Canik Belediye Başkan Osman Genç, belediye tarafından kurulan Samsun Yerel Ekonomik Kalkınma Platformu'nca düzenlenen Ekonomi Çalıştayı'nın sonuç raporunu içeren kitabını iş adamlarıyla buluşturmak üzere ziyaret turlarına başladı.
İlk olarak ziyaret ettiği Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nde (ASKON) Başkan Mehmet Furkan Okudan ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşen Başkan Genç, Ekonomi Çalıştayı'nda ortaya çıkan 19 maddelik önerinin Samsun'u 2023 hedeflerine ulaştıracak yol haritası olduğunu söyledi.
Samsun'un potansiyeli olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Genç, "Biz Canik Belediyesi olarak şehrimizin potansiyeline inanarak Ekonomi Çalıştayı düzenledik. Ülkemizin değişik illerinden gelen uzmanların katıldığı bu çalıştayda şehrimizin geleceği adına oldukça önemli veriler elde ettik. Bu verileri kitap haline getirdik ve çok önemsediğimiz işadamlarımızla paylaşıyoruz. Çünkü işadamlarımızın, sanayicilerimizin, esnaflarımızın, şehir yöneticilerinin bu verilerden yararlanacağına inanıyoruz. İş dünyası diri olursa, güçlü olursa Samsun da diri ve güçlü olur. Biz buna katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
"Plan, güvenlik, OSB, lojistik ve ulaşım"
Sonuç raporunda yer alan 15 maddenin kendisine ait olduğuna da işaret eden Genç, "Mekansal planlamanın yanında sosyolojik planlamayı da içine alan Bütüncül Master Plan, polisiye güvenliğin yanında şehir yöneticilerine güveni içine alan güvenlik, en az 20 milyon metrekarelik üç büyük OSB, açık depoya sahip lojistiğin tamamına hitap eden Lojistik Köy, Bölge Aktarma Limanı, Bölge Yolcu ve Kargo Havaalanı, Büyük Serbest Ticaret Bölgesi, Samsun-Batum, Samsun-Irak, Samsun-Ankara Hızlı Yük ve Yolcu Treni, Toprak Reformu ve Tarımsal Sanayinin Geliştirilmesi Samsun'un öncelikleridir" diye konuştu.
Ekonomi Çalıştayı Kitabı'nda yer alan diğer maddeleri de sıralayan Başkan Genç, "2. ve 3. devlet üniversitesi, üniversite -sanayi işbirliği, Medical OSB ve medical sektörün desteklenmesi, ilçeler arası ulaşım, yeni şehir merkezi, marka oluşturulması, ortak aklın kullanılması, siyasi birliktelik ve siyasi istikrar, liyakatli bürokrasi, zihinsel yapının 4. düzeye çıkarılması da Samsun'un 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması açısından çok önemlidir. Bu şehirde bu maddelerin hayata geçirilmesi için ortak aklı mutlaka sağlamamız gerekiyor. Eğer çalıştaydan çıkan bu sonuçları sümenaltı yaparsak, bu önemli konulara yüz çevirirsek şehrimize yazık ederiz" şeklinde konuştu.
4. sanayi devri
Yeni bin yılda artık şehirlerin yarıştığını dile getiren Başkan Osman Genç, "Samsun'un hedefleri yeni dünya ve yeni Türkiye ile aynı olmalıdır. Bilimle ticareti mutlaka buluşturmamız gerekiyor. Üniversiteyi şehirle buluşturmalıyız. Zihinsel dönüşümü hepimiz gerçekleştirmek zorundayız. Artık 4. sanayi devrinde yaşıyoruz. İnovasyona önem vermeliyiz. Sürekli kendimizi yenilemeliyiz. 2050'de ulaşım ve lojistik ön plana çıkacak. Samsun kendini buna göre planlamalıdır. Hazırladığımız kitabımızda yer alan bu 19 madde Samsun'un geleceğinin yol haritasıdır" ifadelerini kullandı.
Genç'ten "15 Temmuz öncesi ve kitabı
Başkan Osman Genç'e ziyareti nedeniyle teşekkür eden ASKON Başkanı Mehmet Furkan Okudan da, Samsun için yapılan her olumlu çalışmanın yanında olduklarını belirterek, Ekonomi Çalıştayı sonuçlarını işadamları olarak kendileri ve Samsun adına çok önemli bulduklarını söyledi. Ziyaret sonunda Başkan Genç, Okudan'a Ekonomi Çalıştayı kitabının yanı sıra Canik Belediyesi tarafından hazırlanan "15 Temmuz Öncesi ve Sonrası" adlı kitabı verdi.
İHA