerimizi tamamladığımızda hedeflediğimiz Dünya Kültür Miras Listesi'ne ulaşacağımız düşüncesindeyim. Tarihi projelerimizi Seyrangah Projemiz ve Teleferik Projemizle de destekleyeceğiz. Kültür turizminde Dünya'nın en nadide illerinden birine sahip olduğumuz düşüncesindeyim. İnşallah önce merkezdeki çalışmalarımızı tamamlayacağız. Ardından ise ilimizi bir bütün olarak ele alıp turizmin gelişmesi adına gerekenleri yapacağız. Ben Kastamonu'nun kurtuluşunun turizmde olduğuna inanıyorum ve bu yolda hemşehrilerimizden aldığımız büyük güçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
İHA