Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Avrupa'yı kuşatmaya başlayan İslamafobik nefret düşüncelerinin Tayland toplumuna taşınamaması için büyük bir çaba içerisinde olmalıyız. Tayland'daki Müslüman kardeşlerimize her türlü yardıma hazırız" mesajını verdi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Tayland Şeyhülislamı Aziz Phitakkumpon ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Görmez, Şeyhülislam Phitakkumpon'un ilk defa Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bulunmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Tayland'da yaşayan milyonları bulan Müslüman kardeşlerimizle aslında tarihi bağlarımız vardı. Ancak bu bağların zamanla aksaması bizleri üzmüştür. Son yıllarda yeniden güçlü bir ilişki içerisinde olmaya başlamamız. Bütün Müslüman kardeşlerimizle bağlarımızı yeniden inşa etmemizin her iki ülkenin de faydasına güzel neticeler doğuracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Tayland'da yaşayan Müslümanların köklü bir tarihe ve medeniyete sahip olduklarını vurgulayan Görmez, "Patani'de yaşayan ve Tayland'da yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimiz çok köklü bir tarihe ve medeniyete sahipler. Diğer din ve inanç mensupları ile birlikte yaşama tecrübesi bakımından çok güçlü bir maziye sahipler" şeklinde konuştu.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dünyadaki bütün Müslüman toplumlarla ilişki kurarken üç unsuru dikkate aldıklarını kaydetti. Görmez, Ortadoğu'da ve coğrafyamızda yaşanan acıların Müslüman topluluklara başka ülkelere taşınamaması için yoğun bir çaba gösterdiklerini de sözlerine ekledi.
"Yanlış ideolojiler Taylandlı Müslümanların gündemine dair hiçbir zaman girmemelidir"
Görmez, yanlış ideolojilerin Taylandlı Müslümanların gündemine girmemesi gerektiğinin üzerinde durdu. Doğru dini bilgi üretiminin önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Coğrafyamızı kuşatan yanlış ideolojiler Taylandlı Müslümanların gündemine hiçbir zaman girmemelidir. Önem verdiğimiz ikinci husus tarih boyunca yaşadıkları dini tecrübeyi, tarihi dini dokuya uygun olarak yaşamaya devam etmelerini sağlamak, üçüncü önemli husus ise doğru dini bilgi üretimi. Bu daha çok güçlü dini eğitim müesseseleri ile olabilir. Onun için Patani'de kurduğunu İslam Üniversitesi'ni önemsiyorum."
"Her bir gencimiz iki ülke arasında bir köprü olacaktır"
Türkiye'de eğitim alan Taylandlı öğrencilere değinen Görmez, öğrencilerin Türkiye, Tayland arasında bir köprü görevi üstelendiğini belirterek, "Son yıllarda bütün bu hizmetleri sürdürebilmek için Tayland'dan gelip Türkiye'de İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi seviyesinde eğitim almaya başlayan öğrencilerin varlığı bizi çokça umutlandırmıştır. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre Tayland'dan gelen öğrencilerimiz en başarılı öğrenciler. Bize en güzel ve en çalışkan çocuklarınızı gönderdiğiniz için teşekkür ediyorum. Türkiye'de din eğitimi alan bu gençlerimiz Tayland'a döndükten sonra Tayland'ın dini tecrübesini çok daha güçlendirerek, geleceğe taşıyacaklardır. Her bir gencimiz iki ülke arasında bir köprü olacaktır" diye konuştu.
Phitakkumpon: "Türkiye uluslar arası arenadan Müslüman ülkelere örnek oldu"
Tayland Şeyhülislamı Aziz Phitakkumpon ise konuşması sırasında Türkiye ve Tayland arasındaki diplomatik ilişkilerin 1958 yılında kurulduğunu ifade ederek, "Türkiye tarihinde İslam dünyasına ve dünyaya çok büyük eserler ve izler bıraktı. Türkiye çok önemli roller üstlendi. Türkiye uluslararası arenadan Müslüman ülkelere örnek oldu" dedi.
"Tayland'daki Müslüman kardeşlerimize her türlü yardıma hazırız"
Phitakkumpon, Tayland'dan gelen heyet adına, Türkiye'den ve Diyanet İşleri Başkanlığından Türkiye'nin din alanında verdiği hizmetleri, vakıf ilişkilerini ve İslam alanındaki bilgileri öğrenmek istediklerini söyledi. Phitakkumpon'un talebine karşılık olarak Başkan Görmez, "Avrupa'yı kuşatmaya başlayan İslamofobik nefret düşüncelerinin Tayland toplumuna taşınmaması için büyük bir çaba içerisinde olmalıyız. Herkes bilmeli ki, İslam dini bütün insanlığa ve bütün alemlere gönderilen son rahmet dinidir. Bu rahmeti bütün insanlığa yeniden taşımak gibi bir görevimiz var. Bu rahmet ancak doğru bilgiyle, ilimle, hikmetle, marifetle ve güzel ahlakla taşınabilir. Bu şekilde olabilmesi için dini müesseselerin çok güçlü olması gerekir. Biz bu noktada Tayland'daki Müslüman kardeşlerimize her türlü yardıma hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bilhassa her seviyeden din eğitimi ve din hizmetleri alanında her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" mesajını verdi.
Başkan Görmez Taylandlı öğrencilerle buluştu
Görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez ve Şeyhülislam Phitakkumpon, Türkiye'nin değişik illerinde Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası İmam Hatip Liselerinde okuyan Taylandlı öğrencilerle bir araya geldi.
Öğrencilere hitap eden Görmez, "Her şeyden önce her biriniz sadece Tayland'ı değil, bütün Asya kıtasını aydınlatacak birer âlim ve âlime olmayı hedefinize koyunuz. Bütün Müslümanların, bütün insanlığın ve alemin ışık saçan alimlere ihtiyacı var. Sizler meleklerin kanatlarında olan insanlarsınız" dedi.
İHA